torsdag 30 september 2010

Statistik i september

Månadens bästa: Helt klart Darlah - 172 timmar på månen för att den hade lite av ALLT och så dagens uppstickare: Sven sticker. Ljuvlig och älskar alla detaljerna som jag bara vill försvinna bort i.


Lästa böcker: 29 stycken
varav 1 ur egen bokhylla - resten bibliotekslån

Antal sidor: 2071 +  17 böcker utan numrerade sidor.

Tjockaste boken: Darlah - 172 timmar på månen med 440 sidor.

Fördelning efter boktyp:
Bilderbok: 11, Hcf: 3, Hcg: 3, uHc(e): 4, Hc(e): 1, fakta: 7

Fördelning efter år:
2010: 22, 2009: 1, 2008: 1, 2007: 1, 2006: 2, 2004: 1, 2003:1

Fördelning efter originalspråk:
engelska: 2, franska: 1, japanska: 1, nederländska: 1, norska: 2, svenska: 19 + osäker: 3

Fördelning efter förlag:
7: R&S
5: Berghs, Bonnier Carlsen
4: Alfabeta 
3: Globe
2: B. Wahlströms
1:  Bakhåll, Semic och Trasten

Fördelning efter författarens kön: 
Kvinna: 17, Man: 7 + övrigt (olika kön eller oklart): 5

Sven sticker

Författare och illustratör: Emma Adbåge
Förlag: Alfabeta
År: 2010

Sven har toktråkigt. Han har lekt alla lekar minst fem gånger och därför bestämmer han sig för att sticka - iväg på äventyr! Han tar ett grönt tåg till stan och det är bara början på en fartfylld färd med diverse färdmedel.

Jag älskar Emma Adbåges detaljrika bilder och småunderfundiga historia. Detta är verkligen en bok som kan läsas (och framförallt tittas i) många gånger. Det vimlar av djur och märkliga människor och jag förstår inte alls hur Sven kan bli så långtråkad - hade han bara sett sig omkring hade han ju fått se hur mycket galet som helst! Och jag är rätt säker på att man nog kan hitta en hel del detaljer som går igen i många bilder om man bara letar lite. Gillar!

Typ av bok: bilderbok (Hcf)
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Barn&ungdomsbokbloggen
Barnboksprat
Bokhunger
Bokunge
Flaskposten

Vilma säger titta och hejdå

Författare: Anna Ribbing
Illustratör: Lisa Gunnarsson
Förlag: R&S
År: 2010

Två nya små böcker om tjejen Vilma. I Vilma säger titta har Vilma en grön filt som det sticker ut diverse saker ifrån, som man sedan får veta vad det är enligt principen "Titta tassen. Hej Tigern." I Vilma säger hejdå är hon på väg till förskolan och säger hejdå till gosedjur, huset och saker på vägen.

Småsöta och fina bilder!

Typ av bok: småbarnsbok
Finns Vilma säger titta att låna?
Finns Vilma säger hejdå att låna?


Bokbloggar som har skrivit om boken:
Barnboksbloggen
Bokunge
Den lilla bokhyllan

onsdag 29 september 2010

Svarta vingar

Författare: David Almond
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Katarina Kuick
Förlag: Berghs
År: 2010
Sidor: 248


En poetisk och tänkvärd berättelse om Liam. Han bor ute vid den engelska heden och hittar en dag ett övergivet spädbarn tillsammans med sin vän Max. Det funna barnet blir början på en rad händelser som sätter Liam på prov. Hur modig är han? Handlar han alltid rätt? Och vad är egentligen ont och gott?

Boken var alls inte som jag tänkt mig och jättesvår att förklara vad den egentligen handlar om. Det är oerhört mycket som ska läsas mellan raderna och den är full av symboler (kajan, kniven, kriget, fotona etc.) och passar utmärkt för boksamtal och bokcirklar, tror jag. I alla fall är det väldigt mycket jag skulle vilja diskutera med någon efter att ha läst boken. Kanske skulle då allt falla på plats, men just nu - obearbetad - känns den lite rörig och med många trådar.

Typ av bok: uHce

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Barn&ungdomsbokbloggen
Biblanbloggen
Boktokig
DJ:s böcker
Ge mig boken!
Tonårsboken

fredag 24 september 2010

Det glömda guldet

Författare: Kerstin Lundberg Hahn
Illustratör: Jens Ahlbom
Förlag: R&S
År: 2004
Sidor: 140
Serie: Fjärde boken om Kajsa

Kajsa hälsar på släkten i Norrland. Det är strax före älgjakt men ändå ser hon hur grannen går ut i skogen om natten med gevär och hon hör skott! vad gör han?! I närheten finns även en nerlagd gruva som hennes sysslingar Anton och Linn visar henne. Det är strängt tillträde förbjudet, men de kan ändå inte låta bli att gå dit ner och se om de hittar något guld. Det verkar dock vara andra som också är intresserad av gruvan...

