måndag 31 december 2012

Pojken som åt ikapp med jätten

Svensk folksaga återberättad av Martin Harris
Illustratör: Anna Friberger
Förlag: BC
År: 2005
Sidor: 32
Serie: Barnens bästa sagor
Typ av bok: bilderbok, saga

Denna saga finns i åtskilliga versioner och jag tror att detta är en lite förenklad version. En vallpojke stör en jätte med sina bräkande getter precis utanför jättens grotta. Jätten utmanar därför pojken på tre olika sätt som pojken, på ett eller annat sätt, lyckas överlista. De ska krama sönder en sten, kasta en yxa högt upp i skyn samt äta gröt ikapp.

Jag läste sagan för ettorna som vi har sagotema med. Detta var en lagom version som ändå hade en hel del svåra ord.

J som i Jacke

Författare: Liina Söderström
Förlag: E&L
År: 1997
Sidor: 98
Typ av bok: Kapitelbok, Hcf
Provläs

Jacke är hos morfar några veckor på sommarlovet. Det känns ovant att vara där utan mamma som måste stanna i stan och jobba. Gårdshuset där han och mamma brukar sova är uthyrt till några sommargäster och han får sova inne hos morfar på kökssoffan.

När han vaknar den första morgonen hittar han en nyckel under madrassen. Han bestämmer sig för att inte fråga morfar utan försöka hitta vart nyckeln går själv. Det känns som det är till något hemligt, med tanke på att nyckeln låg gömd. Hemligheter är dock jobbiga att vara ensam om och efter ett tag berättar han om nyckeln för Jonna, som sommargästernas dotter heter.

En bok jag tyckte väldigt mycket om! Den hade mycket sommarkänsla och beskrev känslorna hos Jacke på ett bra sätt. Jacke vet ingenting om sin pappa, men under sommaren nystas historien om honom upp. Denna lär helt klart vara med på framtida läsglädjebokprat.

söndag 30 december 2012

Jordbarn, himmelsbarn


Författare och illustratör: Choi Sukhee
Originalspråk: kinesiska
Översättare: Ahryun Gustafsson
Förlag: Trasten
År: 2011
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok

På tolv uppslag får vi följa en liten flicka som berättar om tolv saker hon älskar, bland annat stjärnorna, bergen, jorden och sina föräldrar. Texten är väldigt kort och den stora behållningen i boken, enligt mig, är illustrationerna och att man lär sig tolv kinesiska tecken.


Andras tankar om boken:
Trasten där du kan provbläddra
Den hemliga trädgården
Lyrans noblesser

lördag 29 december 2012

Manne gräver ett hål

Författare: Kalle Carmback
Illustratör: Mats Eriksson och My Engström Renman
Förlag: BW
År: 2012
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok

En varm dag bestämmer sig Manne och hans pappa sig för att åka till stranden. Det visar sig dock vara helt tomt där och glasskiosken har bommat igen. Mannes pappa kommer dock på den geniala idén att de ska bygga ett stort sandslott tillsammans. Problemet är bara att det mest är pappa som bygger och snart får Manne egna idéer om sysselsättning.

En väldigt speciell och lite underfundig bilderbok. Jag gillar handlingen, även om slutet kändes lite abrupt och påkommet för att snabbt få ett slut. Eller var det bara jag som inte riktigt ville skiljas från karaktärerna än? Gillar illustrationerna med alla smådetaljer som man ser först om man tittar noga. Gillar också att den omnämns som "Manne 1" på förlagets hemsida. Det kommer, med andra ord, inte vara sista gången jag möter Manne...


Andras tankar om boken:
Barnboksprat

onsdag 26 december 2012

Tänk stort!

Författare och illustratör: Dallas Clayton
Originalspråk: engelska
Översättare: Lotta Olsson
Förlag: R&S
År: 2012
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok

En bilderbok med budskapet att drömma med fantasi och inte hämmas i sina drömmar och önskningar. Färgglada och galna illustrationer fulla med detaljer som man säkert kan titta länge och väl på.



fredag 21 december 2012

Ensam mullvad på en scen

Författare: Ulf Nilsson
Illustratör: Eva Eriksson
Förlag: BC
År: 2012
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok
Provläs

Det är en sak att sjunga för full hals med sin lillebror hemma men att stå på en upplyst scen medan alla tittar på en är en helt annan femma... Klassen ska sätta upp en vårpjäs och berättarjaget ska vara mullvad och komma fram på slutet. Ska han våga?

