torsdag 28 februari 2013

Jojjes ljuvliga medicin

Författare: Roald Dahl
Illustratör: Quentin Blake
Originalspråk: engelska
Översättare: Meta Ottosson
Förlag: Tiden
År: 1981
Sidor: 113
Typ av bok: Hcg

Jojje är hemma själv med mormor med stränga order om att ge henne sin medicin i tid. Jojje är dock trött på sin elaka mormor som hela tiden driver med hela familjen och bestämmer sig för att göra en extra kraftfull medicin åt henne. Han går från rum till rum och samlar ingredienser och stoppar allt möjligt och omöjligt i grytan. Vad kommer att hända när mormor får sin specialgjorda medicin? Något väldigt oväntat, helt klart.

Roald Dahls böcker brukar vara roliga och underhållande men detta är inte bland de bästa, enligt mig. Det är mest lite tjatigt när Jojje går omkring och samlar ingredienser. Det finns ju dock ett och annat att diskutera kring sensmoralen och även hans pappas önskningar i slutet av boken. Snabbläst och helt okej, men slår inte andra Dahl-favoriter.




Molly & Sus

Författare och illustratör: Klara Persson
Förlag: Urax
År: 2012
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok

Redan när Molly och Sus föds så sitter de ihop i sina flätor. Det är ganska besvärligt. De kan inte ta på sig en tröja och när de ska cykla måste de cykla exakt lika fort. När de borstar tänderna slår deras armar emot varandra hela tiden och till slut får Sus nog!

En bok som bra beskriver hur det är att ha en tvilling, eller för den delen en nära relation till vem som helst som man försöker bryta sig loss från. Jag gillar budskapet och historien men är inte överförtjust i illustrationerna. De är inte riktigt min stil, men jag är ju en sån som älskar massor med färg och plåttriga detaljer.

Boken har vunnit det nyinstiftade bilderbokspriset Snöbollen som årets bäste bilderbok 2012 och vinnare av Slangbellan för årets bästa debut.

När jag letade runt efter andra som skrivit om boken hittade jag detta mystiska inlägg. Även om det är lite svårt att läsa texten på fotona så ser jag ju att det är svenska MEN det är ju inte samma illustrationer som i boken jag har läst?! De två första och den sista är inte med. Är detta en förutgåva eller? Dagens gåta, hur som.



Andras tankar om boken:
Barnboksprat
barn&ungdomsbokbloggen
Boktjuven
Bokunge
Dagensbok

onsdag 27 februari 2013

Eskil och jag ... och den perfekta hämnden!

Författare: Cecilia Davidsson
Förlag: Alfabeta
År: 2008
Sidor: 139
Typ av bok: Hcf

Johanna är tio år och uttråkad på att vara enda barnet i byn. Men nu ska det bli ändring på det! I grannhuset, som har stått tomt i evigheter, ska det äntligen flytta in några och det visar sig vara en mamma och en kille som heter Eskil!

I början verkar Eskil bara vara fånig. Han undviker Johanna och hans enda intresse är krig och vapen. Men snart dyker det upp någon som är ännu fånigare, nämligen Eskils tonåriga kusin från stan. Det blir en vecka som ingen av de tre kommer att glömma i första taget.

En smårolig vardagsskildring om livet på landet och vänskap. Känns som en lite lamare version av Hedvigböckerna. Med tanke på hur titeln är skriven trodde jag nog att det skulle komma fler Eskil och jag-böcker, men det har det inte vad jag vet. Det är en bok som inte lånas ut så frekvent på mitt bibliotek men nu ska jag baske mig göra lite reklam för den! Extra kul är det ju dessutom att boken utspelar sig i närheten av Växjö. Både Hultaklint och Singoallas grotta är viktiga i berättelsen.



Påminner om: Hedvig och sommaren med Steken.



Andras tankar om boken:
Smp

Den lilla hönan som ville värpa guldägg

Författare: Hanna Johansen
Illustratör: Käthi Bhend
Originalspråk: tyska?
Översättare: Meta Ottosson
Förlag: Opal
År: 1999
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok?



