måndag 28 februari 2011

Statistik i februari 2011


Månadens bästa: Blir, utan tvekan, En bok av Tullet för att den är så nyskapande i sin enkelhet. Fick mig att trycka på köp-knappen och det är inte så ofta. Bubblare blir Den skräckslagne stekelsamlaren för att den var så rolig och hade ett så ljuvligt omslag. Får jag ett barn hoppas jag att det blir en Abbe.

Lästa böcker: 34 stycken
varav 3 ur egen bokhylla - resten bibliotekslån

Antal sidor: 3102

Tjockaste boken: Mästaren och Margarita med 368 sidor.

Fördelning efter boktyp:
Bilderbok: 14, Börja Läsa: 2, Hcf: 1, Hcg: 8, Sluka Lätt: 4, uHc(e): 1, Hc(e): 3 och fakta: 1

Fördelning efter år:
2011: 4, 2010: 12, 2009: 4, 2008: 7, 2007: 2, 2006: 1, 2000: 1, 1999: 1, 1988: 1 och 1975: 1

Fördelning efter originalspråk:
danska: 3, engelska: 9, franska: 1, holländska: 1, ryska: 1, svenska: 17 och tyska: 2

Fördelning efter förlag:
6: Turbine
4:Alfabeta, Bonnier Carlsen
3: Argasso, Rabén & Sjögren
2: AWE/Gebers, Kabusa
1:Alvina, B. Wahlströms, Barrington Stoke, En Bok För Alla, Egmont Kärnan, Eriksson & Lindgren, Hjulet, Olika, Opal, W&W

Fördelning efter författarens kön:
Kvinna: 16 och Man: 16 och två med flera författare med olika kön.

Alfabetsutmaningen: (fetstilta är månadens nya)
A
B - Bulgakov, Michail: Mästaren och Margarita
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L - Lärn, Viveca: Midsommarvals
M - Mangold, Maud: Dödgrävarens gåva
N - Nilsson, Frida: Hedvig och sommaren med Steken
O
P - Palmaer, Andreas: Zombieboken Palmaer, Andreas: Varulvsboken
Q
R
S - Storck, Åsa: Rymlingen Sundh, Kerstin: Miranda och den blå skålen
T
U
V
W
X
Y
Z
Å
Ä
Ö

Benknotornas labyrint

Författare: Rick Riordan
Originalspråk: engelska
Översättare: Olle och Monica Sahlin
Förlag: Egmont Kärnan
År: 2009
Sidor: 216
Serie: Första boken i The 39 Clues
Seriens hemsida på engelska

När deras mormor dör ställs syskonen Amy och Dan inför ett svårt beslut: antingen får de ärva en miljon dollar var eller tacka nej till pengarna och ge sig ut på en farlig resa, som kommer göra dem berömda. De är föräldralösa och fattiga och när de inser att deras moster ändå tänker lägga vantarna på deras miljoner tackar de ja till uppdraget. De ska tävla mot flera andra släktingar och det visar sig att många av lagen planerar att vinna genom att skada eller döda sina motståndare. Och hur ska två barn utan pengar kunna resa runt och lösa ett mysterium? När Amy och Dan kastar sig in i äventyret vet de alls inte hur det ska sluta, men de vet att de ska finna 39 ledtrådar på vägen.

Denna serie har gått mig förbi även om jag, nu i efterhand, har förstått att den var ganska omtalad när den kom för några år sedan. Jag kom snabbt in i boken och tycker att den var jättespännande! Vill man ha mycket action är detta helt klart en bok som passar. Syskonen svävar mellan liv och död ett antal gånger i boken. Det enda som är trist är att jag uppenbarligen har fastnat för ännu en långkörare precis när jag läst klart TRE-serien. Boken slutar mitt i och jag kan avslöja att de inte har kommit mycket längre än eventuellt ledtråd två. Tio delar är hittills utkomna och i det här tempot kommer det alltså att bli över 30 böcker. Vad har jag gett mig in på? Hoppas Amy och Dan blir lite snabbare på att lösa ledtrådar så de avancerar snabbare än så...

Påminner om: en barn-/ungdomsversion av Da Vinci-koden. Påminner även en del om Widmarks serie om David och Larissa - deckare med en lagom portion vetenskap.

Typ av bok: Hcg

En bok

Författare och illustratör: Hervé Tullet
Originalspråk: franska
Översättare: Anna Bogaeus
Förlag: Alfabeta
År: 2011
Sidor: 60

Jösses! Hur ska man beskriva denna innovativa bok?! Du får en rad instruktioner och på följande sida får du veta vad du har åstadkommit. Du får uppdraget att blåsa och prickarna sprids över sidorna. Luta den sen till höger och på nästa uppslag ligger prickarna ihoppackade på högersidan. Själv var jag så inne i det att jag nästan glömde att det faktiskt inte är jag som skapar handlingen. Vem behöver en iPad liksom?



