måndag 16 april 2012

Anna och Ronja - Kärleksplanen

Författare: Bente Bratlund
Originalspråk: norska
Översättare: Carina Gabrielsson Edling
Förlag: Hegas
År: 2012
Sidor: 66
Serie: Första boken om Anna
Typ av bok: Hcg (Sluka lätt)
Hegas läsnyckel till boken

Anna är ihop med Simon. En dag får Annas bästis Ronja en idé: både Annas mamma och Simons pappa är singlar. Tänk var smart om de kunde bli ihop med varandra! Då kunde ju Anna och Simon åka på semester ihop och vara tillsammans på julen! Anna är först tveksam men inser snart att det är en riktigt bra plan. Men hur ska de få föräldrarna att få upp ögonen för varandra? Anna och Ronja måste komma på en kärleksplan, och det snabbt!

Jag tyckte att boken var helt okej. Temat är ju långt ifrån unikt och det blir ganska ytligt med den lättlästa texten, men är säkert kul och spännande för målgruppen. Jag gillar dessutom omslaget som känns snyggt och modernt.

torsdag 12 april 2012

Bygga bo - med löv, sand eller pinnar

Författare: Thérèse Bringholm och Inger Scharis
Illustratör: Lena Forsman
Förlag: Berghs
År: 2012
Sidor: 32
Serie: Tredje faktaboken om djur
Typ av bok: faktabilderbok




Jag älskar de två tidigare böckerna: Fiskögon... och Sov gott... och jublade därför högt när jag såg att det skulle komma ännu en! Efter att ha fått lära mig (och eleverna) vad vissa knasiga djur äter och vart de sover skulle jag nu också få veta hur de bor! Prima!

Denna kändes dock inte lika rafflande på något sätt. De andra har varit lite mer oväntade med djur som sover flygandes och äter bajs. I denna gjorde illustrationerna det lättare och djuren var vanligare. Eller handlar det kanske bara om att jag själv hade bättre koll på djurs boplatser? Boken ska hur som givetvis testas på en klass eller två. Och jag hoppas på att det kommer ytterligare böcker i serien.
Related Posts with Thumbnails