onsdag 31 augusti 2011

Statistik i augusti 2011



Månadens bästa: Har läst ganska mycket i augusti men likväl inte mycket som var jättebra. Boken som håller sig kvar är ju Kafka på stranden och några av novellerna i De 7 dödssynderna

Lästa böcker: 39 stycken
varav INGEN är egenägd! En riktig biblioteksmånad...

Antal sidor: 3186 + 9 CD

Tjockaste boken: Kafka på stranden med 518 sidor.

Fördelning efter boktyp:
Bilderbok: 12, Börja Läsa: 4, Hcf: 8, Hcg: 1, Sluka Lätt: 7, uHc(e): 2, Hc(e): 2 och fakta: 3


Fördelning efter år:
2011: 18, 2010: 4, 2009: 3, 2008: 2, 2007: 8, 2006: 1, 2005: 1, 2004: 1 och 1992: 1


Fördelning efter originalspråk:
engelska: 8, franska: 1, japanska: 1, norska: 1 och svenska: 28

Fördelning efter förlag:

12: Bonnier Carlsen
5: Hegas
3: LL
2: B. Wahlströms, Hjulet, N&K och Trasten
1: Alfabeta, Argasso, Bonnier Audio, Bonnier utbildning, Grammafon, Kalla Kulor, Norstedts, Opal, Rabén & Sjögren, Sagolik och Speakingbooks Europe


Fördelning efter författarens kön: 
Kvinna: 27, Man: 10 och 2 med båda.



Alfabetsutmaningen: (fetstilta är månadens nya)

A - Alakoski, Susanna: Svinalängorna och Adbåge, Emma: Fylla år
B - Bulgakov, Michail: Mästaren och Margarita, Bylock, Maj: SolstenenBylock, Maj: Månringen och Bylock, Maj: Stjärnhavet
C
D - Doyle, Debra: Trollkarlsskolan
E
F
G - Gripe, Maria: Elvis Karlsson
H - Holman, Felice: Gömstället
I
J
K - Koppel, Hans: Vi i villa
L - Lärn, Viveca: Midsommarvals, Larsson, Kerstin G.: Ivos resa, Lindgren, Astrid: Mio, min Mio, Lagercrantz, Olof: Om konsten att läsa och skriva och Lindgren, Astrid: Emil i Lönneberga
M - Mangold, Maud: Dödgrävarens gåva, Morpugo, Michael: Kensukes rike
N - Nilsson, Frida: Hedvig och sommaren med Steken, Nilsson, Johanna: Janis den magnifika
O
P - Palmaer, Andreas: Zombieboken Palmaer, Andreas: Varulvsboken, Paver, Michelle: Vargbröder
Q
R - Rosoff, Meg: Justin Case, Rubin Dranger, Joanna: Fröken Livrädd & kärleken, Reuter, Bjarne: 7A
S - Storck, Åsa: Rymlingen, Sundh, Kerstin: Miranda och den blå skålen, Sørlle, Steinar: Isnatt 
T - Thomas, Scarlett: Slutet på mr Y
U - Unenge, Johan: Du och jag och din kille
V
X
Y
Z
Å
Ä
Ö


Jacks rockiga resa

Författare: Therés Stephansdotter Björk
Illustratör: Andreas Bergqvist
Förlag: Kalla kulor
År: 2011
Sidor: 77
Serie: Första boken om Jack
Provläs

Jack har växt upp i en riktig hårdrocksfamilj! Både hans mamma och hans pappa älskar hårdrock och spelar i band och Jack själv är också helt tokig i musiken, speciellt i favoritbandet Dragonhearts! När han ska somna tittar han upp på Dragonhearts-affischen och plötsligt händer något märkligt! Han hamnar i landet Metallien där alla stora hårdrockare är och vilar upp sig när de inte är på turné. Och favoritbandet behöver just hans hjälp. Den onde uppfinnaren Vridnér har uppfunnit en maskin som slukar alla höga ljud och utan ljud och musik kan inte Metallien överleva! Jack måste komma på ett sätt att förstöra maskinen.

Jag är lite kluven till boken. Ett stort plus för att den handlar om musik och hårdrock! Det är många intresserade av och det finns väldigt få böcker om musik, känns det som. Historien i sig är jag dock inte lika imponerad av, men det är möjligt att den går hem hos den tänkta publiken. Texten känns lite väl tät och avancerad för att klassas som en Hcf-bok. Tror att boken hade blivit ännu bättre om man skalade av och gjorde texten kortare och luftigare.


Typ av bok: Hcf

tisdag 30 augusti 2011

Varulven

Författare: Ewa Christina Johansson
Illustratör: Johan Egerkrans
Förlag: BW
År: 2010
Sidor: 84
Serie: Axels monsterjakt 4


Det är dags för skolresa ut i vildmarken. Axel är glad att Ruts lillebror Pär inte är med den här gången för detta hade varit en typisk plats för honom att försvinna. Det blir dock galet läskigt ändå för Rut är plötsligt borta och Axel går på jakt tillsammans med ärkefienden Loke. De hinner inte gå många steg förrän de hör hur det prasslar i buskarna...

Jag gillar böckerna om Axel! De är lättlästa och kanske var det därför jag hade denna som lite "pausbok" och läste en sida då och då. Inte så smart, märkte jag om man vill komma in i den och känna av spänningen. Tyckte inte denna var riktigt lika spännande som den första och andra delen men det kan, som sagt, bero på hur jag läste den. Och den var ju med på Bokjurylistan så den gick uppenbarligen hem hos målgruppen!