Typ av bok: ev. en bilderbok?


Bokbloggar som har skrivit om boken:
Bokunge
Flaskposten

Den skräckslagne stekelsamlaren

Författare: Annalena Hedman
Förlag: R&S
År: 2011
Sidor: 140
Serie: Andra boken om Abbe (men helt fristående)
Insektsintervju med Annalena Hedman.

Abbe åker, precis som förra året, och hälsar på mormor och morfar i Istermyrträsk över sommarlovet. Hon har insett att hon är helt galet rädd för insekter och det vimlar av dem i Istermyrträsk! Mormor tror sig veta en lösning: Sven som jobbar på samma bibliotek som henne ÄLSKAR insekter och vet allt om dem. Han har till och med ett insektsrum hemma, vilket får Abbe att rysa bara hon tänker på det. Hon tror inte alls att det hjälper mot skräcken att umgås med massor av småkryp!

Men så fyller Sven femtio och Abbe inser att den allra bästa att ge i present till honom är en tvekäftad sågstekel som är jättesällsynt och saknas i Svens samling. Abbe tänker dock inte leta själv, men hon har en plan hur hon ska få andra att leta.


Jag gillar böckerna om Abbe! De är roliga och härligt mysiga på nåt sätt, även om denna handlar om en och annan läskig insekt. Jag tycker om att boken handlar lite om bibliotek och att Abbe har en guldbok där hon skriver upp alla Stora ord som skräckslagen och stekelsamlare, till exempel. Är dessutom helt kär i omslaget som är gjort av Lena Sjöberg! Så fina färger och allt. Skulle gärna ha den som stor poster på väggen eller nåt. Titta in på Lena Sjöbergs hemsida för mer ögongodis. 

Påminner om: Abbe hade nog blivit bra kompis med Hedvig tror jag. 

Typ av bok: Hcg


Bokbloggar som har skrivit om boken:
Barn&ungdomsbokbloggen
Barnboksprat 
Böcker kan ta dig vart du vill!
Flaskposten

söndag 27 februari 2011

Tesslas mamma vill inte!

Författare: Åsa Mendel-Hartvig
Illustratör: Caroline Röstlund
Förlag: Olika
År: 2010
Sidor: 32



Tesslas mamma är ganska besvärlig hn vill ingenting! Hon vill inte gå hem från parken, tvätta håret eller lägga sig. Men Tessla är uppfinningsrik och "lurar" mamma till både det ena och det andra.

En rolig tvärt-om-bok där det är mamman som har ett typiskt barnbeteende och Tessla som får locka och pocka för att få mamma att borsta tänderna och äta upp maten. Gillar idén och är säkert bra att prata kring, speciellt med nej-sägande barn. Undrar hur världen hade sett ut om fler vuxna började lägga sig ner i mataffären och tjuta när de inte kan handla vad de vill?

Typ av bok: bilderbok


Bokbloggar som har skrivit om boken:
Barnboksprat
Bokunge

Efter sista slurken - panta burken!

Författare: Hanna Semerson
Illustratör: Jørgen Eivind Hansen
Förlag: Turbine
År: 2010
Sidor: 25

Leo är 5 år och älskar två saker: att bada och att dricka läsk. När han åker till stranden med sina föräldrar kastar han läskburkarna på marken när de är urdruckna. En annan pojke ser honom och berättar hur det går till med pantning.



Bra som pedagogisk bok om pantning, men kunde ha gjorts mer spännande. Känns dessutom märkligt att Leos föräldrar inte heller verkar ha koll på pantning och inte säger något om att sonen kastar skräp mitt på stranden.

Typ av bok: bilderbok

tisdag 22 februari 2011

Det är en Bok!

Författare och illustratör: Lane Smith
Originalspråk: engelska
Översättare: Suzanne Öhman
Förlag: R&S
År: 2011
Sidor: 32

Apan sitter och läser i en bok då åsnan kommer. Åsnan har aldrig sett en bok utan är bara inne i datorvärlden. Så vad kan man egentligen göra med en bok? Kan den twittra? Kan man få den att låta eller få huvudpersonerna att slåss? Först tycker åsnan att det är för många bokstäver, men till slut får den titta i boken och kanske är det inte helt fel med böcker trots allt?

Boken är rätt hypad och den är ju helt rätt i tiden. Kanske inte en bilderbok där humorn går fram för de allra yngsta, men den passar för bibliotekarier i trettioårsåldern i alla fall. ;)

En animerad kortversion på engelska finns:


Och även en inscannad fullversion på engelska.