En spännande bok där man dessutom får lära sig lite om gruvor och älgjakt. Det är många mystiska saker som händer och det är först i slutet man förstår hur allt hänger ihop... Den är helt fristående så den går absolut att läsa även om man inte har läst de tre första delarna i serien.

Typ av bok: deckare (Hcf)
Finns boken att låna?

Zäta och sjukhusets mörka hemlighet

Författare: Elise Petrén
Förlag: Semic
År: 2006
Sidor: 126
Serie: Första boken om Zäta

Zäta råkar ut för en olycka på sin födelsedag och hamnar en lång tid på sjukhus. Snart hör hon rykten om att saker försvinner. Patienter har blivit av med värdesaker och personalen säger att TVn är på lagning, men Zäta misstänker att någon har stulit även den. Efter olyckan har något märkligt hänt med Zäta: ibland kan hon höra folks tankar. Kan det hjälpa henne att lista ut vad som har hänt med alla stulna saker?

Det står på boken att det är en deckare, men det tog väl lång tid innan något brott hände för att jag ska kalla den det. Ev. blir senare delar mer deckaraktiga? I denna är det mer om hur det är att ligga på sjukhus länge och att repa sig efter en olycka. Det var spännande ett litet tag men lite för flummigt med Zätas tankeläsning för min smak.

Typ av bok: deckare? (Hcg)
Finns boken att låna?

tisdag 21 september 2010

Jag vill hellre äta ett barn

Författare: Sylviane Donnio
Illustratör: Dorothée de Monfreid
Originalspråk: franska (Frankrike)
Översättare: Nina Östlund
Förlag: Berghs
År: 2006

En dag vill den lilla krokodilen Akilles inte längre äta de bananer han får - han vill hellre äta ett barn! Och det hjälper inte vad hans föräldrar än försöker ge honom - ett barn är helt enkelt det enda han kan tänka sig.

Jag tycker hemskt mycket om bilderboken om den lagom tjuriga Akilles. Passar bra för samtal om matvägran och vad som händer om man inte äter. Passar bra för bokprat.

Typ av bok: bilderbok (Hcf)
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:

Barnboksprat


söndag 19 september 2010

Bakom masken

Författare: Kerstin Lundberg Hahn
Förlag: R&S
År: 2008
Sidor: 143
Serie: Första delen i serien om Mimmi, Fredde och Zacki

En liga själ cyklar i staden. Efter att både frökens och Mimmis cyklar har försvunnit så bestämmer sig klasskompisarna Mimmi, Fredde och Zacki för att ägna höstlovet åt att försöka komma cykeltjuvarna på spåren.

Spännande och tar upp mer än bara cykelstölderna, utan minst lika mycket handlar om vänskap och problem med familjen. Kanske dock inte jättemycket deckare, jämfört med annat. Gillar att det inte så tydligt framgår hur gamla de är.

Påminner om: Svarta kläder, svart mask

Typ av bok: deckare (Hcg)

lördag 18 september 2010

Till jord skall du bli

Författare: Kjetil Johnsen
Originalspråk: norska (Norge)
Översättare: Barbro Lagergren
År: 2010
Sidor: 156
Serie: TRE del 5 (läs om första delen)

I denna, den femte delen i serien TRE, får man veta vem av de fyra vännerna som har mördats. Efter begravningen avslöjar en av de överlevande att hon tror sig veta vem det är som har mördat väninnan och bestämmer sig för att försöka gillra en fälla, med sitt egna liv som insats. Men kommer det att gå och är mördaren den hon tror?

Detta är nog den del som har känts mest deckaraktig hittills. Den slutar dessutom med en rejäl cliffhanger så nu är det bara att leta upp nästa del. Sista delen, den tionde, verkar dessutom komma i oktober, vilket skulle vara prima.  

Typ av bok: deckare (uHce)
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:

Amelie´s boktips

fredag 17 september 2010

Svarta kläder, svart mask

Författare: Katarina Kuick
Förlag: Alfabeta
År: 2007
Sidor: 160

Postkontoret i Grytfors blir rånat! Rånaren kommer över 40 000 kronor och de enda spåren som polisen har är att rånaren använde en stulen moped och hade svarta kläder och svart mask. Sofia och hennes kompisar bestämmer sig för att försöka lista ut vem rånaren är, men det är svårare än de först trodde.

