lördag 22 oktober 2011

Emblas universum

Författare: Majken Pollack
Illustratör: Sara Lundberg
Förlag: Alvina
År: 2011
Sidor: 32

När Embla håller på att bygga en rymdraket i sitt rum kommer lillasyster Anna och vill vara med. Varken Anna eller mamma förstår att detta är Emblas egna projekt där Anna inte har någon plats. En bok med helt ljuvliga illustrationer och ett lite poetiskt språk. Finns säkert mycket att prata om, speciellt om man har syskon. På förlagets hemsida står det att det ska komma en gratis lärarhandledning till boken. Ser jag fram emot!

Typ av bok: bilderbok


Andras tankar om boken:
Barn&ungdoms-bokbloggen
Barnboksbildens vänner
Flaskposten

fredag 21 oktober 2011

En dum dag

Författare: Tone Kjærnli
Illustratör: Åshild Irgens
Originalspråk: norska
Översättare: Hans Peterson
Förlag: Nypon
År: 2011
Sidor: 63

Det är den allra första sommardagen och alla är glada, utom huvudpersonen i denna boken. Hon är arg och tjurig och vet egentligen inte riktigt varför. Inget blir som hon tänkt sig: frukosten är fel, hon har ingen att leka med och de nyköpta skorna är för små. Hon låter ilskan gå ut över familjen som tar det med ro, vilket bara gör henne ännu argare. 
 
Detta är en lagom lång berättelse att läsa själv eller ha som en kortare högläsning. Många känner säkert igen sig i huvudpersonens omotiverade ilska och vad den leder till.



Typ av bok: Hcf


Andras tankar om boken:
Ciccis bokblogg
Ge oss boken!

Tenzins lilla hjort

Författare: Barbara Soros
Illustratör: Danuta Mayer
Originalspråk: Engelska
Översättare: Britt Isaksson
Förlag: Hjulet
År: 2003
Sidor: 32

Tenzin lever i Tibet och är god vän med alla - människa som djur. En dag hittar han en skadad hjort i bergen. I sina drömmar ser han hur han ska hjälpa hjorten att bli frisk. En fin berättelse om medmänsklighet och drömmar. Ljuvliga illustrationer!

Typ av bok: bilderbok

Trumgubbens hemlighet

Författare och illustratör: Mashack Asare
Originalspråk: Ghana
Översättare: Vagn Plenge och Monica Stein
Förlag: Hjulet
År: 2010 (nyutgåva)
Sidor: 32

Kwajos pappa arbetar med att tillverka små mässingsgubbar och Kwajo hjälper till. Hans mamma har en trumgubbe som hon har fått av pappan och på kvällen drömmer sig Kwajo bort och talar med trumgubben. En intressant historia om bakgrunden tillasantefolkets tradition med guldvikter men jag misstänker att det inte är en så rafflande berättelse för ett litet barn. Kanske snarare en bok att arbeta med på mellanstadiet i så fall?

Typ av bok: bilderbok

torsdag 20 oktober 2011

Tio vilda hästar

Författare: Grethe Rottböll
Illustratör: Lisen Adbåge
Förlag: R&S
År: 2011
Sidor: 32

Från början är det tio hästar men för varje sida försvinner en. De ramlar ner i en grop, tappar en sko eller blir rädd för trafiken. Tillslut är det bara en kvar som saknar sina nio vänner och bestämmer sig för att ge sig tillbaka för att rädda dem. Gillar den vändningen på historien! Galet söta och roliga hästar och finurligt rimmad text. Gillar mycket!  

Typ av bok: bilderbok


Andras tankar om boken:
Bokträdet

Superkrafter - från osynlig till supersmart

Författare och illustratör: Johan Unenge
Förlag: R&S
År: 2011
Sidor: 46


Vad finns det egentligen för olika superkrafter och hur vet man vilken superkraft som skulle passa en bäst om man fick välja? På ett roligt och kortfattat sätt beskriver Johan Unenge en rad välkända och mindre kända superförmågor: hypnos, resa i tiden och vara osynlig men även ha superhumör och ha supergrepp i skorna. I slutet kommer knorren med att vara supervanlig, något som säkert många som, på något sätt, är ovanliga drömmer om. Tänkvärt. 

En lättsam och rolig bok som jag helt klart gillar! Jag har svårt att välja vilken superkraft jag själv skulle vilja ha. Kanske att kunna läsa supersnabbt så jag hinner läsa alla böcker jag vill? Fast den tog inte Johan Unenge med.  



Typ av bok: faktabok (uU)

fredag 14 oktober 2011

Folket som kramade träden

Återberättad av: Deborah Lee Rose 
Illustratör: Birgitta Säflund
Originalspråk: engelska
Översättare: Birgitta Säflund
Förlag: Hjulet
År: 1993
Sidor: 32

Mitt ute i den indiska öknen bor Amrita i en liten by. Människorna klarar sig tack vare träden som omger byn och ger dem vatten och skyddar dem mot ökenstormar. En dag kommer furstens män som har fått order om att hugga ner alla träden. Fursten behöver dem för att bygga en ny fästning. Nu måste folket försvara sina träd!
En viktig historia  men den fängslade mig inte. Den hade kunnat vara skriven på ett lite mer spännande sätt.