Påminner om: den gamla klassikern med munken som försöker förstå hur han ska öppna en bok. Nu har utvecklingen tagit några steg till, helt enkelt.



Typ av bok: bilderbok


Bokbloggar som har skrivit om boken:
Bokunge

Sådan matte, sådan hund?

Författare och illustratör: Barbara Steinitz
Originalspråk: tyska?
Översättare: Hanna Semerson
Förlag: Turbine
År: 2010
Sidor: 32

Oftast är hundar och dess ägare ganska lika, antingen till utseendet eller till sättet eller både och. Men det finns två hundar som inte alls liknar sina ägare: Leonoras hund Fidelio och Johannes hund Pistacia. Folk tittar konstigt på dem och en dag möts de av en slump...

Småsöt historia och ett plus om man gillar hundar. Det var ganska uppenbart redan från början hur det skulle gå. Gillar illustrationerna.


Typ av bok: bilderbok


Magnus kissar i sängen

Författare: Ulrik T. Skafte
Illustratör: Birgitte Frier Stewart 
Originalspråk: danska
Översättare: Hanna Semerson
Förlag: Turbine
År: 2008
Sidor: 32


Magnus har en hemlighet. Han kissar på sig när han sover. Han får gå till doktorn och det finns faktiskt massor av hjälp att få! magnus börjar fundera på om det finns fler i klassen som kissar på sig. Och vad ska han svara när en killkompis undrar om han kan sova över?

Säkert en jättebra bok för de som kissar i sängen, men historien känns inte tillräckligt rafflande för att hålla för de som inte har problemet. Dock lite småkul med alla små brandmän som sprutar vatten i bakgrunden.

Typ av bok: bilderbok

Giraffen Staffan

Författare: Sören Olsson och Anders Jacobsson
Illustratör: Per José Karlén
Förlag: R&S
År: 2008
Sidor: 32


Giraffen Staffans första minne är att han sitter på en flotte på väg bort från en brinnande ö. Han kommer till en ö som är full med apor och hittar snart en apa som adopterar honom. Men det är inte alltid helt lätt att leva apliv lär man är född till giraff.


Färgstarka och detaljfyllda bilder och en helt okej historia, även om det känns som jag har hört den förr, typ.

Typ av bok: bilderbok

måndag 21 februari 2011

Monsterpest

Författare: Kalle Güettler, Rakel Helmsdal och Áslaug Jónsdóttir
Illustratör: Áslaug Jónsdóttir
Förlag: Kabusa
År: 2008
Sidor: 32
Serie: En bok om Lilla och Stora Monster.

Stora Monster är sjuk och Lilla Monster försöker pyssla om så gott det går, men vad än Lilla Monster ger så vill Stora Monster ha något annat, men sen är egentligen Lilla Monsters gåvor helt rätt.

Jag hämtar frukt och varm soppa till Stora Monster.
- Rutten frukt och vattensoppa! fnyser han.
Jag vill ha bullar och varm choklad!
Sen äter han sjuttio skedar soppa, fem bananer och fyra äpplen.

Jag har varit sjuk ett tag och därför fått ställa in en hel del klasser. Jag kände därför att denna passade perfekt att läsa för ettorna när jag nu är tillbaka. Jag har dock försäkrat dem om att det inte var monsterpest jag hade i alla fall!

F-3 hade en kompisdag på alla hjärtans dag och därför har det passat att prata om hur man är som kompis även i denna boken. Många har skrattat åt Stora Monster som bara fnyser och muttrar hela tiden. Roligast är det så klart när Stora Monster anser att böcker är trista. Någon elev har varit inne på att Stora Monster kanske bara låtsas vara sjuk och har ritat på sina prickar själv i och med att de försvinner så snabbt. Kanske vill han bara bli lite ompysslad? Hade inte tänkt på det själv tidigare. Det är sånt som gör det så roligt att prata om böcker för man ser ju och tolkar olika.

Typ av bok: bilderbok
Finns boken att låna?

 

Lyckoarmbandet

Författare: Emily Rodda
Illustratör: Katarina Strömgård
Originalspråk: engelska
Översättare: Christina Örne
År: 2007
Sidor: 98
Serie: Första delen i Älvriket

Jessie och hennes mamma har åkt till mormor som blir allt sjukare. Jessies mamma vill ta med mormor till stan för hon tycker inte att hon kan ta hand om sig sjäv. Jessie tycker det är märkligt att mormor har blivit sjuk och virrig så snabbt och när mormors älskade armband försvinner blir hon vimsigare och mattare än någonsin. Jessie misstänker att det är något farligt som hotar mormor och en natt hör hon någon som ropar på henne i trädgården.