Spännande och ganska lättläst. Jag hade tyvärr fått reda på vem som var rånaren innan jag läste, men vet man inte innan så är det nog lite oväntat.. Jag undrar vad som hände sedan?
Påminner om: Hemsk misstanke av Pia Hagmar.

Typ av bok: deckare (Hcg)
Finns boken att låna?

Bokfrågornas ABC - J

Dags för mina J-svar på uppmaningen från Enligt O:

Jag tycker att det är svårt att läsa böcker skrivna i jag-form då det krävs en del av författaren för att det ska bli bra. Berätta om någon bok skriven i första person som du gillar eller inte gillar.
Jag gillade inte jag-perspektivet i nyss lästa Tusen gånger starkare. Signe använder en gammal tantas språk enligt min mening och är för snusförnuftig för att låta trovärdig. Bättre gillade jag Spela död där Blade dessutom pratade direkt till mig som läsare.

Bild från Martin Widmarks hemsida.
Berätta om en bok om eller av en journalist.
I LasseMaja-boken Tidningsmysteriet är det någon som ser till så det kommer falska artiklar i Valleby-Bladet. De fyra misstänkta jobbar alla på tidningen: tidningschefen Marklund, fotografen Pia Penn-Tax, reportern Sigge Jansson och tidningsbudet Uno Svan. Vem av dem har något att vinna på att falska rykten sprids i stan?

Jante styr Sverige och jag vill att du berättar om en bok där jantelagen gäller.
En man som bestämmer sig för att ta lite mer plats i tillvaron är Kurt i den roliga boken Kurt quo vadis? av Erlend Loe. Kurt är truckförare men känner sig misslyckad och bestämmer sig för att lämna spår efter sig på jorden. Han gör massor av galna saker, bland annat köper han en dammsugare för att dammsuga världen. Och ett tag blir han doktor, fast han egentligen inte kan.
"Nu går det åt rätt håll, säger Kurt. Jag kommer att bli den bästa doktor världen har skådat. Jag ska hjälpa många människor och lämna spår efter mig." (s. 84)

Vad jiddrar du om? Det hade jag en elev som brukade fråga när han tyckte att jag snackade obegripligheter eller ren skit. Berätta om en bok som du tycker är rent jidder.
Har klurat ett bra tag men hoppar över denna fråga. Det finns säkert hur många böcker som helst, men just nu står det still. Oftast slutar jag ju läsa om det är för jiddrigt.

onsdag 15 september 2010

Kjelle börjar på hunddagis

Författare: Kajsa Gordan
Illustratör: Mia Maria Güettler
Förlag: Berghs
År: 2010

I hela sitt hundliv har Kjelle varit hemma med Bettan, men nu har hon fått ett jobb och Kjelle måste börja på hunddagis. Han är väldigt rädd och orolig. Hur kommer det vara? Kommer att han bli kompis med de andra hundarna och kommer han att sakna Bettan mycket?

Säkert en bra bok när det är dags att börja på dagis eller att börja i en ny barngrupp eller om man helt enkelt gillar hundar. Ingen fantastisk och annorlunda historia utan en rätt vanlig berättelse om att bli accepterad.

Typ av bok: bilderbok (Hcf)
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:

Bokhunger
Bokunge

Sov gott - upp och ner & under vattnet!

Författare: Thérèse Bringholm och Inger Scharis
Illustratör: Lena Forsman
Förlag: Berghs
År: 2010

En rolig faktabilderbok om olika djurs sovvanor. Koalan sover högt uppe i ett träd, ormen sover med ögonen öppna och giraffen sover bara 20 minuter per dygn! Dessutom finns det några små extra faktarutor med fakta om djuren. Jag har läst den förra boken, Fiskögon, sopor och annat smaskens!, för sexåringarna när vi har pratat om faktaböcker och de älskar den! Gissar att denna kommer att göra lika stor succé och är även bra för de som tyckte att den förra var lite väl äcklig... Underbara bilder, bra text och roligt slut! Hoppas det kommer fler böcker i samma stil.

Typ av bok: faktabok, bilderbok (uUg)
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Bokhunger
Drömbiblan

Bokfrågornas ABC - I

Dags för bokstaven I i Enligt Os utmaning:


I tisdags handlade det om en huvudperson du tycker om, nu undrar jag vilken person i böckernas värld som du identifierar dig med mest?
Jag tror aldrig att jag har läst en bok och helt känt att "wow - hon är precis som jag!" utan man plockar ju lite delar här och där. Någon karaktär kanske ser ut som jag, medan en annan tänker och handlar som jag, en annan har mina intressen och ytterligare en annan har varit med om samma sak som jag.