På ett hönseri bor det 3333 hönor och det är väldigt trångt. Bland alla dessa höns finns en liten höna med stora tankar. Hon ska minsann värpa ett guldägg när hon blir stor, men först ska hon lära sig sjunga. De andra hönsen bara skrattar åt hennes stollerier, men det dröjer inte länge förrän hon har lyckats picka ett hål i golvet som är stort nog för henne att smita ut genom. Världen där utanför är en helt annan än den inne på hönseriet...

En berättelse i sagostil om hönsuppfödning och hönsens levnadsvillkor. Intressant layout med de svartvita illustrationerna och de röda sidnummerhönorna.


tisdag 26 februari 2013

Vinter i vildmarken

Författare: Gary Paulsen
Originalspråk: engelska
Översättare: Reine Mårtensson
Förlag: Richters
År: 1996
Sidor: 154
Serie: ett alternativt slut till Yxan
Typ av bok: Hcg

Enligt förordet till boken var många läsare missnöjda med slutet i Yxan och Paulsen bestämde sig därför att göra ett nytt slut där Brian även får kämpa mot vinterns vedermödor. Bandet har således rullat tillbaka en dag eller två och Brian blir sakta medveten om kylan. Han inser snabbt att det är en helt annan värld i skogen om vintern än om sommaren. Kan han klara sig?

Jag tycker väldigt mycket om Yxan och Vinter i vildmarken följer till stor del samma upplägg.  I Vinter i vildmarken är det mer överlevnad och mindre hemlängtan. Yxan var mer spännande, men det kan också ha att göra med att jag läste båda rätt snabbt efter varandra och var lite trött på konceptet. Nu kunde ju redan Brian en hel del och behövde mest tänka ett steg längre för att omvandla kunskaperna till vinterförhållanden.

Gillar dock konceptet med ett alternativt slut! För mig räckte det nog med Yxan men jag gillar att fortsättningen finns och är glad att jag har läst den. Hade det varit en bok som var dubbelt så tjock hade jag gillat den men nu kändes det mest utdraget.




Mammas hår

Författare: Gro Dahle
Illustratör: Svein Nyhus
Originalspråk: norska
Översättare: Nils Aage Larsson
Förlag: Daidalos
År: 2012
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok

Ännu en finfin bok av Dahle och Nyhus! Hoppas de aldrig slutar att samarbeta! Som vanligt handlar det om svåra och tunga ämnen. Lilla Emma har världens vackraste mamma med världens finaste hår, men då och då vill mamma inte ens gå upp ur sängen och hårsvallet blir risigt och fullt av tovor. Emma gör så gott hon kan med borsten och försöker reda ut alla oändliga hårtestar. Det är ett evighetsarbete, men det visar sig att hon får hjälp inne i håret.

Viktigt ämne och fin symbolik som säkert gör det lite lättare att förstå även för de som inte har varit i situationen. Som vanligt finstämd och poetisk text från Dahle och underbara illustrationer från Nyhus.

Påminner om: När Åkes mamma glömde bort har samma tema.



Andras tankar om boken:
GD

måndag 25 februari 2013

En bra klass

Författare: Ander Drån
Illustratör: Karin Södergren
Förlag: Opal
År: 1996
Sidor: 60
Serie: Första boken om Kelima
Typ av bok: Hcg

Boken skildrar hur det rörs om ordentligt i en klass när det kommer tre nya elever. Klassen är en sexa och alla har i alla år tyckt att de är den bästa klassen. Nu kommer stökiga Kelima, som inte kan svenska så bra och stör på lektionerna. Plötsligt blir det vanligare med föräldrabesök i klassen och efter en händelse är det dessutom flera föräldrar och elever som vill ha bort henne från klassen. Men är allt verkligen bara Kelimas fel och varför beter hon sig som hon gör?

Jag tycker det är en intressant bok om hur en enda person kan förändra dynamiken i en hel klass och hur lätt det är att ta avstånd. På sätt och vis känns den lite förlegad och gammal men jag tycker absolut att den håller att läsa och diskutera och jag är rädd för att situationen helt klart kunde ha uppstått även idag.

