onsdag 21 december 2011

Min kanin Sockan

Författare och illustratör: Benjamin Chaud
Originalspråk: franska
Översättare: Sofia Hahr
Förlag: R&S
År: 2011
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok
Det är inte alltid som man är nöjd med sitt husdjur. Kaninen Sockans ägare tycker att Sockan är på tok för tråkig och bestämmer sig för att sätta ut den i skogen. En fin bok om vänskap och att tröttna på relationer. Jag älskar illustrationerna!

Andras tankar om boken:

tisdag 20 december 2011

Blåbärspatrullen och spöktåget

Författare: Stefan Casta
Illustratör: Mimmi Tollerup
Förlag: Opal
År: 2011
Sidor: 32
Serie: sjätte boken om Blåbärspatrullen

Något märkligt har hänt. Alla i Blåbärspatrullen har drömt om tåg samma natt! Millas pappa berättar att det faktiskt gick ett tåg i närheten förr i tiden då silvergruvan fortfarande var aktiv. Barnen letar upp det gamla spåret och märker att ett tåg nyligen har kört på rälsen. Kan det vara möjligt? Är det ett spöktåg?

Ännu ett lagom spännande vardagsäventyr med Blåbärspatrullen. Mysig berättelse och fina illustrationer.


Typ av bok: bilderbok

 

måndag 19 december 2011

Huset i dimman

Författare: Cecilia Davidsson
Förlag: Alfabeta
År: 2011
Sidor: 128

Vilke har nyligen flyttat till vaxholm med sina föräldrar. Han har ännu inte fått några nära vänner och är därför mycket ensam. Han saknar sin pappa som är bortrest på obestämd tid. När han vandrar omkring i Vaxholm hittar han plötsligt en dimmig gränd som han tidigare inte har lagt märke till. I gränden ligger en antikaffär som drivs av en gammal man som sällan verkar få kunder. Han och Vilke blir goda vänner.

Jag hade höga förväntningar på denna bok och baksidetexten fick mig att hoppas på något i stil med Den oändliga historien. Jag satt och väntade på de magiska inslagen redan från början och blev mer och mer otålig. Omslaget, titeln och baksidetexten fick mig att tro att det skulle vara mer skräck eller fantasy. Det är en bra bok om att sakna sin förälder och att vara ensam, men betydligt mer realistisk än vad man nog tror. Nu lockar den nog fel publik, som kommer att bli besviken. Synd.

Typ av bok: Hcg

Andras tankar om boken:
Barnboksprat
Bokhyllan

Sötaste Klara

Författare: Sofia French
Förlag: Alvina
År: 2011
Sidor: 140

Klara är fjorton år och känner sig rätt ensam. I skolan är alla bara så ytliga och falska och hennes föräldrar har fullt upp med sina jobb och sina egna liv. För att få tiden att gå hänger Klara en hel del på nätet och framförallt på olika chattsidor. En kväll får hon kontakt med Marcus, en lite äldre kille som förstår henne precis. Klara blir mer och mer förälskad i Marcus, men kan hon bli det utan att ha träffat honom eller ens hört hans röst? Snart måste det oundvikliga ske - de måste ses.

En bok full av känslor som känns äkta. Sedan kan jag tycka att det är lite trist att de få gånger de skrivs om detta tema (lära känna varandra via nätet) så är det alltid fula gubbar inblandade eller åtminstone folk som ljuger om sig själva. Nog för att det finns många faror med nätet och det är bra att uppmärksamma, men det hade varit fint med en kärleksbok mellan varven.

Påminner om: Eskort av Wahldén, Vem chattar du med, Sofie? av Jensen

Typ av bok: uHc

Andras tankar om boken:
DN

lördag 17 december 2011

Lom och tjorvarna

Författare: Kurusa (?)
Illustratör: Isabel Ferrer (?)
Originalspråk: spanska (Venezuela)
Översättare: Britt Isaksson
Förlag: Hjulet
År: 2011
Sidor: 32

Lejonet Lom vägrar att klippa manen eller ens kamma sig. Nu börjar han dock få problem. Ett helt gäng med tjorvar har byggt bo i hans hårsvall och det både kliar och sticks. Vad ska han göra? Den kloka storken Jabiru har en idé.

Fina illustrationer och en smårolig historia som säkert fungerar ypperligt på barn som är lika trotsiga som Lom när det kommer till kamning eller klippning.