När jag var liten lekte jag att jag var Ronja när jag var uppe vid vårt torp och senare var jag Jonatan i Bröderna Lejonhjärta. Jag var verkligen Jonatan, min kompis var Skorpan och nån kille vi inte gillade var Katla (dock utan att veta om det och på avstånd). Jag förbjöds av förskolefröknarna att skriva Jonatan på mina papper istället för Sandra och de förklarade bestämt att det var förvirrande när jag skrev ett annat namn och att jag faktiskt hetter Sandra - så det så! Jag kommer ihåg kändes hemskt och förvirrande och jag antar att det väl var slutet på den identifieringen...


Internatskolor är populära att skriva om. Berätta om en bok som utspelar sig på en sådan.
Några internatböcker, av varierande karaktär, som jag ganska nyligen har läst är Den stulna skatten av Dan Lee, som utspelar sig på en kampsportskola i Kina och där fyra elever kallar sig för Tangshan Tigers. Och sedan finns Törst av Richelle Mead, som är den första delen i Vampire Academy som är en skola för vampyrer. Och så finns ju Harry Potter så klart! Någon helt vanlig internatskola utan magi, vampyrer eller kampsport kan jag dock inte komma på för stunden...


Berätta om en bok som handlar om identitet och sökande efter densamma!
Då väljer jag helt klart Hemligheten som jag nyligen läste. Den handlar om Lauren som är adopterad. När hon får uppgiften i skolan att skriva en uppsats på ämnet "Vem är jag?" bestämmer hon sig för att försöka ta reda på vart hon kommer ifrån. Spännande och definitivt en bok om identitetssökande.


Vilka bokrelaterade sidor på internet besöker du oftast?
Genom jobbet är jag är dagligen inne Adlibris och Växjö bibliotekskatalog. Jag försöker dessutom att lägga in alla böcker jag läst på boktipset.se, men efter att jag blev med blogg så glömmer jag bort det ibland. Och så bevakar jag massor med bokbloggar med hjälp av FeedReader. Galet smidigt och bra att kunna söka bland alla inlägg när jag t.ex. ska länka till andra recensioner i mina inlägg.

Lillefantens räknebok

Författare och illustratör: Camilla Lundsten 
Förlag: R&S
År: 2010

Dags att räkna med Lillefanten! På brokiga sidor räknas en rad frågor upp. De flesta har med bilden att göra men andra är mer fria och har oftast med läsaren själv att göra: Hur många tänder har krokodilen Krux? Hur många tänder har du? Vilka saker är röda och randiga? Vilken färg har din tandborste?


Jag tycker att boken var lite rörig och det är definitivt en diskussionsbok och några-sidor-om-dagen-bok alternativt en bok där man inte läser allt alla gånger, precis som i Vi letar konstiga bilar. Både på siffran sex och nio är en av frågorna: Hur många tänder har du? Förvisso kanske boken läses i den ålder där man både kan få och mista tänder, men det känns ändå lite slarvigt att ha med samma fråga två gånger. Dessutom är det svårt att räkna sina tänder och kanske är de fler än tio, vilket är så långt som boken sträcker sig.

Typ av bok: räknebok, bilderbok (Hcf)
Finns boken att låna?

Darlah - 172 timmar på månen

Författare: Johan Harstad
Originalspråk: norska (Norge)
Översättare: Anna Troberg
År: 2010
Sidor: 440

NASA har bestämt sig för att åter åka till månen och som ett PR-trick utlyser de en tävling. Tre ungdomar mellan 14 och 18 år ska lottas fram att få följa med astronauterna på färden till en uppbyggd månbas vid naman DARLAH 2. Vinnarna blir Antoine från Frankrike, japanskan Midori och norska Mia. De tre tonåringarna tränas länge inför resan men de hinner knappt landa på månen förrän saker börjar gå fel. 