En spännande och ganska lättläst fantasy med älvor och talande hästar. Det är den första boken i en lång serie men man kan bara läsa första om man vill då den har ett slut. I vissa långa serier slutar det ju när det är som mest spännande och sånt gillar jag inte. Ett extra plus för Katarina Strömgårds fina illustrationer.

Påminner om: Mia Söderbergs serie om Englamark, som Katarina Strömgård för övrigt också har illustrerat.

Typ av bok: Fantasy (Hcg)

lördag 19 februari 2011

KIM 145

Författare: Anna Vikström
Förlag: Opal
År: 2009
Sidor:136
Serie: Andra boken om Kim

Kim har fortfarande inte hämtat sig från allt som har hänt henne (i första boken) och drabbas ibland av panikattacker som hon inte kan kontrollera. Det är dags att åka på basketläger och givetvis är bästisen Sassa jättesjuk och kan inte följa med. Vem ska Kim nu sitta i bussen med och dela tält med? En mystisk bil på registreringsskylt KIM 145 får henne dock att fundera på annat. Var det inte märkligt att kvinnan i baksätet viftade helt hysteriskt?

Det är verkligen en fortsättning på första boken och bör läsas i ordning. Jag gillar att boken har lite av varje: både basket, spänning, lite deckare, kärlek, föräldraproblem och lagom mycket tonårsgrubbel. Boken har korta kapitel vilket gör den ganska snabbläst.

Typ av bok: uHc

torsdag 17 februari 2011

De laglösa

Författare: Chris Powling
Illustratör: Alan Marks
Originalspråk: engelska
Översättare: Maria Fröberg
Förlag: Argasso
År: 2010
Sidor: 63


Syskonen Gils och Mollys far var sheriff, men nu är han död. Därför är det de som får ta emot den fruktade brottslingen Hornets rasande hämnd när han blir utsläppt ur fängelset. Kan Gil och Molly försvara sin gård och klara sig med livet i behåll? Och kommer byns folk, som tidigare har fått hjälp av deras far, hjälpa dem?

En kort och lättläst berättelse från vilda västern med en hel del pang-pang. Eventuellt lite krånglig att förstå i början, men helt okej.

Typ av bok: Sluka Lätt (uHce)

Bert får glasögon

Författare: Stefan Boonen
Illustratör: Pauline Oud
Originalspråk: holländska?
Översättare: Hanna Semerson
Förlag: Turbine
År: 2007
Sidor: 32

 
Bert känner sig klumpig och får huvudvärk när han läser. Han ramlar, är usel på att leka med bollar och klättra i träd. Kanske är det något fel på Berts syn? Bert och mamma går till läkaren och optikern för att ta reda på det.

Bra pedagogisk bok för den som är på väg att skaffa glasögon men inte speciellt rafflande historia i sig. Retar mig dessutom på att "Bert väljer ett par pojkaktigt blå glasögon.". Tur han inte valde ett par flickaktigt röda för då hade han nog inte kunnat klättra i träd sen.

Typ av bok: bilderbok

Kuslig kväll

Författare: Thomas Halling
Illustratör: Sofia Falkenhem
Förlag: Alfabeta
År: 2010
Sidor: 79
Serie: Trio i trubbel

När de tre syskonen Oskar, Maja och Linus spelar fotboll råkar de hitta en övergiven kattunge i en buske. Maja vill genast ta hand om den, även om deras mamma är allergisk. I jakten på kattungens ägare hamnar dock syskonen i ett riktigt läskigt och farligt äventyr.

Detta är den andra boken i Trio i trubbel som jag läser och jag tycker de är välditg spännande och kusliga för att vara så korta. Bra med skräck för lite yngre! Jag är trött på skräckböcker där det visar sig vara flaxande lakan istället för spöken eller där varulvarna är snälla och mest vill ha en kompis. Frågar man efter skräck och tar en bok som ser läskig ut så vill man ju faktiskt rysa lite! Detta tycker jag Thomas halling har lyckats bra med. Sen tror jag dock att det är lagom skräck för lågstadiet snarare än för mellanstadiet, även om boken är Hcg-signad.

Typ av bok: Hcg

onsdag 16 februari 2011

Sigurd och Selma gissar djur

Författare och illustratör: Jørgen Stamp
Originalspråk: danska
Översättare: Hanna Semerson
Förlag: Turbine
År: 2010
Sidor: 32


Sigurd och Selma går till ett zoo. De tror sig känna igen de olika djurens siluetter, men det visar sig att djurparken är full av luriga djur... Smårolig men känns näst intill omöjligt att gissa vilka djuren är.