Typ av bok: Hcf


Adam och koderna

Författare: KG Johansson
Förlag: Hegas
År: 2011
Sidor: 119

Adam är sur över att tvingas iväg från sitt datorspelande för att följa med upp till Kiruna på sommarlovet när hans pappa ska jobba på rymdbasen där några veckor. Adam får veta att hans pappa ska framställa hemliga koder, men mer får Adam inte veta för det är hemligstämplat. Han fördriver tiden i Kiruna med att hänga med sin kusin Margot, men när hon blir sjuk försöker han istället lära sig morsekod och sitter med sin nya laptop som han har fått av sin pappa. Han får en ny chattkompis som heter Jimmy som verkar veta rätt mycket om Adam, vilket han tycker är lite märkligt. Ännu märkligare blir det när det visar sig att Jimmy också är i Kiruna och dessutom behöver akut hjälp!

En spännande och lättläst bok som jag gillade! Tyckte om KG Johanssons tidigare böcker på Hegas (Spelet och Nivå 13) men denna kändes lättare rent handlingsmässigt. Den kanske inte är så verklighetstrogen, men det måste ju inte böcker vara. Det är dessutom kul att man får veta lite om Kiruna och om koder.  Bra att det följer med en CD, även om jag inte har lyssnat på den och således inte vet hur inläsningen är.

Påminner om: Codebreakers, som tyvärr bara verkar ha kommit på engelska.

Typ av bok: Sluka Lätt (uHc)


Andras tankar om boken:
Barnboksprat

De 7 dödssynderna

Författare: Anna Cnattingius, Kristian Fredén, Åsa Foster, Anders Nilsson, Camilla Wallqvister, Angelin Olsson De Groat och Maria Küchen
Illustratör: Erica Jacobson
Förlag: LL
År: 2011
Sidor: 165


Boken består av sju noveller som har vunnit LLs novelltävling om de sju dödssynderna. En bra blandning av noveller där dödssynderna lyser igenom mer eller mindre tydligt. Alla sju berör dock moral och är säkert intressanta att diskutera på en rad olika sätt.

Baksidetexten är för bra för att omformulera:
"Lottas mormor bor i ett hus fullt av giriga grannar som vill åt hennes fina lägenhet. En lat författare fösöker skriva en novell men orkar inte. Alex pappa frossar i mat och kläder utan att egentligen ha råd. Den övermodige Sven är säker på att det går att köra hem en alldeles för stor säng från möbelvaruhuset på sin lilla bil.


Schackspelaren Bengt fylls av avund när hans motspelare Göran träffar en kvinna. Den olyckligt gifte Nicholas ger efter för sin vällust med arbetskamraten Sanna. Och enslingen Tommy blir tokig av vrede när han upptäcker att hans nya motorsåg är försvunnen."

Jag tyckte mycket om flera av novellerna. De som stannade kvar är de om motorsågsmannen Tommy. Schack-Bengt och säng-Sven. Sedan är novellen om lättja den jag tycker är klockrenast ur dödssyndssynpunkt. En läsvärd novellsamling, helt klart!

Typ av bok: Hc

måndag 29 augusti 2011

Klotter och kärlek

Författare: Simonette Schwartz
Illustratör: Avril
Förlag: LL
År: 2004
Sidor: 128

Emilia är den tysta snälla tjejen i klassen som aldrig märks. Ingen anar hennes hemlighet: att hon är kär i klassens värsting Johan som skolkar och klottrar. När Johan tas in till rektorn på förhör över klotter gör Emilia något hon egentligen inte vågar - hon går in dit och ger Johan ett falskt alibi och säger att de var tillsammans när det hände. Hur kommer Johan att reagera? Han vet ju att hon ljuger, men förstår han varför?

En helt okej bok. Jag gillade Saba jättemycket och därför blev jag lite besviken på denna som kändes ytligare och mer irrationell. Dessutom är omslaget galet tråkigt. Hur kan man ens göra ett sånt omslag?!


Typ av bok: Sluka Lätt, uHc 



Min pappa tyngdlyftaren


Författare: Lina Lundh
Uppläsare: Lina Lundh
Antal CD: 2 stycken
Tid: 2 timmar
År: 2007

Lisa har det rätt jobbigt i skolan. Hon hamnar alltid i bråk och fröken verkar alltid tycka att det är hennes fel. Hon får inte vara med och hoppa hopprep på rasten och hemma kan hon inte riktigt berätta för mamma hur hon har det. Tur att hon åtminstone har sin pappa Tyngdlyftaren som kommer och pratar med henne när hon minst anar.

Och så en dag börjar en ny tjej i klassen som heter Kemira och hon har en sjörövarlapp för ena ögat! Hur häftigt som helst! Lisa och Kemira börjar prata och leka direkt, men det här med vänskap är inte helt lätt.

Denna berättelsen gillade jag! Bra med bok om missförstådd tjej som inte riktigt passar in och upplevs som stökig och jobbig av omgivningen. Några sådana finns ju alltid och det var behövligt att läsa en bok ur deras perspektiv. Tror den passar bra som högläsning med många diskussioner. Ett litet minus för författarens inläsning. Kan inte sätta fingret på exakt vad det var men det tog halva boken innan jag blev van vid hennes sätt att läsa och hennes småländska.


Typ av bok: Hcf


Andras tankar om boken:
Dagens bok
Frids bokrecensioner
SvD

söndag 28 augusti 2011

Kafka på stranden

Även om katten på mitt omslag
var betydligt vresigare.
Författare: Haruki Murakami
Originalspråk: japanska
Översättare: Eiko och Yukiko Duke
Förlag: Norstedts
År: 2007 (i pocket)
Sidor: 518

Förra bokcirkelboken avhandlades egentligen för evigheter sedan men av någon anledning har jag "glömt" att skriva om den här. Troligtvis på grund av att den inte är helt lätt att skriva om. Nu, när det har gått några veckor, är det dock inte precis lättare...