Detta är en av de tjockaste böckerna jag har läst på länge men ändå en av de böcker jag läst snabbast. Den var galet spännande, inte för att det hela tiden hände massor utan för att det fanns en kuslig stämning genom hela boken som jag älskade och redan från början förstår man att allt kommer att gå åt helvete. Kanske har den lite lång startstrecka men när de väl hade landat på månen kunde jag knappt slita mig från boken förrän den var slut. Det enda jag kan klaga på är att slutet inte riktigt var i min smak. Det var lite väl utflippat och lämnade lite för många frågetecken och tvära kast, samtidigt som det inte är ett dåligt slut - bara annorlunda mot vad jag hoppats. Och ett litet minus för att bilderna inte var översatta från norskan. Det var okej i och med att Mia är lite av en huvudperson och är från Norge men det hade varit bättre om ritningen över DARLAH var på engelska än norska för stämningens skull.

Helt klart en bok jag tror att många kommer att gilla. Bra blandning av rymd, äventyr, vardag och skräck. Kort och gott: LÄS!

Provläs början på boken.
Påminner om: en blandning av Hungerspelen och Kosmiskt - två andra favoriter.

Typ av bok: uHce
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Amelie´s boktips
Biblanbloggen
Bokfreak
Bästa boken!
Böcker kan ta dig vart du vill!
Drömbiblan
Frids bokrecensioner
Tonårsboken

tisdag 14 september 2010

Bytt är bytt!

Författare och illustratör: Stephanie Blake
Originalspråk: franska (Frankrike)
Översättare: Anna Falk
Förlag: Berghs
År: 2010

Simon och Filip leker med sina bilar. Från början har Simon en gul, en blå och en grön bil men helst av allt vill han ha en röd, en sån som Filip har. Filip går till slut med på att byta sin mot Simons tre bilar, men snart ångrar sig Simon...

En bra bok om "bytt är bytt"-problematiken, för visst ångrar man sig ibland? Slutet är dessutom lite lagom småäckligt vilket säkert många barn tycker är kul. Sedan kan man diskutera moralen i det hela för Filip lurar Simon, men är det då rätt av Simon att hämnas?
Typ av bok: bilderbok (Hcf)
Finns boken att låna?

Det ska jag bli! - Testa ditt önskejobb!

Författare och illustratör: Johan Unenge
Förlag: R&S
År: 2010
Sidor: 45

Vad vill du bli när du blir stor? Om du vill bli astronaut, fotbollsproffs, kändis, arkeolog, brevbärare, detektiv och polis, delfinskötare eller läkare så ger den här boken lite smarta tips på hur man kan börja öva redan nu för att se om man passar för jobbet. Dessutom ges lite småtips på blivande miljonärer, frisörer, lärare, vetrinärer och kockar.

Boken tipsar om sätt att se om man passar för ett visst yrke. Som astronaut är det till exempel bra att klara trånga utrymmen (testa att stänga in dig i ett skåp i köket) och kunna en och annan stjärnbild. Och som läkare måste du förstå alla knepiga läkarord som fraktur, hematom och efelider.* Till varje yrke finns dessutom en look - kläder som man brukar ha när man jobbar som det yrket. Som delfinskötare är det bra att bland annat ha cyklop, badkläder med glitter och en rockring.

Boken är rolig och lättsam. Många av "övningarna" är smarta och underfundiga. Det blir lätt lite fördomsfullt när det kommer till yrkesbeskrivningar men jag tycker att denna bok klarade sig galant ur den fällan. Genusfällan undviks också bra genom att det både är tjejer och killar på alla yrken. Och illustrationerna är roliga, som alltid när Unenge håller i pennan. Jag gillar även hans slutkläm - att inte ta det här med yrke på för stort allvar för man ändrar sig då och då.

Smakprov ur boken.

Typ av bok: faktabok (uOha)
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Barnboksbloggen

måndag 13 september 2010

Bokfrågornas ABC - H

Dags för Enligt Os H-frågor. Kanske egentligen inte så svåra frågor, men jag vill ju helst variera mig lite och inta nämna samma böcker hela tiden och då gäller det att tänka till... Här kommer hur som mina svar:

Vilken huvudperson i en bok tycker du mest om?
Bäst gillar jag huvudpersoner som jag kan identifiera mig med och är typiskt mänskliga och felbara men ändå rätt starka. Jag gillar till exempel Lina i Linas kvällsbok. En annan favorit, som bara är lite mänsklig, är Kråkan i Kråkans otroliga liftarsemester. Han är galet rolig och en karaktär som har en plats i mitt hjärta sedan länge. Jag vill helt klart bli kompis med Kråkan!


Vem är den ultimata hjälten i böckernas värld? Och den ultimata hjältinnan?
Detta är egentligen två frågor men jag slår ihop dem till en, dels för att jag inte känner mig så hemma i hjältevärlden och dels för att jag inte ser någon anledning att särskilja könen. Än en gång gillar jag vanliga människor som styr upp situationer, så kanske är jag mer inne på anti-hjältarna? Jag gillade hur som Liam i Kosmiskt och Katniss i Hungerspelen. Båda tar vara på sina tidigare kunskaper för att överleva.