Typ av bok: bilderbok

onsdag 12 oktober 2011

Kollektivt självmord

Författare: Arto Paasilinna
Originalspråk: finska
Översättare: Camilla Frostell
Förlag: Brombergs
År: 2004
Sidor: 259

Två män möts i en ödslig lada där de båda har planerat att ta sitt liv i sin ensamhet. De blir avbrutna av varandras uppenbarelse och bestämmer sig för att skjuta självmorden på framtiden. Istället sätter de in en annons i tidningen för att finna fler självmordsbenägna och ge dem lite hopp. De får in otroligt många namn men det visar sig vara svårt att ta dödslängtan ur folk. Inom kort sitter ett helt gäng på en lyxbuss på väg mot ett fjärran stup.

Idén till boken är fenomenal och detta hade lätt kunnat bli en fantastiskt rolig bok. Jag och Arto delar dock uppenbarligen inte humor. Istället upplevde jag det som en ganska rörig historia med några få guldkorn i men långt ifrån en toppenbok. Jag är lite besviken, då jag alltid har hört att hans böcker är jätteroliga. Frågan är om man ska våga sig på att läsa någon annan?

S:2 P:2 E:2 R:3 K:3



Typ av bok: Hc

Azads kamel

Författare och illustratör: Erika Pal 
Originalspråk: engelska
Översättare: Ulla Forsén
Förlag: Hjulet
År: 2009
Sidor: 32

Azad säljs av sin farbror till en man som vill göra honom till kamelryttare. Han tas till ett tält i öknen där det redan finns många andra pojkar och kameler. Det visar sig vara ett hårt liv med slitsam träning, farliga tävlingar och lite mat. En kväll märker Azad att hans kamel kan tala och den har något viktigt att berätta.

En fin berättelse om förhållandet mellan en pojke och hans kamel men jag hade nog föredragit om berättelsen beskrevs med mer känslor. Eller hade det blivit för sorgsamt då?


Typ av bok: bilderbok


Andras tankar om boken:
dagensbok

tisdag 4 oktober 2011

Trädet är en hemlighet

Författare och illustratör: Mia Maria Güettler 
Förlag: Berghs
År: 2011
Sidor: 32

Lo bara gråter och gråter när han blir lämnad på dagis av pappa. Han gråter så mycket att den lilla blomman i fönstret blir ett stort stort träd! Upp i trädet kan Lo försvinna och träffa på en rad märkliga djur. En fantasifull historia med detaljrika illustrationer.

Typ av bok: bilderbok

Petras prick


Författare och illustratör: Maria Nilsson Thore
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 32


Petra är helt prickig, men en morgon när hon vaknar märker hon till sin förfäran att en prick fattas! Vart har den tagit vägen? Pricken sitter i fönstret och längtar ut till snön och vill rakt inte sitta fast på Petra. Hur ska Petra då göra? Ett lite udda tema och det går att tolka boken på flera olika sätt och säkert ha bra samtal kring den. Gillar illustrationerna mycket!

Typ av bok: bilderbok


Andras tankar om boken:
Barnboksprat
Ge oss boken!

Hundar som jobbar

Författare: Ulrika Nulty
Illustratör: Jens Ahlbom
Förlag: Alfabeta
År: 2011
Sidor: 32

 
Det finns många yrken att välja på för en hund! I Hundar som jobbar presenterar en hel drös med hundar sina jobb som bland annat vallhund, vakthund, ledarhund och skådespelarhund. Lagom mycket information om varje och fina illustrationer. Det var en hel del hundjobb jag inte kände till.

Typ av bok: faktabok (uQdfja)


Andras tankar om boken:
Barnboksprat

söndag 2 oktober 2011

Zenobia tappar bort sig

Författare: Lilian Edvall
Illustratör: Sara Gimbergsson
Förlag: BW
År: 2011
Sidor: 32
Provläs

Det är festival i stan! Zenobia går och tittar på alla stånden och uppträderna tillsammans med sina föräldrar och sin storebror. Hon står och tittar på fina solfjädrar och plötsligt är familjen borta! Vart har de tagit vägen? Bara massor av främlingar överallt! Till slut kommer två tjejer fram och frågar om hon har kommit bort. Ska hon våga svara?

I gårdagens bok var det en äventyrsrymning. Här är det mer verklighetsförankrat och ängsligt. Jag kan verkligen känna med Zenobia när hon kommer bort sig i vimmlet. Gillar!
Påminner om: Upp! av Håkan Jaensson

Typ av bok: bilderbok

lördag 1 oktober 2011

Stora rymmardagen

Författare: Cannie Möller
Illustratör: Johan Egerkrans
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 32
Provläs

Malin är hemma för hon är febrig och förkyld. Mamma ska arbeta hemifrån och ber Malin att vara tyst och stilla. Då går det snabbare för mamma att jobba klart så hon kan vara med Malin sen. Det är dock varmt under täcket och plötsligt är malin på väg ut genom fönstret tillsammans med gosedjuret Maskot. Maskot påstår nämligen att det är Stora rymamrdagen idag. I trädgården sitter tant Semla och farbror Rune. Kanske de också är lite äventyrssugna? Ett rafflande äventyr med roliga illutrationer och fartfylld text.  Gillar!

Typ av bok: bilderbok
Related Posts with Thumbnails