Boken har flera parallella handlingar men följer främst två personer: den femtonårige killen som rymmer hemifrån och kallar sig Kafka och den lite specielle gamle mannen Nakata som kan tala med katter. Kafka försöker hålla sig gömd och hittar sin fristad på ett privat bibliotek där han blir vän med bibliotekarien och förälskar sig i den betydligt äldre föreståndarinnan. Nakata ger sig iväg på sitt livs första resa tillsammans med en lastbilschaufför i jakt på en viktig sten.

Diskussionerna var långa, intressanta och stundtals rätt förvirrande när vi träffades. Det är, helt klart, en bok man kan diskutera mycket i men som kräver en hel del av sin läsare. Det är galet mycket symboler och det känns som det gäller att acceptera att man inte kan förstå allt.

S:4 P:4 E:4 R:5 K:4

Typ av bok: Hce


Andras tankar om boken:
Enligt O
Matildas läshörna

Dagarna jag glömde

Författare: Arne Svingen
Illustratör: Mikael Noguchi
Originalspråk: norska
Översättare: Hans Peterson
Förlag: Hegas
År: 2009
Sidor: 198

Det börjar som en kärlekshistoria då David blir ihop med Lise. David märker dock snart att Lise är mer intresserad av att vara med hela gänget än just David och dessutom verkar det vara något på gång mellan henne och Davids bästa polare Tom. Redan i början av berättelsen förstår man att något fruktansvärt har hänt som David försöker bearbeta genom att återberätta händelseförloppet. Fler och fler pusselbitar faller på plats. Lise försvann och frågan är om David är inblandad och vet vart hon tog vägen.

Detta är vad som brukar kallas en grafix, dvs. en grafisk roman där text och bild samverkar. Det är dock ingen lätt historia utan kräver en del av sin läsare och det gäller att ha uppmärksamheten riktad även mot bilderna. Det är en dramatisk historia som växer fram. Ingen favorit för mig.


Typ av bok: uHce

Märtas hästbok

Författare och illustratör: Erika Eklund Wilson
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 57
Serie: en bok om Märta

Det har tidigare kommit fyra stycken Börja Läsa-böcker om Märta och nu kommer en faktabok med samma textmängd och roliga färgillustrationer. Det är Märta som skriver boken om hästar och förklara alla svåra och konstiga hästord: spilta, vojlock, skänklar, bläs och många många fler. Det är dock löpande text och inte bara en uppraddning av ord.

Jag gillar boken och tror målgruppen kommer att älska den. Perfekt att öva svåra ord och sedan kunna hänga med i hästsnacket! Vad jag vet, finns det inte någon faktabok om hästar innan so är så här pass lättläst och det är oftast de i typ ettan som vill låna faktaböcker om hästar.

 
Typ av bok: faktabok ((uQdfd)

lördag 27 augusti 2011

Vilmers första tävling

Författare: Susanne Bengtsson
Illustratör: Johan Unenge
Förlag: R&S
År: 2011

ÄNTLIGEN en bok om cross! Har haft elever som har tjatat om det i flera år och det har inte funnits några alls att få tag på, inte på svenska och framförallt inte skönlitterära.

I boken lär vi känna sjuåriga Vilmer som bor i en riktig cross-familj. Pappan tävlade i cross när han var yngre och storebror är världsbäst på att meka. Det drar nu ihop sig till Vilmers allra första tävling. Han är nervös men oroar sig mer för att han bara har slalomglasögon än för själva körningen. Han har ärvd och sliten utrustning och önskar att han hade haft det som klubbkompisen Philip som har splitterny utrustning och får allt han pekar på av sin pappa. Själv har han bara råd att köpa klistermärken i crossaffären. Kan Vilmer funderar på om han kan få tag på ett par crossglasögon till tävlingen. Han har hört talas om något som heter sponsorer, men hur får man tag på sådana?

En bok med precis lagom mycket text och illustrationer. Även jag som inte är ett dyft intresserad av cross och har noll i förkunskap tyckte att det var en spännande historia. Bra med lite fakta längst bak där man får veta lite om sporten och utrustningen! Hoppas det kommer att komma fler böcker om Vilmer. Det känns så, med tanke på loggan i hörnet på boken. För det är väl fler än jag som vill veta hur det kommer att gå för Vilmer och är det inte något lite mystiskt med den där Eva?

Typ av bok: Hcf


Andras tankar om boken:
Barnboksprat

fredag 26 augusti 2011

Var är tårtan?

(Författare och) illustratör: Thé Tjong-Khing
Förlag: BC
År: 2007
Sidor: 32
Ännu en händelserik bok utan text där det gäller att hänga med på allt som händer på bilderna och troligtvis titta flera gånger om då varje person på bilden har sin egna historia att berätta. Se bildexempel här.


På första uppslaget finns ett "facit" som beskriver alla händelseförlopp för den som är osäker eller inte orkar följa alla figurerna. "Herr och fru Hund blir av med sin fina tårta. De jaggar råttorna som tagit den. Herr Katt får en boll i huvudet, som han vägrar lämna tillbaka. En olydig grispojke springer ifrån sina föräldrar." osv. Bra, men en fördel om man inte läser det förrän man själv först har tittat igenom boken. Det blir ju mer spännande då.

Typ av bok: bilderbok

torsdag 25 augusti 2011

Beastly, ett odjur

Författare: Alex Flinn
Originalspråk: engelska
Översättare: Helena Stedman
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 299

Kyle är en kille som har allt: utseendet, pengarna och den kända pappan. Han är populär på skolan; killarna vill bli kompis med honom och tjejerna vill bli tillsammans med honom. Han är van att få som han vill och är därför elak och egoistisk och ser ner på de allra flesta. Han förstår inte hur fula människor kan stå ut med sig själva.