Vilken är den bästa historiska roman du läst?
Jag tycker att En ö i havet av Annika Thor är en riktigt bra historisk bok som utspelar sig under andra världskriget. Jag har tyvärr bara hunnit läsa första delen än. 

Jag tycker inte om vatten

Författare och illustratör: Eva Lindström
Förlag: Alfabeta
År: 2010

Alf hatar vatten i alla dess former. Allt vatten som kan blöta ner honom. Och överallt finns det. Bättre är det åtminstone på vintern när allt vatten har fryst och inte blötar ner på samma sätt.

Jag gillar Eva Lindströms underfundiga berättelse men en bra knorr på slutet. Frågan, som alltid med hennes bilderböcker, är dock vad barnen tycker. Jag har bland annat läst Hit med våra mössor!, Jag rymmer! och Sonja, Boris och tjuven för eleverna och ingen var någon speciell favorit för dem. Det krävs att man pratar ordentligt om dem och har tid att noga studera bilderna. Sammanfattningsvis: en bra bok för mig, men nog ingen favorit för barnen.

Typ av bok: bilderbok (Hcf)
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Barn&ungdomsboksbloggen
Barnboksprat
Bokhora
Bokunge
Flaskposten

Leos napp

Författare och illustratör: Linne Bie
Originalspråk: nederländska (Holland)
Översättare: Linda Pelenius
Förlag: Berghs
År: 2010

Leo älskar sin napp. Det mesta går bra att göra även om man har napp i munnen, men det är knepigt att äta smörgås, att prata och att pussa lillasyster. För att inte tala om att borsta tänderna - det går inte alls!

En bra vänja-sig-av-med-napp-bok om vinsterna med att inte ha en napp i munnen hela tiden.

Typ av bok: småbarnsbok (Hcf)
Finns boken att låna?

Mehmet och Lilla Luna

Författare och illustratör: Gunna Grähs
Förlag: Alfabeta
År: 2010
Serie: fjärde boken i hejhej-serien

Lilla Luna leker på vägen med sin röda boll när Mehmet kommer körande med sin lastbil full med frukt. Mehmet får tvärbromsa och alla de röda äpplena hamnar på gatan! Vad ska nu hända?

En myllrande bok med spännande bilder och bra diskussion. Spontant gillar jag nog denna bäst av Grähs fyra hejhej-böcker, fast det var ett tag sedan jag läste de andra.

Typ av bok: bilderbok (Hcf)
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Barnboksprat
Bok och bild
Bokhunger
Bokunge
Flaskposten

Puzzel - den lilla smuggelhunden

Författare: Isabelle Halvarsson
Illustratör: Margareta Nordqvist
År: 2010
Sidor: 125

Puzzel smugglas från ett annat land till Sverige där han ges som födelsedagspresent till en tjej som heter Mimmi. Hennes mamma blir inte alls glad! Hon tycker inte att familjen är redo för en hund och framförallt inte en smuggelhund som kan ha farliga sjukdomar. Hunden får tas direkt till veterinären. Kommer Mimmi att få behålla den söta valpen?

Fin liten bok men lite svårläst med dubbla perspektiv då historien ibland är ur Puzzels ögon. Det är väldigt många repliker på hundspråk (beff, vaff, geff, groff osv.), vilket kan vara knepigt för nybörjarläsaren. Bra och viktigt att diskutera smuggelproblematiken, även om det i detta fallet är en fin solskenshistoria.

Påminner om: Miljonpaddan blir också insmugglad. Inez ♥ Sistan av Gull Åkerblom handlar också om en tjej som får en hundvalp.

Typ av bok: Hcf
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:
BokMamma
Bokomaten
Drömbiblan

lördag 11 september 2010

Tusen gånger starkare

Författare: Christina Herrström
År: 2006
Sidor: 218


Signe går i nian och i en klass där killarna tar all plats och tjejerna är tysta och hjälpsamma. En ny tjej börjar dock i klassen. Hon heter Saga och har sett världen. Hon ifrågasätter lärarnas inställning och försöker få de andra tjejerna att höras mer. Förändringen uppskattas dock inte av lärarna och killarna.