Typ av bok: bilderbok

Förtrollad frukt

Författare och illustratör: John Kilaka 
Originalspråk: traditionell muntlig berättelse från Tanzania
Översättare: Britt Isaksson
Förlag: Hjulet
År: 2010
Sidor: 32


Det är torka i landet och alla djuren samlar sig under ett träd med härliga frukter. Men hur ska de få ner frukterna? Kanske den kloka sköldpaddan vet! Frågan är vem av alla djuren som ska gå till sköldpaddan och fråga.

En härlig upprepningshistoria med färglada illustrationer. Passar bra att berätta muntligt med eller utan bilderna också.

Typ av bok:bilderbok

tisdag 15 februari 2011

Miranda och den blå skålen

Författare: Kerstin Sundh
Illustratör: Rigmor Sandler
Förlag: AWE/GEBERS
År: 1988
Sidor: 200
Serie: Andra boken om Miranda

Det är en händelserik vinter hos Miranda. Hennes bror Otto blir allvarligt sjuk, en hemlig brevskrivare dyker upp och Miranda funderar på vart den fina blå skålen som kommer fram till jul kommer ifrån.

Jag gillade boken, även om denna inte hade lika tydlig handling som den första delen om pärlhalsbandet. Det tog ett tag innan man ens förstod varför den hette Miranda och den blå skålen. Men jag gillar stämningen i boken och jag gillar Miranda. Något stort händer i slutet av boken och det ska bli spännande att se vad som händer nu för henne.

Typ av bok: Hcf

Brevet till månen

Författare och illustratör: Emma Virke
Förlag: Alvina
År: 2010
Sidor: 32


Moa tittar ofta upp på månen. Hon tycker det känns bra att månen alltid finns där och följer med henne vart hon är. Men känner sig månen kanske ensam där uppe? Moa bestämmer sig för att skicka ett brev till månen. Kommer frimärkena att räcka och kommer månen att svara?

Jag gillade Mops jättemycket som Emma Virke tidigare har illustrerat och jag gillade illustrationerna i denna lika mycket! Det gäller att ge sig tid att titta och se detaljerna. Historien är rolig och härligt fantastisk. Tänk att få åka till månen!



Typ av bok: bilderbok


Bokbloggar som har skrivit om boken:
Flaskposten (+ intervju med Emma Virke)

Kääärlek - 61 texter i kärlekens tecken

Antologi sammanställd av: Siv Widerberg
År: 2010
Sidor: 100

En ny och färgglad antologi om kärlek passar ju bra nu när det precis har varit alla hjärtans dag! Massor av dikter och korta kapitel från kända och okända kärleksböcker. Främst handlar det om kärlek mellan en kille och en tjej, men det finns en del texter där man inte vet könet, en om två tjejer och några om kärlek till djur eller sitt land. Jag har läst de flesta av böckerna som texterna är tagna ifrån men tror att man blir ganska sugen på att läsa böckerna om man inte redan har gjort det. Boken är tänkt att passa framförallt dig mellan sju och elva år och det håller jag med om.

Typ av bok: Hcg(s)

Odd och frostjättarna

Författare: Neil Gaiman
Illustratör: Mark Buckingham
Originalspråk: engelska
Översättare: Kristoffer Leandoer
År: 2011
Sidor: 121

Odd lever på vikingatiden. Han haltar, för han har skadat sitt ben i en olycka i skogen. Vintern har varat länge och folk börjar undra om det någonsin kommer att bli vår igen. När Odd är ute i skogen möter han tre djur: en räv, en örn och en björn. De verkar besynnerligt tama och snart visar det sig att de är förklädda gudar! Gudar som behöver hans hjälp.

Det första jag förvånades över var bokens format. Den är liten och tunn och den luftiga texten tillsammans med illustrationerna fick mig att tro att det var en Hcf-bok i stil med Tam-böckerna. Det räckte dock att läsa några få sidor för att jag skulle förstå att målgruppen är äldre. Även om boken är ganska liten och tunn så är språket ganska svårt och det finns många ganska svåra ord. Jag tyckte att historien var lite rörig på sina ställen och det tog ett tag innan det hände så mycket. Kul dock med en historia om asagudarna. En helt okej historia, men inte så fantastisk att jag går och hoppas på ännu en Odd-bok.

Typ av bok: Hcg


Bokbloggar som har skrivit om boken:
Böcker kan ta dig vart du vill!

måndag 14 februari 2011

Tilde & Teo dansar och Tilde & Teo på scen

Författare: Ingvor Goyeryd
Illustratör: Erika Eklund Wilson
Förlag: Bonnier Carlsen
År: 2008 och 2008
Sidor: 59 och 58
Serie: Tilde & Teo

I Tilde & Teo dansar har Tilde sett i ett reklamblad att man kan få testa på dans. Efter lite tjat får hon med sig Teo. Båda vill fortsätta dansa streetdance, men det visar sig vara lite svårt att alltid vara kompisar.