Men så vänder det. På skolbalen spelar han en, enligt honom, ful tjej ett spratt, vilket resulterar i att han blir förvandlad! Han ser ut som ett fruktansvärt monster och har två år på sig att falla för en tjej som älskar honom tillbaka, trots hans hemska utseende. En kyss från henne är det enda som kan rädda Kyle. Misslyckas han kommer han att förbli monster hela sitt liv.

Han kända pappa fruktar att det ska komma ut i medierna att han har ett odjur till son och isolerar därför Kyle i ett hus tillsammans med en hushållerska och en blind lärare. Inte det optimala utgångsläget för att hitta en flicka, med andra ord...

Detta är, så klart, en modern version av den klassiska sagan om Skönheten och odjuret, men den berättas ut odjurets perspektiv istället för skönhetens och utspelar sig i dagens New York. Den var lättläst och kändes luftig även om den ibland byter stilgrepp med kapitel från chattar osv. Att boken inleds med det kan säkert vara lite förvirrande för vissa. Jag tyckte den var underhållande, även om jag misstänker att jag hade tyckt den var mer spännande om jag inte kände till originalhistorien då den följer den rätt väl. I och för sig fick jag ju ut en hel del annat av berättelsen just på grund av det, då jag visste vad som är det klassiska och vad författaren har snitsat till och moderniserat.

Boken kommer snart som film, men då ser odjuret helt annorlunda ut (betydligt mindre luden) och likaså skönheten (vart har allt rött hår tagit vägen?!). Ska bli spännande att se hur väl den följer handlingen eller om det är mer än utseendet som har förändrats.


Typ av bok: uHce


Andras tankar om boken:
Bokvarg
Ge oss boken!
Världens bästa bok

Mot havets djup

Författare: Thomas Halling
Illustratör: Kenneth Andersson
Förlag: Alfabeta
År: 2011
Sidor: 32
Serie: tredje boken om modiga Maja

Endast utrustad med en harpun dyker Maja ner i det djupa djupa havet. Hon ser massor av djur, växter och märkliga varelser och ting på vägen ner. På havsbotten vilar en stor guldskatt. Kommer hon ha mod och list nog att nå den?

Jag har tidigare läst om Majas äventyr i spökslottet och djungeln och gillar hur man får vända och vrida på böckerna för att komma längre in i slottet osv. I detta fallet får man luta boken och läsa den på snedden då Maja dyker allt djupare ner i havet, för att sedan vända på boken när det är dags för resan uppåt. Fiffigt och snyggt! Det är lite text men massor av detaljer i illustrationerna. Lagom läskigt för de yngsta med hajar, döda sjörövare och slemmiga bläckfiskarmar.

Typ av bok: bilderbok


Andras tankar om boken:
Bokbiten

onsdag 24 augusti 2011

Kicka och djuren

Författare: Annika Devert och Jessika Devert
Illustratör: Jenny Karlsson
Förlag: BW
År: 2011
Sidor: 32
Serie: Tredje boken om Kicka

"Kicka har kommit på en sak.
- Pappa, jag vill ha ett djur!
- Vilket djur då? undrar pappa.
- Det ska jag gå och ta reda på,
säger Kicka."

Så börjar Kicka och djuren och beskriver handlingen bra. Kicka går omkring i kvarteret och hittar massor av olika djur, men inget av dem passar. Grannens iller är för arg, en ko ger färsk mjölk men är för stor för att ha i sängenoch en papegoja bara bajsar överallt. Vilket djur är egentligen det bästa för Kicka? Svaret finns kanske närmare henne än hon tror.

Jag gillar böckerna om Kicka och älskar de detaljrika illustrationerna som man kan titta på länge och upptäcka nya saker. Just på det här temat gillar jag dock nog Adbåges bok bättre.

Påminner om: Kurt och Kio vill ha djur

Typ av bok: bilderbok

tisdag 23 augusti 2011

Hämnden

Författare: Colin Frizzell
Originalspråk: engelska
Översättare: Hans Peterson
Förlag: Hegas
År: 2009
Sidor:87
Provläs

Sean och Chill går på en skola som arbetar hårt för att förhindra mobbing. Mest verkar dock skolan fokusera på mobbing mellan eleverna. Klassen får en ny lärare i engelska som hånar eleverna öppet. Han ber dem skriva uppsatser om deras framtidsdrömmar för att sedan läsa upp dem högt för klassen och skratta åt deras, enligt honom, banala drömmar. Sean har dock skrivit att han vill bli författare, vilket verkar vara det enda som ger pluspoäng hos läraren. Därför är Sean kluven till om han ska ta lärarens parti eller elevernas när situationen förvärras. På något sätt måste det hela ta slut. Kanske har den eftertänksamma Chill en plan...

En rätt bra grundhistoria men den fängslar mig inte riktigt. Dock inga större fel med den mer än att den känns väldigt amerikansk.

Påminner om: Världens elakaste fröken av Lidbeck.

Typ av bok: Sluka Lätt (uHce)

måndag 22 augusti 2011

Vilken vikarie! och Bli sams

Författare: Helena Bross
Illustratör: Christel Rönns
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 60 + 60
Serie: två nya böcker om Klass 1b
Provläs ovännerboken
Provläs vikarieboken




Lagom till skolstart har det nu kommit två nya böcker i serien Klass 1b. I boken Bli sams så blir bästisarna Siri och Lova ovänner. Lova lånar Siris nya fina fjärilssudd och suddar så hårt att det gå sönder! Siri blir jättearg och ledsen och det hjälper inte hur mycket Lova än ber om ursäkt. Och snart tröttnar Lova på att Siri är så arg. Hon tänker minsann inte förlåta Siri heller! Det tar dock inte lång tid förrän båda två ångrar sig men då kanske det är försent? En fin bok om vänskap och vikten av att förlåta då och så mellan varven.