Jag hade höga förväntningar på boken. Alla har bara haft gott att säga om den, men jag blev faktiskt besviken. Delvis beror det nog på språket. Boken är skriven i jag-form, men språket är alldeles för vuxet och gammaldags för att tillhöra Signe i nian. Det klingade falskt på något sätt. Och sedan blev jag provocerad. Det är egentligen bra och säkert meningen, men allt kändes så överdrivet på nåt sätt. Hade historien varit lite mer nertonad hade den känts mer äkta. Jag vet att verkligheten säkert kan se ut så här, men jag hade ingen igenkänningsfaktor. Kanske hade jag gillat boken mycket mer om jag själv gick på högstadiet?

Jag tyckte att boken var lite tjatig men tar man och använder ett kapitel eller två så tror jag absolut att den är en bra bok att ha som grund för många givande diskussioner i klassrummet. Jag har dock fortfarande höga förväntningar på filmen och jag hoppas att bibliotekarien skildras bättre där än i boken. Vilken hemskt dålig och trist bild av en bibliotekarie! Gammal, ful och kräver total tystnad medan hon dammar böcker som hon inte har läst iom att det är barnböcker. Pah! Och så kan man hoppas att boken kommer i nytryck med lite snyggare omslag.



Typ av bok: uHc

Bokbloggar som har skrivit om boken:

fredag 10 september 2010

Ingrid träffar djuren

Författare: Katerina Janouch
Illustratör: Mervi Lindman
År: 2010
Serie: Den sjunde boken om Ingrid.

Ingrid träffar olika djur, bland annat en kanin, apor, lejon och några kor. I korta meningar beskrivs vad Ingrid gör med djuren. Meningarna är väldigt korta och jag kommer på mig själv med att hela tiden läsa texten som att den rimmar, men det gör den inte, men meningarna har hur som samma rytm. Småsöt och fina illustrationer, men lite klurig att läsa på nåt sätt.

Provläs.

Typ av bok: småbarnsbok (Hcf)
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Den lilla bokhyllan
Bokhunger

Bokfrågornas ABC - G

Oj vad svåra G-frågorna var! Speciellt den sista... Här är i alla fall tillslut mina svar på G-frågorna i Enligt Os utmaning.

Tantsnusk har väl alla hört talas om, men har du läst någon bok som skulle kunna kallas gubbsnusk?
Jag är väldigt dålig på tantsnuskböcker, och med tanke på att jag knappt vet vad de kan tänkas innehålla så har jag lite svårt att applicera det på begreppet gubbsnusk. Passar denna fråga helt enkelt.


Berätta om en bok som fick dig att gråta! Händer det ofta att du gråter av böcker?
Det är väldigt sällan som jag gråter när jag läser, men en klump i halsen får jag då och då. Mest är det nog egentligen glädjeklumpar för jag blir snyftig av återföreningar och trevande kärlekar. Jag smågråter med andra ord oftare för att det är fint än för att det är sorgligt.

Två gånger har jag varit nära till gråt på bussen (kanske därför jag minns dem - för jag var ju tvungen att liksom skärpa mig då). Det var när jag rätt nyligen läste slutet på Ivos resa och förra året när jag läste boken Liv av Bente Bratlund Mæland. Liv är dock en sorglig bok om en flicka som är döende i cancer, så där var det sorgsamgråt. Jättebra bok!

Bild från seriewikin
Berätta om en gammal favoritbok som du ofta återkommer till!
Det är faktiskt rätt sällan som jag återkommer till böcker och läser om dem. I vår lilla bokcirkel föreslår jag då och då gamla favoriter och en del har hållt bra för omläsning och andra har mist sin glans lite. Smaken ändras ju! Men kanske Mumin? Böckerna var inga favoriter när jag var liten men blev senare i livet. Det är egentligen helt galet att böckerna är Hcf-klassade! Muminpappans memoarer känns te.x. mer som en vuxenbok. Jag tror de ger mer ju äldre man blir och snart får det nog vara dags för omläsning tror jag.

I programmet Go´kväll brukar någon känd person bjuda in fyra gäster till en fiktiv middag. Vilka fyra författare, levande eller döda, skulle du bjuda och vad tror du att ni skulle prata om?
Jösses vilken fråga! Det är ju nästan omöjligt att svara på! Jag har klurat länge (det var ett bra tag sedan jag publicerade F så jag har funderat ett bra tag) och har bestämt mig för att hålla i två middagar.

Till den första middagen bjuder jag in fyra populära barn- och ungdomsförfattare: J.K. Rowling, Petter Lidbeck, Martin Widmark och Stephenie Meyer. Under middagen vill jag prata om hur det känns att vara läst av så många, om skrivkramp och för- och nackdelar med att variera sig altenativt skriva om samma karaktärer hela tiden. Och vad är framgångskonceptet? Hur länge kommer deras böcker att bli lästa?