I Tilde & Teo på scen är det dags för dansgruppens första framträdande. Det är mycket att öva på och alla ska ha speciella scenkostymer. Kommer de att komma ihåg alla steg och inte ramla?

Vardagsberättelser om dans med mycket bilder och lite text. De är ganska tjocka för att räknas som Börja Läsa och har en del svåra ord, så de är snarare böcker att fortsätta med när man är klar med de allra lättaste. Det förekommer dessutom en hel del svåra ord som är relaterade till dansen. I slutet av båda böckerna finns en faktasida med danssteg respektive scenord.


Typ av bok: Börja Läsa (Hcf)

Stäng av, Max!

Författare: Gry Kappel Jensen
Illustratör: Lotte Nybo
Originalspråk: danska?
Översättare: Hanna Semerson
Förlag: Turbine
År: 2008
Sidor: 32

Max mamma tycker inte om att Max har både datorn och tv:n igång samtidigt. Hon vill att Max leker med något annat istället, men när han tänder alla lampor och skruvar upp elementet för att leka att han är i ett varmt land, blir hon inte heller glad. Vad är det hans föräldrar tjatar om när de säger att Max slösar med energin? Vad då för energi?

Jag gillade upplägget i boken. Max får leka ostört rätt länge innan föräldrarna börjar prata om energislös, vilket ger läsaren tid att själv tänka. Jag gillar bilderböcker där man lär sig saker utan att de för den delen blir för präktiga. Denna är ett bra exempel på en pedagogisk bok som faktiskt fungerar.

Typ av bok: bilderbok

fredag 11 februari 2011

Mästaren och Margarita

Författare: Michail Bulgakov
Originalspråk: ryska
Översättare: Lars Erik Blomqvist
Förlag: AWE/GEBERS
År: 1975 (mitt ex)
Sidor: 368

Då var långköraren i vår bokcirkel tillslut färdigläst och -diskuterad. I och med att den är ganska tjock och inte den mest lättlästa delade vi upp boken på två träffar. Passade ju bra i och med att boken består av två delar.

Vad handlar då denna bok om? Vi enades om att den är rätt lik en feberdröm: ett märkligt sällskap kommer till Moskva och vänder upp och ner på livet för en rad personer som bor där.

Baksidetexten ramar in historien ganska väl:
"En vacker vårkväll kommer en främling till Moskva. I sitt sällskap har han bland andra en underlig schackrutig figur men jockeymössa, en naken blodtörstig kvinna och en jättelik sotsvart katt som röker cigarr och är mästerskytt på pistol. Genast börjar de mest oförklarliga och katastrofala saker hända. Folk försvinner eller blir som förbytta och hela staden tycks förtrollad. Men mitt i denna häxkittel finns också den egendomliga man som kallas Mästaren och som till sist förenas med sin älskade Margarita."

Lite för långdragen för min del. Jag är dock småkär i katten även om jag nog hade gillat en förkortad version bättre. Ska man få ut mer av romanen bör man nog vara mer insatt i kulturlivet i Moskva under 30-talet.

Bokcirkelbetyg: S3 P4 E4 R4 = 3,75
Typ av bok: Hce

Krokodilen och Giraffen - vilket kärlekspar!


Författare och illustratör: Daniela Kulot
Originalspråk: tyska
Översättare: Monica Stein
År: 2006
Sidor: 32
Serie: tredje boken om Krokodilen och Giraffen





Giraffen och Krokodilen spanar in varandra.
Krokodilen och Giraffen är ett kärlekspar, fast de ser så olika ut och är så olika stora. En dag åker de till giraffstaden och krokodilstaden, men vart de än kommer så tittar invånarna konstigt på dem.  

Detta är en favorit som jag för några år sedan använde i ett förskoleprojekt. Nu har jag dragit fram figurerna och berättarkorten igen och arbetar med den i årets förskoleklass. Jag älskar bilderna och det är en bra historia, men ska jag analysera den lite närmare tycker jag att det är synd att det ofta är så i böcker att den mobbades enda möjlighet att bli accepterad är om han/hon gör något fenomenalt och typ räddar världen.

De andra två bilderböckerna handlar om hur de blir kära i varandra och när de ska flytta ihop.

