onsdag 22 februari 2012

Kallocain

Författare: Karin Boye
Förlag: Delfin
År: 1973 (org. 1940)
Sidor: 159
Typ av bok: vuxenbok (Hc)

Denna gång blev BokO-boken en riktig klassiker, som jag dessutom redan har läst och sett som film. Inte en helt främmande handling, med andra ord.

Boken utspelar sig i en tänkt framtid (typ nu?) där invånarna är under sträng bevakning och hårt hållna i både handling och tanke. Leo Kall arbetar som kemist och har lyckats framställa ett sanningsserum, som han hyser stor förhoppning om. När detta medel börjar användas kommer invånarna inte längre kunna undanhålla något för staten, vilket, enligt honom, vore fantastiskt.

Jag var, som sagt, väl bekant med handlingen och därför var genomläsningen inte så rafflande. Dysopier är dock alltid trevligt och diskussionen på boken var helt okej. Man märker verkligen att denna nog har legat till grund för många efterkommande böcker på samma tema.


tisdag 21 februari 2012

Hövdingens bägare

Författare: Martin Widmark
Illustratör: Mats Vänehem
År: 2011
Sidor: 122
Serie: Första boken om Halvdan Viking
Typ av bok: Hcf

Ännu en ny serie av Martin Widmark och denna gång med vinkingatema! Huvudpersonen är pojken Halvdan som har skadat sitt ben i en båtolycka och därför blev kvar i Östbyn medan hans far seglade vidare. I Östbyn är invånarna asatroende men på andra sidan floden ligger Västbyn där de kristna bor. Byarna ligger i ständig fejd med varandra, men en dag kommer en imbjudan till Östbyns hövding Ragnar Drakdödare från Västbyns kung Alarik. Västbyns kämpar utmanar Östbyns i diverse tävlingar! Ragnar är inte sen att nappa på erbjudandet och för att skryta tar han med sig det värdefullaste han har - en bägare av glas. Väl på plats får dock Halvdan snabbt veta av flickan Meia att kung Alarik har en hemlig plan för tävlingen...

Martin Widmarks böcker brukar vara helt självgående vad gäller utlåning och jag tror absolut att även denna serie kan bli populär. Det är en lagom fnissig handling och luftig text i kombination med riktigt snygga illustrationer. Lite synd att omslaget är lite väl brunt och intetsägande bara... Det är få historiska böcker som kommer nu och det är knappast en populär genre på låg- och mellanstadiet så jag hoppas att denna blir en hit som kanske vänder trenden.

Andras tankar om boken:
Barnboksprat
Frids bokrecensioner
Svd

måndag 20 februari 2012

Och?

Författare: Bitte Havstad
Förlag: Opal
År: 2010
Sidor: 180
Typ av bok: Hcg
Erika har det jobbigt sedan hennes föräldrar skiljdes. Mamma dricker vin i smyg och är deppig och pappa har börjat ett helt nytt liv och "glömmer" att berätta både det ena och det andra för Erika. Dessutom är han onaturligt käck och glad när Erika ska komma över helgen. Varför kan han bara inte vara vanlig istället för att spela vanlig? Erika tröstar sig med choklad och med att titta på dansfilm. Hon ska bli dansare precis som sin moster! Hon ska snart börja träna. Hon ska bara bli bra i knät först och bli lite smalare.

På tåget till pappa lär Erika känna Jimmy som nyss har börjat i sexan på hennes skola. Det går massor av rykten om honom, men vad är egentligen sant? Kan Erika lita på det han säger?

Och? är en liten fin vardagsbok, tycker jag. Det är ingen rafflande handlig, men skildrar bra hur det är med nyseparerade föräldrar och kompisstrul. Jag tycker omslaget är sjukt fint, men misstänker att det inte direkt är något som tilltalar målgruppen. Eller?
Related Posts with Thumbnails