Påminner om: Tusen gånger starkare även om det här är mer fokus på rasism och boken är betydligt kortare och mer lättläst samt vänder sig till en lite yngre publik.


söndag 24 februari 2013

Lilla snälla varg

Författare och illustratör: Nadia Shireen
Originalspråk: engelska (Good Little Wolf)
Översättare: Jenny Vargensten
Förlag: R&S
Första gången bloggad om 2011-05-29
År: 2011
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok (Hcf)







Jösses! Jag har helt klart fått en ny favorit bland bilderböckerna. Sällan har jag läst en bok med så många chocker och oväntade vändningar! Gillar!

Boken handlar om den snälla lilla vargen Rolf som bakar kakor, äter upp alla sina grönsaker och alltid är snäll mot sina vänner Tanten och Lilla grisen. Tanten berättar att han är ovanlig. De flesta andra vargar hiskeligt elaka. Rolf hinner knappt önska att han aldrig ska behöva träffa på en sådan varg förrän han står öga not öga med Stygg-vargen!

Stygg-vargen anser att det finns tre sätt att känna igen en riktig varg: de ylar mot månen, blåser omkull hus och glufsar i sig människor. Nu är det upp till Rolf att bevisa om han är en riktig varg eller ej.

Älskar illustrationerna, älskar slutet, älskar kopplingarna till andra kända sagor och älskar den finurliga första- och sistasidan som ger historien ytterligare en dimension. Jag har nu läst den för årets ettor efter att vi har läst både Rödluvan och De tre små grisarna, vilka alla förekommer i boken. Det var väldigt blandade reaktioner på slutet - de flesta tyckte det var kul men några få blev lite tårögda.


Påminner om: Hos doktorn och så klart Rödluvan och Tre små grisar.



Andras tankar om boken:
Dagensbok
Flaskposten

De tre små grisarna

Författare: Engelsk folksaga återberättad av Martin Harris
Illustratör: Anna Friberger
Förlag: BC
År: 2009
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok

Detta blev den version av De tre spå grisarna som jag läste för ettorna i vårt sagotema. Berättelsen är den klassiska (eller en version av de klassiska, finns uppenbarligen ett gäng versioner att välja mellan) men bilderna är lite förmänskligade och moderna. Grisarna har bland annat ring i örat, nätbrynja, plåster och superman-tröja.


lördag 23 februari 2013

Du är värdefull

Författare: Max Lucado
Illustratör: Sergio Martinez
Originalspråk: engelska
Översättare: Anna Braw
Förlag: Libris
År: 2005
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok

Träsnidarer Eli har tillverkat så många trädockor att de tar upp en hel stad. De kallas vedingar och är alla väldigt olika. Hela dagarna sysselsätter de sig med att sätta märken på varandra. De vackra och talangfulla får en guldstjärna och de fula och klumpiga får svarta prickar. Parvello är en sådan som jämt får prickar och aldrig har fått någon stjärna vilket helt förstör hans självförtroende.

En dag möter han dock vedingen Amanda som inte har några märken alls! Hur är det möjligt? Inga märken verkar fastna på henne. När Parvello frågar henne råder hon honom att gå till träsnidaren Eli. Kan han förklara hur allt ligger till?

En fin bok med både ett bra budskap och ljuvliga illustrationer. Kanske lite väl stark kristen symbolik för att falla mig på smaken, men jag kan ändå köpa det. En bok som säkert är riktigt bra att diskutera i alla stadier i skolan och kanske ännu hellre med äldre än yngre. Märkning av varandra är ju vanligare än vad vi kanske tänker på...

Påminner om: vedingarna påminner starkt om Pinoccio.


Yxan

Författare: Gary Paulsen
Originalspråk: engelska
Översättare: Louise Moëll
Förlag: Richters
År: 1992
Sidor: 177
Serie: Första boken om Brian
Typ av bok: Hcg

Brian ska åka och hälsa på sin pappa för första gången sedan skilsmässan. Pappan har nu flyttat från USA och jobbar i Kanada. Han åker dit i ett litet plan som ensam passagerare och mitt över Kanadas vildmark får piloten plötsligt hjärtattack! Brian lyckas, efter att ha samlat sig, få ner planet men vet att han är helt ur kurs. Kommer någon att hitta honom och hur ska han överleva helt själv i vildmarken?