I Vilken vikarie! får klassen veta att deras fröken Clara ska ha barn och de ska få en vikarie. Han heter Peter. Eleverna är tveksamma och vill hellre att Clara ska fortsätta vara deras fröken och ta med sitt barn till skolan. Det går väl? När Peter kommer och hälsar på visar han sig dock vara hur bra och snäll som helst och plötsligt längtar klassen efter honom. Claras barn kommer dock tidigare än väntat och Peter hinner inte komma de första dagarna. Istället kommer Viktor som är tråkig och mest skäller. Hur ska det nu gå? En rolig berättelse, tycker jag. Jag gillar att eleverna bryr sig så mycket och dessutom går och pratar med rektorn om sina problem. Så borde det vara oftare.

Typ av bok: Börja Läsa



Övrigt:
Flaskposten intervjuar författaren

Din syster Elina

Författare: Inger Granberg
Illustratör: Annika Rockström
Förlag: Hegas
År: 2007
Sidor: 90

När Anna är hemma själv ringer det plötsligt på dörren. Där ute står det en äldre tjej som påstår sig vara Annas syster! Hon blir så chockad att hon bara smäller igen dörren och vägrar öppna fast det fortsätter ringa. Hon undrar om det är någon som skämtar med henne, men det känns inte som en sak någon skulle skämta om. Är det ett halvsyskon på hennes pappas sida? Räknas det när man knappt vet vems ens pappa är? Eller är det hennes mammas? Varför har hon i så fall inte sagt något?

När Anna har hämtat sig lite börjar hon mejla med den främmande tjejen som heter Elina. Men vem ska hon lita på? Kan hon tro på allt som Elina skriver?

Grundhistorien är ganska spännande men handlingen är på sina ställen väl konstlad och präktig för min smak och karaktärerna handlar ofta helt märkligt. Dessutom är jag osäker på vad författaren egentligen vill ha sagt med boken. Vill man läsa om adoption och hemliga syskon finns det böcker som är betydligt mer rafflande eller mer verklighetstrogna än denna. 


Typ av bok: Sluka Lätt (uHc)


Andras tankar om boken:
Frids bokrecensioner
Lilla O

söndag 21 augusti 2011

Vem städar inte? och Vems bebis?


Författare och illustratör: Stina Wirsén
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 32+32
Serie: i serien Vem

Vem-böckerna släpps oftast två och två och så var fallet även denna gång! Vems bebis? handlar om Katten som är adopterad men nu ska få ett syskon som växer i mammas mage och Katten undrar om föräldrarna ska lämna bort det nya barnet när det föds och ge till några andra föräldrar, för det var ju så Kattens föräldrar gjorde.

I Vem städar inte? får vi besöka Nalles familj som ska ha städdag. Trist tycker Nalle, speciellt när föräldrarna mest bråkar. Och det är svårt att städa sitt rum när man hela tiden hittar fina saker som man vill leka med istället för att plocka undan...

Personligen har jag nog gillat tidigare böcker i serien mer än dessa. Saknar lite den humoristiska knorren som har varit tydligare i tidigare böcker och jag fick en känsla av att det var mer text i dessa, speciellt i Vems bebis?. Illustrationerna är, som vanligt, ljuvliga och jag har en stor igenkänningsfaktor i städboken...


Typ av bok: bilderbok


Andras tankar om boken:
Barnboksprat om båda böckerna.
Fiktiviteter om städboken.

Sparkcykeln

Författare: Helena Bross
Illustratör: Kadri Ilves
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 60
Serie: Solgatan 1
Provläs

Omar vill ha en sparkcykel men hans pappa säger att de inte har råd. Omars kompis Axel har inte heller någon sparkcykel, men det är många andra som har. När de leker i parken hittar de plöstligt en som bara ligger och skräpar. Vad ska de göra nu?

En kort börja läsa-bok som tar upp frågan om när man kan räkna något som sitt. Kan man ta hem en sak man hittar slängd på stan? De flesta av lärarna här är skeptiska till versaler, men då och då är det någon av eleverna som ber om det. Serien om Axel och Omar är väldigt populär hur som.

Typ av bok: Börja Läsa

lördag 20 augusti 2011

Natten då Sigge föddes

Författare: Lin Hallberg
Illustratör: Margareta Nordqvist
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 60
Serie: den elfte, fristående, delen i BUS

Eric och Simon är bröder, precis som hästarna Sam och Sigge. När killarna ska lägga sig berättar deras mamma den dramatiska berättelsen om natten då Sigge föddes. Det var en ordentlig höststorm och nära att Sigge inte hade överlevt. Då och då avbryter Eric eller Simon sin mamma i berättelsen och kommer med egna inlägg.

Denna är betydligt kortare och mer lättläst än de flesta andra av BUS-böckena, vilket är bra. Det är fina färgillustrationer som passar bra till historien. Denna är en fristående del och man kan således läsa den även om man inte har läst andra böcker i serien tidigare.

Typ av bok: Hcf, på gränsen till Börja Läsa

fredag 19 augusti 2011

Ficktjuvar i centrum

Författare: Helena Bross
Illustratör: Mattias Olsson
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 61
Serie: andra, fristående, delen om Minimysterierna
Provläs

Ficktjuvar härjar nere i centrum och många har blivit bestulna när de är där och handlar. När Kevin åker dit med sin mamma händer det även henne! Plötsligt är plånboken borta! Vem kan ha tagit den? Det kan väl inte vara de hjälpsamma tjejerna som de stötte ihop med lite tidigare? Kevin tar kompisen Dina till hjälp för att spana. Hur avslöjar man ficktjuvar egentligen?