Typ av bok: bilderbok
 

fredag 16 december 2011

Noah och tågmössan

Författare och illustratör: Jeanette Milde
Förlag: Alfabeta
År: 2011
Sidor: 32
Serie: en bok om Noah


I väntan på den stundande tågresan till mormor och morfar plockar mamma fram ett paket till Noah. Det innehåller morfars mössa och kniptång från då han arbetade som konduktör på ett tåg. Noah börjar genast leka och det dröjer inte länge förrän Noah kommer på andra användingsområden för mössan och tången.

En fantasifull och rolig bok, men förra Noahboken är forfarande favoriten.

Typ av bok: bilderbok

 

onsdag 14 december 2011

Hemligt kär

Författare: Joanna Kenrick
Illustratör: Julia Page
Originalspråk: engelska
Översättare: Helena Olsson
Förlag: Argasso
År: 2011
Sidor: 64

Natalie inser att det är mer än vänskap hon känner för barndomskamraten Will, men precis när hon ska berätta för honom om sina känslor släpper han bombeb: han har insett att han är bög och förälskad i Paul! Hur ska Natalie göra nu? Det är svårt att stötta sin kompis när man egentligen vill ha honom själv.

En kort berättelse om en snårig kärlekshistoria som jag tror hade vunnit på att vara lite längre, vilket oftast är fallet med Argassoböckerna. Nu blir det lite väl tvära kast och mycket drama. Är inte helt säker på att jag gillar sensmoralen i berättelsen.

Typ av bok: Sluka Lätt (uHce)

 

lördag 10 december 2011

Fajt

Författare: Chris Powling
Illustratör: Alan Marks
Originalspråk: engelska
Översättare: Helena Olsson
Förlag: Argasso
År: 2011
Sidor: 60

Det är dags att börja högstadiet, men Matt är inte det minsta orolig. Han har ju Ägget! Är man kompis med skolans största kille har man inget att frukta och speciellt när Ägget är en kille som alltid ställer upp och aldrig säger nej. Men kanske har Ägget bestämt sig för att förändras...

Snabbläst och rätt spännande men inte riktigt min typ av bok.

Typ av bok: sluka lätt

 

fredag 9 december 2011

En vän som heter Mia

Författare: Peter Pohl
Förlag: Opal
År: 2011
Sidor: 91

Lina har en stor hemlighet som ingen vet, inte ens hennes bästa vän Mia. Linas mamma dricker och är ofta för full för att ta hand om Lina och hennes lillebror Ola. Ansvaret att komma iväg till skolan samt hämta och lämna Ola på förskolan hänger helt på Lina, som kämpar hårt för att hålla fasaden uppe och att ingen ska märka och förstå. Det finns dock några vuxna som har börjat ställa jobbiga frågor: Annelie som jobbar på Olas förskola kräver ett möte med mamman och Linas lärare undrar varför Lina alltid kommer försent.

Gillar boken och att den är rätt tunn. Det känns desstuom som den behandlar ett svårt ämne på ett lagom svart sätt för den lite yngre målgruppen. Denna hade jag kunnat sätta i händerna på en femma eller sexa, även om vissa saker kanske hade varit svåra att förstå.

Typ av bok: Hcg

Andras tankar om boken:
Ge oss boken!

Memmo och Mysen söker efter färger

Författare och illustratör: Emma Virke
Förlag: Alvina
År: 2011


En natt kan Memmo inte sova. Istället väcker han Mysen för att visa honom natten. Mysen tycker det är märkligt att alla färger är försvunna samtidigt som de finns där om man lyser på dem. Memmo och Mysens äventyr varar ett helt dygn. De upplever himlens skiftningar och hur även dimman kan få alla färger att försvinna. Men Memmo visar även ett knep på hur man kan skapa en regnbåge även om det inte regnar.

En fin och smått poetisk bok om färger. Jag har dock märkt att den inte är helt lätt att läsa högt då den bitvis rimmar, men inte genomgående. Jag fick läsa igenom den några gånger för att få flyt i texten. Jag tycker hemskt mycket om de charmiga karaktärerna och bokens upplägg. Barnen gillade den även om den är rätt långsam och inte har någon tydlig intrig. Illustrationerna är ljuvliga, speciellt nattbilderna där vi kunde leta siluetter i allt det gråa och svarta.

Typ av bok: bilderbok

Andras tankar om boken:
Barnboksbildens vänner
Bokunge
SvD
Related Posts with Thumbnails