En väldigt charmig liten historia som jag tror att riktigt många kan känna igen sig i. Ljuvliga illustrationer är det också. Gillar!

Andras tankar om boken:
Barnboksprat
Bläddra, bläddra!
DN
SvD

torsdag 20 december 2012

Rapunzel

Författare: Jacob och Wilhelm Grimm
Illustratör: Katalin Szegedi
Originalspråk: tyska
Översättare: Maud Mangold
Förlag: Felis
År: 2009
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok


Rapunzel är en sådan saga där jag har haft småkoll på handlingen (tjej men sjukt långt hår sitter i ett torn) men nog egentligen aldrig läst eller fått berättad för mig. Nu har jag ju dock sagotema med ettorna och då åkte denna fina utgåva av Rapunzel fram. Konstigt nog var det en av de sagor som eleverna har haft bäst koll på, troligtvis på grund av att merparten av dem har sett filmen Trassel... Det var därför många som påpekade en rad av "fel" i sagan och diskussionen kom därför att handla om skillnaden mellan boken och filmen och vilken som kom först och varför Disney kan tänkas ha ändrat på ett och annat. Intressant!



Andras tankar om boken:
Barnboksprat

onsdag 19 december 2012

Karlstad zoologiska

Författare: Henna Hellquist
Förlag: Bonnier Pocket (först på Albert Bonnier)
År: 2009
Sidor: 261
Typ av bok: biografi, vuxenbok

Oj vilken charmig bok! Me like! Hanna skriver om sin djurrika uppväxt och sin excentriske far. Många av historierna är galet roliga. En härlig bok som jag blev glad av att läsa och de korta och relativt fristående kapitlena gjorde det till en perfekt bussbok för mig.

Men är det verkligen Hanna på framsidan?


Andras tankar om boken:
Bokhora
Dagensbok
SvD

Allan Zongo - killen från rymden

Författare: Henrik Einspor
Illustratör: Thomas Balle
Originalspråk: danska
Översättare: Hans Peterson
Förlag: Nypon
År: 2012
Sidor: 58
Typ av bok: Sluka lätt (Hcg)

Max har det kämpigt sedan en rymdvarelse som heter Allan Zongo har råkat flytta hem till honom. Tajmingen är dessutom rätt dålig då mamma ligger på sjukhus i väntan på ett syskon. Allan har inget större jordvett och ställer till med både det ena och det andra. Han är dock rätt bra att ha när Max fröken hotar med hembesök. Kanske kan Allan förvandla sig till Max pappa? Men det är inte alltid det går som man har tänkt sig...

En tokrolig bok som säkert passar målgruppen men inte direkt roar mig. Kommer nog ändå köpa in den då det behövs fler roliga böcker i hyllorna.



tisdag 18 december 2012

Björnens sång

Författare och illustratör: Benjamin Chaud
Originalspråk: franska
Översättare: Birgitta Westin
Förlag: R&S
År: 2012
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok

Pappa Björn och Lilla Björn har egentligen redan gått i vinteridé, men så vaknar Lilla Björn av ett bi och börjar genast följa efter det i hopp om honung. Snart vaknar även Pappa Björn då det plötsligt har blivit så kallt om magen där Lilla Björn tidigare låg och han måste genast sätta efter Lilla Björn, men vart har Lilla Björn tagit vägen?

Sida upp och sida ner jagar de så efter varandra genom myllrande sidor fulla av detaljer. Pappa Björn har svårt att hitta Lilla Björn och det kan nog läsarna också ha om de inte är tillräckligt uppmärksamma. Jag älskar böcker med mängder av detaljer och denna var riktigt kul. Det enda som är negativt är att den kommer att bli svår att läsa i en större barngrupp. Detta är mer en bok att läsa för ett eller kanske två barn i taget. Det stora formatet gör den dessutom lite svårplacerad, men hellre för stora än för små böcker!




Andras tankar om boken:
Barnboksprat
Lillabus läser
Related Posts with Thumbnails