Detta är en riktigt bra bok om överlevnad! Den känns ganska realistisk i sin beskrivning av hur Brian lär sig olika överlevnadsstrategier och vilka faror som hotar. Den kanadensiska skogen påminner ju dessutom en hel del om den svenska så det är mycket man känner igen.

Jag minns att detta var den första bok jag skulle leda ett boksamtal kring då jag var helt ny som bibliotekarie.  Jag minns också att det inte alls gick bra... Nu hade jag dock boksamtal igen där alla böcker hade överlevnadstema och denna omgång gick det mycket mycket bättre! Tror nog att jag har utvecklats en del som boksamtalsledare under åren som har gott, trots allt. Hela gruppen var förtjusta i boken och flera ställde sig dessutom i kö för att få läsa det alternativa slutet Vinter i vildmarken.

Påminner om: Kensukes rike och Äventyrsveckan




Andras tankar om boken:
8bs bokblogg
Bokblomma
Bokskogen
Ge mig boken!

fredag 22 februari 2013

De ovanligaste barnen i världen

Författare: Inger Edelfeldt
Illustratör: Emma Adbåge
Förlag: Alfabeta
År: 2008
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok
Boken som radioteater

Den mycket ovanliga mamman träffar den ännu ovanligare pappan och de bestämmer sig för att de, själklart, måste skaffa sig ett ovanligt hem och riktigt ovanliga barn med speciella talanger och särskilda namn. Snart föds tvillingarna Duddwig och Bamseflor. De får bara ovanliga leksaker och ovanliga kläder och istället för att gå i vanlig skola har de ovanliga barnvakter och får en ovanlig guvenant som lär dem ovanliga saker. Frågan är dock om Duddwig och Bamseflor är så nöjda med att alltid vara annorlunda?

Älskar Emma Adbåges illustrationer och vill gärna vara en medlem i familjen Ovanlig, i alla fall ett tag... I vanliga fall kan jag inte se mig mätt på illustrationerna och i denna bok är det extra roligt med alla fantasifulla kläder och leksaker. Gillar!



Andras tankar om boken:
Bokhora
SvD

Rödluvan och vargen

Författare: Grimm
Illustratör: Jan Gustavsson
Förlag: Bonniers Juniorförlag
År: 1987
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok

Detta är helt klart mina favoritillustrationer till Rödluvan. Helt ljuvliga! Det var denna version av den välkända sagan som ettorna fick höra denna gång. Helt klart den saga hittills som flest hade hört innan. Bara någon enstaka som inte kände till den.

Vi diskuterade slutet en hel del då flera av eleverna hade hört andra slut.

Lådbilen

Författare och illustratör: Eva Eriksson
Förlag: AWE/GEBERS
År: 1987
Sidor: 44
Typ av bok: Hcf (Fortsätt läsa) 

Kalle och Ville är bästa kompisar och håller ihop mot de tuffa killarna som är äldre och brukar reta dem. Kalles pappa hjälper Kalle och Ville att bygga en lådbil som de har mycket roligt med, men dagen efter tar Ville lite för god tid på sig med frukosten och när han väl kommer till backen ser han att Kalle redan har börjat åka - med de stora dumma killarna!

Denna bok ska vi arbeta med i 1-3 nästa vecka. Jag fick äran att välja ut en berättelse som var lagom lång, som helst inte så många kände till sedan förr och som det fanns mycket att diskutera och arbeta kring. Jag tog fram några förslag och pedagogerna valde denna. Ska bli riktigt kul att se hur det går nästa vecka!



torsdag 21 februari 2013

Femtiokronorskrämen

Författare och illustratör: Emma Adbåge
År: 2006
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok
Boken uppläst

När Martina och Lasse sitter och äter frukost och Martina hittar fem guldtior i krämen! Med femtio spänn i fickan kan man hitta på mycket skoj, men Martina vet inte riktigt vad. Hon ger sig ut på stan för att spendera dem, men det är lättare sagt än gjort.

Som vanligt älskar jag Emma Adbåges detaljrika illustrationer som man kan sitta och titta på hur länge som helst och hela tiden upptäcka nya saker. Historien däremot hade kunnat bli roligare. Den påminner en del om Sven-böckerna och då gillar jag dem betydligt mer.