Deckare på börja läsa-nivå behövs absolut och denna kommer säkert att bli populär, precis som den tidigare boken Nattspaning. Gillar att det är två tjejer som är bovarna i dramat. Känns lite omväxlande.

Typ av bok: Börja Läsa (Hcf)

måndag 15 augusti 2011

Muminpappans memoarer


Författare: Tove Jansson
Uppläsare: Mark Levengood
Antal CD: 4 stycken
Tid: 4 timmar
Förlag: Bonnier Audio
År: 2007
Serie: Mumin


När Muminpappan känner sig döende, men i själva verket är lite krasslig, uppmanar Muminmamman honom att skriva ner sina memoarer, vilket han med glädje gör och med jämna mellanrum läser upp för övriga familjen. Kanske håller han sig inte hela tiden till sanningen, men han underhåller hur som sina åhörare. Man får följa honom från hans stränga och innehållsfattiga uppväxt med den strikta Hemulen, vidare på hans äventyrliga dålighetsliv och det slutar med hans möte med Muminmamman. Sniff får höra en del om sin pappa Rådd-djuret men tycker att det handlar mer om Joxaren, som är Snusmumrikens pappa.

En härlig skröna som gör att man får en del bakgrund till en hel del av karaktärerna i dalen. Det är på gott och ont att ha återläsning genom att lyssna medan man cyklar. Upplevelsen hade helt klart varit starkare om jag läste istället.

Påminner om: Muminpappan hade nog haft en hel del att prata med Hundraåringen om. De kunde säkert sitta och berätta gamla upplevelser för varandra i evigheter!

Typ av bok: CD-bok (Hcf)


Andras tankar om boken:
Tekoppens tankar

Uppdrag spöka

Författare: Mia Söderberg
Illustratör: Johan Egerkrans (Hemsida)
År: 2011
Sidor: 40
Serie: Spökena på Kråkinge slott 1

Det är hårt att vara ett övernaturligt väsen nu för tiden. Inte en människa tror ju längre på dem! På Kråkinge slott bor en skelettflickan Skeleton, den fåfänga vampyren Caspero, det genomskinliga spöket Bianca och halshuggna huvudet Ambrosius och de har ett stort problem. Spöksenaten kräver minst två skrämda människor i hyra. Annars måste de flytta och de har ingenstans att ta vägen.

Skeleton och Caspero bestämmer sig för att försöka skrämma den nyinflyttade familjen i den gamla prästgården. De ska börja med de två barnen, men märker snabbt att de får problem...

En rolig skräckhistoria som jag absolut tror kommer att gå hem hos målgruppen! Spökena är lagom klantiga och råkar ut för många lustigheter. Jag småfnissar åt att Skeleton är dödsnöjd med sitt utseende och funderar på hur vampyren Caspero ska kunna banta. Dricka mindre blod? Illustrationerna är dessutom väldigt bra och passande till historien.

Personligen tycker jag att det är lite trist att det är ännu en rolig spökserie. Det eleverna ofta efterfrågar är skräckböcker och det finns få för de lägre åren (F-3). Det är betydligt vanligare med denna typen av gastar som är klantiga och roliga och inte klarar av att skrämmas längre, alternativt böcker som börjar spännande och kusligt, men sedan visar det sig att det bara var ett lakan, en vit häst eller nåt liknande. Ur bibliotekssynpunkt är det dessutom lite trist med de mjuka pärmarna, som tyvärr slits rätt snabbt. Ett stort plus är dock att det är text på bokryggen, vilket ibland fattas på Bonnier Utbildnings böcker. Lättare att hitta i hyllan då!

Det har redan kommit fyra delar i serien och jag vill absolut fortsätta läsa! Jag misstänker att de två andra, Bianca och Ambrosius, kommer att presenteras mer i nästa del, i alla fall om man får tro omslaget.

Påminner om: Ibbotsons böcker fast för yngre.

Typ av bok: Hcf

söndag 14 augusti 2011

Minns du?

Författare: Norah McClintock
Originalspråk: engelska (Tell)
Översättare: Leif Jacobsen
Förlag: Hegas
År: 2008
Sidor: 98

Mitt i natten kommer polisen och ringer på hemma hos David och hans mamma. De har dåliga nyheter: Davids styvpappa Phil har blivit mördad i vad de tror är ett rånmord. David blir bara ledsen för sin mammas skull. Själv tycker han att det är skönt att slippa Philip som bråkar med honom rätt ofta och styr och ställer när han kommer hem över helgerna.

Snart börjar polisen misstänka David för brottet! Han har nämligen ljugit om en viktig punkt när pollisen tidigare har förhört honom. Men kan det verkligen vara David?

Huj vad spännande! Tänkte bara läsa ett kapitel eller två men kunde inte sluta läsa. Det är många vändningar i historien och jag hinner misstänka flera stycken innan slutet. Riktigt mycket innehåll för att vara så pass lättläst!

Typ av bok: Sluka Lätt (uHce)

fredag 12 augusti 2011

Jan Lööfs bilderbok

Författare och illustratör: Jan Lööf
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 16

Detta är en stor bok fylld med illustrationer av Jan Lööf. Matilda och Pelle är med på varje uppslag som skildrar olika miljöer eller teman. De är på cirkus, kör modelltåg och dyker under vattnet. Tre uppslag är består av många små bilder mot en gul bakgrund på olika teman: musikinstrument, urtidsdjur och fordon. Det är bara sista uppslaget som har text, antagligen för att förklara att det är kurragömma barnen leker och att inte Matilda står och gråter och det är därför hon håller för ansiktet.

Det finns säkert många detaljer att hitta i bilderna och en hel del att prata om. Det är dock en bok för de minsta små eller för Jan Lööf-fantasterna.