Till den andra middagen tänker jag bjuda in mina gamla favoriter från ungdomen och som jag är nyfiken på som personer. En av dem får komma som spöke, men det livar kanske bara upp? De inbjudna blir:
Per Hagman: för att jag var helt förälskad i honom på typ gymnasiet. Han verkar leva (eller har åtminstoner levt) ett helt annat liv än jag och har säkert mycket spännande att berätta om glamorösa fester, resor, droger, fotomodeller och falkar.
Carina Rydberg: som också var en stor favorit. Hon kan fylla i en och annan lucka hos Per Hagman om Stockholms nattliv, tror jag. Hon verkar vara lagom mystisk och spännande att lära känna lite.
Jonas Gardell: vars böcker jag också slukade. Älskar hans blandning av allvar, humor och satir och jag tror att vi hade kunnat ha en och annan givande diskussion.
Tove Jansson: får andligen närvara. Även hon verkar ha varit en underbar människa med många kloka tankar.

torsdag 9 september 2010

Baskervilles hund

Författare: Arthur Conan Doyle
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Charlotte Hjukström
Förlag: Bakhåll
År: 2003
Sidor: 159

Nu har jag läst min första Sherlock Holmes-bok, tack vare bokcirkeln!

Slottsherren Sir Charles Baskerville har hittats död och de enda spåren i närheten av kroppen är från en hund. Enligt en gammal släktlegend förföljer en galen spökhund släkten. Nu ska en yngre ättling ärva det stora huset och Sherlock Holmes kopplas in på fallet för att inte ännu en Baskerville ska gå döden till mötes. Men är det verkligen en spökhund som härjar på heden eller vad var det som dödade Sir Charles Baskerville?

Jag läser väldigt sällan deckare, men gillar egentligen sådana här klassiska pusselmysterier rätt mycket. Jag tyckte boken var spännande och bjöd på en och annan aha-upplevelse. Ett plus för moderniseringen av språket som ger lite mer flyt i läsningen. Det kommer definitivt inte att bli mitt sista mysterium med herr Holmes.

Bokcirkelbetyg: S4 P3 E4 R4 = 3,75
Typ av bok: deckare

onsdag 8 september 2010

Vi letar konstiga bilar

Författare: Ulf Nilsson
Illustratör: Sarah Sheppard
År: 2010

Fröken Isabel är på väg till biblioteket med barnen Simon, Josefine och Liten. Vägen är lång och de ser massor med saker, främst fordon, små djur och en och annan växt. På varje sida finns, förutom text som driver historien framåt, faktarutor med kort information om fordon och djur.

Bilderna är detaljrika och det tar lång tid att bläddra igenom för man fastnar i alla roliga detaljer. I texten finns även en del frågor, vilket underlättar samtalet kring boken. Kanske kan boken upplevas som rörig för det är många faktarutor och pratbubblor och inte helt klart i vilken ordning allt ska läsas. Men allt kanske inte måste läsas, i alla fall inte varje gång. Jag gillar boken och hoppas att det kommer fler liknande. Och att de var på väg till biblioteket var ju en bra bonus som höjer den lite extra.

Provläs.

Just nu har dessutom förlaget en spännande tävling.


Påminner om: fler fordon hittar du i Min fotobok om... och gillar man detaljer så ska man testa Hitta historien.

Typ av bok: faktabok
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Barnboksbloggen
Bokhunger
Bokunge
Fiktiviteter

33 rimmade gåtor

Författare: Karin Aronsson och Stellan Ottosson
Illustratör: Per Gustavsson
Förlag: R&S
År: 2010
Varje uppslag består av två rimmade gåtor och en bild. Bilden ger ledtrådar till de två gåtorna. Oftast är detta genom att saken som är svaret finns med på bilden, mer eller mindre gömt. I slutet finns fyra extra svåra. En hel del är rätt kluriga men det blir lättare efter ett tag när man har förstått hur man ska tänka. Och Per Gustavsson gör fina bilder, som alltid.  

Vet du svaret på någon av dessa?:

Hos mej är det verkligen ordning och reda,
så torsdagen kommer förstås efter fredag
och tre efter fyra och två efter sju.
Hur jag är sorterad förstår du väl nu?

Är gul som solen varje vår,
blir sedan vit och tappar hår.
Men snälla du, jag fattar ej,
att alla ska förfölja mej.

Typ av bok: gåtbok (uRd)


Related Posts with Thumbnails