Påminner om: Sven sticker och Sven käkar mat.

Andras tankar om boken:
Dagensbok

Äventyrsveckan

Författare: Sofia Nordin
Förlag: Eriksson & Lindgren
År: 2003
Sidor: 109
Typ av bok: Hcg
Författarens sida

Detta är andra gången jag läser denna bok, men förra gången var uppenbarligen innan jag blev med blogg. Ett bra tag sedan, med andra ord. Och helt klart värd en omläsning! Denna gång läste jag den tillsammans med en grupp från femman. Den passade helt ypperligt för boksamtal då det fanns mycket att diskutera, både vad gäller överlevnad och relationen mellan karaktärerna i boken.

Amanda är bokens huvudperson och utfryst i klassen. Hon har ingen direkt att vara med på rasten och ingen väljer att sätta sig med henne eller prata med henne. Några tjejer i klassen accepterar hennes närvaro men slipper helst och några i klassen går längre än att bara ignorera henne. Philip är hennes största plågoande som kommer med elaka ord så fort han får tillfälle.

Några veckor innan skolavslutningen i sexan beger sig klassen till de värmländska skogarna för att lära sig överlevnad. Redan andra dagen, under en forsränning, blir dock lek genast allvar för Amanda och Philip då de hamnar i vattnet och kommer i land långt nerströms. Blöta och utmattade inser de att de bara har varandra. Hur ska de hitta vägen tillbaka till lägret?

Spännande och verklighetsnära. Kul att den utspelar sig i Sverige och läsaren således lär sig en hel del överlevnadsknep. Gillar starkt och önskar mig en gruppläsningsuppsättning. Boken har ju nyligen kommit i nytryck så jag får väl börja räkna slantarna och fundera...


onsdag 20 februari 2013

Familjen Sömnlösing

Författare: Karina Wolf
Illustratör: Bröderna Hilts
Originalspråk: engelska
Översättare: Lennart Hellsing
Förlag: BC
År: 2013
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok

När familjen Sömnlösing flyttar tolv tidzoner bort har de svårt att ändra sin dygnsrytm. De bara somnar på sina jobb och i skolan och inser snart att det inte finns någon anledning att kämpa emot: lika bra att bli en familj som är vaken om natten istället! Livet är egentligen inte så annorlunda, men ett och annat upplever de om natten som de inte hade gjort om dagen.

Ljuvliga illustrationer men jag hade nog velat ha lite mer ut av texten och handlingen. Dessutom stör jag mig lite på ordet Sömnlösing som är lite lagom tungvrickande att säga. I original heter de The Insomniacs och jag förstår att Hellsing har gjort det bästa av situationen, men för mig känns det ändå lite krystat. Kanske är det faktiskt en bok som jag hellre hade sett som film? Efter att ha sett trailern anar jag nästan det:





Andras tankar om boken:
Bokunge
Smp
SvD

En himmel för Elliott

Författare: Katarina Danielsson
Förlag: W&W
År: 2005
Sidor: 196
Typ av bok: vuxenbok

Elsa och Elliott är tvillingar och oskiljaktiga under uppväxten. När de blir äldre märker de dock av skillnaderna; medan Elliott är rastlös och reser runt i världen stannar Elsa hemma och känner sig halv utan sin bror och längtar efter de korta perioder han kommer tillbaka hem.

När Elliott drastiskt förolyckas blir Elsa ännu mer inbunden och känslokall. Hon känner sig inte helt levande utan sin bror men märker att hon fortfarande har viss kontakt med honom, fast han är död. Hon märker dessutom att det finns sidor hos sin bror hon alls inte kände till. Boken skildrar Elsas liv efter olyckan, hur åren går fast hon inte riktigt är där.

Denna bok har jag känt till sedan den kom, ungefär. Jag minns att jag läste ett boktips om den när jag pluggade till bibliotekarie och blev nyfiken, några år senare insåg jag att det fanns två böcker med nästan samma omslag och för en tid sedan råkade jag snubbla över den på en loppis och slog till.