Typ av bok: bilderbok

torsdag 11 augusti 2011

Mama Panyas pannkakor

Författare: Mary & Rich Chamberlin
Illustratör: Julia Cairns
Originalspråk: engelska
Översättare: Ulla Forsén
Förlag: Hjulet
År: 2005
Sidor: 32

Adika ska följa med sin mamma till marknaden. På vägen dit får han veta att de ska göra pannkakor när de kommer hem. Adika blir jätteglad och bjuder därför in de som de träffar på vägen, till Mama Panyas stora förskräckelse. Hur ska hennes två mynt räcka till pannkakor så alla bjudna kan få?

En fin vardagshistoria från Kenya om att ge och få. Jag gillar även faktasidorna om Kenya i slutet av boken där man får veta lite om landet, dess befolkning och lära sig några enkla ord som tidigare har förekommit i texten.


Typ av bok: bilderbok

Himlens elefanter

Författare och illustratör: Veronica Leo
efter en förlaga av Frances Kulmar
Förlag: Opal
År: 2007
Sidor: 32

Visste du att elefanter en gång i tiden kunde flyga? De var lätta som moln! De flög omkring och ändrade form och hade ett helt ljuvligt liv. Men så en dag, när några elefanter vilade sig i ett högt träd, fick de höra en lärare som skällde på sina elever för att de inte var tysta och lyssnade. Elefanterna bestämde sig för att hjälpa barnen. Inte kunde de veta att läraren var trollkarl...

En färgsprakande och fantasirik saga som har sitt ursprung i en indisk myt. Jag gillar den typen av djurberättelser som beskriver varför saker är som de är (hur elefanten fick sin långa snabel, dromedaren sin puckel osv). Kippling har ju skrivit flera sådana. Denna följer samma stil och förklarar varför elefanter är så stora och tunga och varför de ofta vänder sin snabel upp mot himlen.


Typ av bok: bilderbok


Andras tankar om boken:
SvD

onsdag 10 augusti 2011

Saba - sanningar och lögner

Författare: Simonette Schwartz
Förlag: LL
År: 2010
Sidor: 157

"Att skriva om sitt liv är en svår uppgift. Åtminstone för mig. Jag lever nämligen tre liv. Ett hemma, ett i skolan och ett i boxningsringen. Mina tre liv ser väldigt olika ut. I skolan är jag cool och schysst. Många verkar tycka om mig. Men det är bara på ytan för ingen känner mig på riktigt. Det beror nog på att jag aldrig berättar för någon om mina andra två liv." (s. 135)


Det klasskompisarna inte vet om Saba är att hon får ta hand om sina små tvillingbröder medan mamman mest ligger i sängen, pappan hänger på Afrikanska klubben och storebror sitter på anstalt. Nu ska dessutom pappa åka till sjuka farmor i Eritrea och vet inte riktigt hur länge han blir borta. Kanske två månader.

Och i klassen är det oroligt. Någon har brutit sig in i skolan databas och skickar anonyma mejl med känslig information om några i klassen. Det är utdrag från journaler från kuratorn och skolsköterskan och lärares omdömmen. Ingen vet vem mejlaren är men många har sina misstankar...

Jag tyckte hemskt mycket om boken! Den var lättläst men hade ändå väldigt mycket känslor i sig och det händer väldigt mycket så det blir aldrig tråkigt att läsa. Jag vill hela tiden veta hur det ska gå för Saba! Det är inte alltid lätt att se igenom en lögn och frågan är om man alltid vill veta sanningen.

Detta är verkligen en bok jag skulle kunna tänka mig att jobba med. På LLs sida finns dessutom två prima lektionsförslag.


Typ av bok: Sluka Lätt (uHc)


Andras tankar om boken:
En bok om dagen
Tonårsboken
Världens bästa bok

tisdag 9 augusti 2011

Mulle Meck berättar om traktorer

Författare: George Johansson
Illustratör: Jens Ahlbom
Förlag: N&K
År: 2010
Sidor: 32
Serie: ännu en bok om Mulle Meck

Mulle Meck berättar för sin hund Buffa om allt som är värt att veta om traktorer. Mulles granne Figge Ferrum har passande nog ett traktormuseum dit de går för att ta reda på traktorns historia. Man får lära sig många olika modeller och även traktorstermer som både har med motorn och mekaniken att göra samt vad föraren har för olika spakar.

Det krävs nog att man har ett visst intresse för traktorer för att man ska bli exalterad, speciellt med tanke på alla svåra specialord. Det är en klassisk faktabok och således ingen genomgående historia utan mer ren fakta.

Typ av bok: faktabok (uPrab)

måndag 8 augusti 2011

Syster varg

Författare: Anette Skåhlberg
Illustratör: Katarina Dahlquist
Förlag: Sagolikt
År: 2010

På Sandras tionde födelsedag händer något märkligt. Mitt under kalaset ringer telefonen och när Sandras mamma svarat blir hon helt konstig och säger till alla att kalaset är slut. När alla gått får Sandra veta att polisen har hittat henne naken i skogen och strax ska komma hem med henne. Sandra fattar ingenting - hon är ju redan hemma och har definitivt aldrig sprungit omkring naken i någon skog!

Det är så klart inte Sandra som polisen hittat, utan hennes förvildade tvillingsyster Tea. Hon försvann under en familjeutflykt i skogen när de var fyra år och hennes föräldrar trodde att Tea hade dött. Nu är hon alltså hittad igen, och hon ska komma hem! Hela familjen är överlycklig, men så anländer Tea och de förstår att sex år i skogen har förvandlat Tea och hon är mer varg än människa. Hon gnyr, morrar och bits och vill bara ligga i hörnet under Sandras säng. Hur ska familjen nu göra? Kommer Tea kunna minnas sitt liv som människa igen och kommer hon kunna anpassa sig efter hur vi lever? Kommer Sandra att få sin efterlängtade tvillingsyster tillbaka?