Typ av bok: bilderbok

torsdag 10 februari 2011

Midsommarvals

Författare: Viveca Lärn
Förlag: W&W
År: 2000
Sidor: 250
Serie: Första boken om Saltön

Det är snart midsommar på Saltön. Sommargästerna strömmar till och stökar till. Boken beskriver livet under fyra dagar för en rad personer - de flesta är bofasta, men även några nyanlända spelar viktiga roller. Det är par som ska skiljas, otrohet, gamla kärlekar, sjukdomar, olyckor och tvivelaktiga affärer. En verklighetsnära historien som ger sommarkänslor.

Jag har tidigare sett tv-serien om Saltön men inte läst böckerna. Det var ett bra tag sedan, men det var likväl skådespelarna jag såg framför min inre syn, vilket förvirrade lite då de inte beskrivs lika i boken. En bra bussbok då den är lättsmält och lagom händelserik.

Typ av bok: Hc

Varulvsboken

Författare: Andreas Palmaer
Illustratör: Peter Bergting
Förlag: Alfabeta
År: 2010
Sidor: 64

Nu har jag läst ännu en av böckerna jag vann genom Barnboksbloggen. Denna gången var det dags att lära sig ett och annat om varulvar. I korta och lättlästa kapitel får man, bland annat, veta vad det innebär att vara varulv, hur man känner igen en varulv och kända varulvsfall genom tiderna.

Jag gillar Alfabetas lättlästa faktaböcker om rysliga varelser (och så lite riddare och bovar, men de är ju också lite rysliga). Hoppas det kommer fler!

Typ av bok: faktabok (uMz)

lördag 5 februari 2011

Gravjord

Författare: E. E. Richardson
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Helena Olsson
Förlag: Argasso
År: 2009
Sidor: 87

Darren är både arg och ledsen när hans vän Luke dör i en olycka. Livet är orättvist när han dör så ung medan den elaka och skumma granntanten som ingen gillade levde hur länge som helst! Darren känner att han skulle kunna göra vad som helst för att få Luke tillbaka i livet och plötsligt kommer han på att han kanske har ett redskap som kan väcka honom till liv igen, men kommer det att fungera?

Detta är en av de populäraste böckerna på biblioteket. Den lånas nog ut en hel del på omslaget, men än har ingen direkt blivit besviken på innehållet utan kommer tillbaka och vill ha något liknande. Därför kände jag mig tvungen att - äntligen - läsa den, så att jag kan försöka komma på något liknande... Jag tycker boken var spännande och läskig och jag förstår att många gillar den.

Påminner om: ska klura på likande böcker och, även om jag inte kommer på någon som är jättelik, så kan jag nog komma på en och annan nästa gång jag får frågan.

Typ av bok: Sluka Lätt (uHce)

Lögner

Författare: Joanna Kenrick
Illustratör: Hanna Webb
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Maria Fröberg
Förlag: Argasso
År:2010
Sidor: 56

Kate och Shannon är bästa vänner, men när Kate blir tillsammans med Dan blir livet komplicerat. Shannon klagar på att Kate bara är med Dan och samtidigt blir det inte riktigt samma sak när Shannon också är med. Hur ska Kate välja och vem kan hon lite på?



Helt okej bok om vänskap och kärlek, men jag var inte helt förtjust i illustrationerna och jag tyckte att slutet var konstigt.

Typ av bok: Sluka Lätt (uHce)

Codebreakers

Författare: Deborah Chancellor
Illustratör: Zoografic
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
År: 2009
Sidor: 73

Harry och Jack älskar att lösa koder och har skrivit en kodbok ihop med kända koder och chiffer. En dag råkar de komma över en borttappad mobil med sms som är kodskrivna. De förstår snabbt att de har kommit några brotslingar på spåret, men kommer de kunna knäcka koderna i tid?

Jag tyckte att boken var spännande! Jag gillar dessutom att det finns utdrag ur deras kodbok där man får lära sig några olika koder, hur man skriver hemlig osynlig skrift och om kända kodskrivare genom tiderna. Kul att sms:en är med så läsaren har möjlighet att själv avkoda om man vill (och kan!). Hoppas boken översätts till svenska.

Typ av bok: Sluka Lätt på engelska (ugHe)

Böljelek

Författare: Johanna Limme och Martin Palmqvist
Förlag: Kabusa
År: 2010
Sidor: 248
Serie: Kyrkoherde Simon Eldfeldts första fall
Författarnas hemsida

Boken utspelar sig i Karlshamn år 1897. Ett antal märkliga dödsfall har inträffat där liken har haft talet 13 skrivet i pannan. Samtidigt förbereder sig staden för konungens besök och dödsfallen måste vara uppklarade innan dess.