Jag tyckte boken var spännande och drivande även om det täta typsnittet gjorde den lite seg att läsa på sina ställen. Tur att illustrationerna är där och lättar upp textmassan! Jag gillar grundhistorien som kan ligga till grund till diskussioner om både förhållandet människa och djur, rätt och fel vad gäller (varg)jakt, vänskap och om vad man minns och inte minns från sin barndom. Jag förstår absolut att den har kommit med på Bokjurylistan!

Sen kan jag, som vuxenläsare, störa mig på att familjen inte får någon hjälp. Oavsett vilken av systrarna som polisen anser sig hittat i skogen borde ju socialen bli inkopplad och det är inte rimligt att en familj på egen hand ska försöka återförmänskliga sin dotter själva utan experthjälp (om man nu inte räknar morbror Göran som expert). Det verkar inte heller rimligt att skicka iväg Tea till skolan utan att förbereda klass och lärare på vem det är som kommer och att låta ett barn som knappt kan prata börja i en vanlig mellanstadieklass utan minsta introduktion. Fast det blir ju mer spännande så och jag tror det inte är något som den tänkta målgruppen läsare stör sig på.

När jag gick in på Adlibris för att se om boken fortfarande gick att köpa såg jag att en fortsättning beräknas komma i november: Yla i natten Syster varg.

Typ av bok: Hcg


Andras tankar om boken:
Bokmalen
Lyrans noblesser

söndag 7 augusti 2011

Pojke flicka pangbrud karl... eller Ålderstrappan

Författare: Rose Lagercrantz
Illustratör: Eva Eriksson
Förlag: BC
År: 1992
Sidor: 32

Boken beskriver livets skeenden och vad man kallas i de olika åldrarna. Först beskrivs en mans resa och sedan en kvinnas och deras vägar möts och de gifter sig. Den sammanhållande handlingen beskrivs enbart genom Eva Erikssons härliga illustrationer. Även om boken har lite text är det en bok att bläddra sakta i och även läsa illustrationens historia.

Idén är rolig och det var intressant att reflektera över alla ord vi benämner människor i olika åldrar med. Flera använder i alla fall inte jag (ponke, pangbrud, fruntimmer m.fl.) och ska man dessutom vara lite genuskritisk så är väl uppdelnigen rätt trist och gammalklassisk. Den stora pojken (4 år) cyklar och ramlar medan den stora flickan kör småsyskon i vagn och håller reda på nappen. Den nioåriga grabben pallar frukt medan tjejerna hänger i stallet. Men så är ju boken nästan tjugo år gammal och den kunde ha varit ännu mer könsstereotyp. Den treåriga tösen sitter ju faktiskt nerskitad mitt i leran, om än nersmetad med läppstift...

Typ av bok: bilderbok

lördag 6 augusti 2011

Siena Baba och de konstiga djuren

Författare: Sirish Rao
Illustratör: Bhajju Shyam
Originalspråk: engelska
Översättare: Ulla Forsén
Förlag: Hjulet
År: 2007
Sidor: 32

Siena Baba är en konstnär i Indien. Han ser saker på sitt egna sätt och många tycker att han ritar konstiga saker som inte finns i verkligheten. En dag bestämmer han sig för att rita djur, men det är inte vanliga djur som han ritar utan märkliga blandningar som blå-jon, kroko-tupp och krabb-efant. De framtecknade djuren blir arga och ledsna för de vet inte vart de ska ta vägen och vart de hör hemma. Efter att ha vilat en stund kommer dock Siena Baba på det listiga svaret...

En rolig och tänkfull bok om fantasi. Jag tror det kan vara en spännande bok att arbeta mycket med.

Typ av bok: bilderbok

fredag 5 augusti 2011

Eldlekar

Författare: Robert Swindells
Originalspråk: engelska (Burnout)
Översättare: Helena Olsson
Förlag: Argasso
År: 2011
Sidor: 80

Josh är en sån som ingen lägger märke till, i alla fall tycker han det själv. Han känner sig osynlig både i skolan och hemma. Hans föräldrar har bara ögon för hans lillasyster Beth som är smart och har bra resultat i skolan, till skillnad från Josh.

En dag börjar han prata med sin klasskompis Danny i skolan. Danny råkar försäga sig om gänget han är med i. Josh blir nyfiken och får följa med Danny. Det visar sig att gänget, som leds av Dannys storebror, gillar att sätta eld på saker och sysslar med många sorters brott. Redan första kvällen märker Josh hur han älskar elden. Han kan inte sluta titta när den flammar upp och sprider sig. Han längtar redan till nästa gång...

Man förstår verkligen Joshs fascination över elden när man läser boken och man märker hur lätt det är att bara "ramla in" i saker utan att reflektera över vad det är man egentligen gör. Jag tror aldrig Josh hade kommit på tanken själv att börja bränna upp saker om han inte hade triggats av gänget. Jag tycker att boken är väldigt spännande och jag väntade hela tiden på vändpunkten. När och hur kommer det att ta slut för Josh? Som van läsare anar man rätt snabbt slutet. Jag kan inte bestämma mig för om jag gillade slutet eller tyckte att det var lite futtigt? Hade det varit mer radikalt slut hade jag å andra sidan säkert tyckt att det var för dramatiskt. En bra bok att diskutera hur som. Tror många kan känna igen sig i Joshs känslor inför gänget, skolan och sin familj, även om, som tur är, inte så många blir pyromaner som Josh.

Typ av bok: Sluka Lätt (uHce)


Andras tankar om boken:
Barnboksprat
Drömbiblan
Frids bokrecensioner
Related Posts with Thumbnails