+
  • Jag läste boken enkom för att den utspelar sig i Karlshamn, som är min födelsestad. Det var kul att känna igen gatnamn och platser, även om en hel del har förändrats på hundra år. Författarna verkar ha gjort en ordentlig research. Gillar även att lite av Karlshamns historia har smygits in på ett naturligt sätt.
  • Gillar omslaget! Snyggt.
  • Korta kapitel gjorde den förhållandevis snabbläst.
-
  • Lite väl sävlig historia för min smak. Det hände inte så mycket och dessutom kom nästan hela lösningen på sista sidan, vilket kändes lite i sista stund och nästan tillgjort. Jag hade nog behövt lite mer utspridd action.
  • Jag har läst väldigt få vuxendeckare, men det känns lite kliché att deckarhjälten alltid ska vara en korpulent man i övre medelåldern som sitter och grubblar över sitt liv om nätterna samtidigt som han dricker lite för mycket alkohol.
  • Det var lite väl många inblandade i fallet. Kyrkoherde Eldfeldt, stadsfiskal Kant och reservkonstapeln Jönsson körde alla lite sin egna utredning och jag blandade ibland ihop vem som gjorde vad och vem som var vem.
  • Sidohistorien om den norska kvinnan (för att inte avslöja för mycket) förvirrade mig mest. Kunde helt klart strykas eller gjort större och mer betydelsefull. Nu var det mest en pausfågel till huvudhistorien, vilket knappast behövdes och ev. till för att öka spänningen kring Oscar IIs besök.

Sammanfattningsvis var det nog inte riktigt min typ av bok. Den räddades en hel del av att den utspelar sig i just Karlshamn. Jag kommer nog inte att läsa några fler av Eldfeldts fall, men för den som gillar historiska romaner med en ganska lugn deckarhistoria så passar den nog perfekt.


Läs början på boken genom Smakprov.

En ganska märklig trailer för boken. Eller trailern i sig är ganska bra, men musiken passar liksom alls inte till.



Typ av bok: Hc


Bokbloggar som har skrivit om boken:
Dagens bok
Deckarhuset
Tankar från en samlares hjärna

torsdag 3 februari 2011

Adlibris topplista i januari

Enligt mina läsplaner för året ska jag läsa månadens toppetta på barn- och ungdomslistan hos Adlibris och, i möjligaste mån, pocketettan. För januari är saken redan biff. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann har jag lyssnat på och Den dansande djävulen läste jag förra helgen.

Kompishjärtat

Författare: Eva Susso
Förlag: Alfabeta
År: 1999 (min utgåva 2005)
Sidor: 94
Serie: Första boken om Hanna


Omläsning med Läsglädje-gruppen







En dag ligger det ett brev till Hanna på hallmattan.


HEJ SÖTA HANNA.
HÄR FÅR DU EN GODIS.
FRÅN DIN HEMLIGA KOMPIS.
Detta innebär två saker: att Hanna har fått sitt livs första kärleksbrev och således har blivit nästan vuxen, vilket hon tycker är trist. Och så innebär det, så klart, att hon måste ta reda på vem som har skickat det mystiska brevet. Hon har några misstänkta. Kanske är det superjobbiga Big, eller snygga Simon som nästan alla tjejer är kära i eller hennes kompis Leonardo, men han är ju inte hemlig precis. Och hur ska hon uppföra sig när hon träffar dem? Ska hon låtsas som ingenting?

En jättebra bok om första kärleken och vänskap. Det kan hända rätt mycket som vänder upp och ner på livet på bara några dagar. Den är rolig och lite sorglig men har tyvärr inte så snyggt omslag. Bokpratar jag om den så lånas den ut, men den tas aldrig spontant ur hyllan, tyvärr. Synd - för den är absolut läsvärd. Min läsglädjegrupp gillade den och det fanns en hel del att diskutera. Vi var dock överens om att det snarare var en bok om vänskap än om kärlek.

Typ av bok: Hcg

Amor anfaller!

Författare: Mårten Melin
År: 2008
Sidor: 123 
Omläsnig med Läsglädje-gruppen.


Något hemskt har drabbat Artur: han har blivit träffad av Amors pilar, vilket innebär att han är kär! Typiskt nog är det i hans lillasysters bästis Tammi som dessutom bara går i trean! Det går inte riktigt för sig när man själv går i femman. Hur gör man när man ska berätta för någon att man är kär? Och vad gör man när nån annan blir kär i en, som man alls inte vill bli ihop med? 

Jag läste Amor anfaller! när den kom 2008 och kände att det var dags för en omläsning, för jag skrattade högt när jag läste den sist. Och jag tycker fortfarande att den är jätterolig, även om det, så klart, inte är lika spännande att veta hur det går när man läser en bok för andra gången. Ett bra tips om man vill ha en rolig bok med kärlek, samtidigt som den inte är helt lättläst. Gillar! 


Typ av bok: Hcg
Related Posts with Thumbnails