Det är en fin och känslosam bok (trots Elsas brist på känslor, många gånger). Jag hade inte läst något om den innan jag läste (Det jag läste för massor av år sedan om den hade jag så klart förträngt) och blev därför lite överraskad av det rafflande slutet. Kändes lite oväntat och väl stort då allt annat hade varit rätt vardagligt i boken. Spännande var det, hur som, och en bok jag verkligen sträckläste. En riktigt fin bok om vad som händer de närstående när en person plötsligt rycks bort. Rekommenderas!



Andras tankar om boken:
Annas bokhylla
dagensbok

tisdag 19 februari 2013

Hugo och Holger går i skolan

Författare: Oscar K.
Illustratör: Teddy Kristiansen
Originalspråk: danska
Översättare: Agneta Edwards
Förlag: Hegas
År: 2013
Sidor: 32
Serie: En bok i serien om Hugo och Holger
Typ av bok: börja läsa (Hcf)
Provläs

Nä. Den här var inte så kul, fast jag gissar att det är meningen. Hugo är kompis med elefanten Holger, som ibland utnyttjar att Hugo inte ser så bra, speciellt när de spelar spel. Holger undrar varför Hugo aldrig går till skolan. Det visar sig att han är avstängd för att han aldrig var där. Det visar sig att hans syn än en gång har ställt till det för honom.

Illustrationerna är rätt roliga och det är fördömligt lite text, men handlingen känns väl kort och märklig och skämten känns mest märkliga. Blir inga fler Hugo och Holger för min del.



Svart hund

Författare och illustratör: Levi Pinfold
Originalspråk: engelska
Översättare: Emeli André
Förlag: Karneval
År: 2012
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok

En efter en i familjen Hoppet upptäcker att det finns en ryslig svart hund utanför huset och för varje familjemedlem som ser den desto större blir den. Den enda som inte är rädd för hunden är den allra minsta Lilla. Hon går kavat ut och utmanar hunden, men vad kommer då att hända?

En fantasifylld historia med helt ljuvliga illustrationer. Jag har suttit och låtit mig förvinna in i dem hur länge som helst. Jag hade helt klart velat bo i familjen Hoppets hus! Historien är också fin och säkert bra om man ska prata om rädslor.


Andras tankar om boken:
Barnboksprat
Bokunge
Hd

måndag 18 februari 2013

Darling Jim

Författare:Christian Mørk 
Originalspråk: engelska 
Översättare: Anna Troberg
Förlag: Pocketförlaget (original: Lind & co)
År: 2008
Sidor: 333
Typ av bok: vuxenbok


Detta var mitt bidrag till bokcirkeln denna gång. Jag hade väldigt svårt att välja, men insåg att detta var en bok jag nog inte skulle läsa på egen hand. Dessutom verkade den ha rätt invecklad handling, vilket innebär att det brukar finnas ett och annat att diskutera kring.

I bokens början får en nyfiken brevbärare syn på ett lik genom brevinkastet. Det ska visa sig vara en kropp av tre och polisen står frågande till vad som har utspelat sig i huset. Två av liken är systrar och systerdöttrar till husets ägare, som är en av de döda. Systrarna verkar ha varit inlåsta och svultit till döds.

Historien anses olöst till en annan nyfiken brevbärare råkar hitta den ena systerns dagbok bland försändelserna som saknar addresat på postkontoret. Nyfikenheten tar överhand och snart faller några pusselbitar på plats, men för att förstå mer krävs det att brevbäraren ger sig iväg på en resa. Han förstår dock väldigt snart att den märkliga främlingen Jim, som mystiskt dök upp i det lilla samhället, helt klart har mer än ett finger med i spelet...

Blir en liten plus- och minuslista:

+
spännande och på gränsen till bladvändare
utspelar sig på Irland! Räcker för att få pluspoäng från mig.
genreövergripande: lite deckare, lite fantasy, lite thriller och lite sliskig kärleksroman
intressant att författaren fick idén genom en sann historia
mycket att diskutera

-
de övernaturliga inslagen var betydligt mindre än jag hade trott och hoppats på
inte helt nöjd med slutet
några "luckor" i tänket som författaren hade kunnat göra snyggare

Påminner om: min mamma blandade ihop den med Djävulen och fröken Prym av Paulo Coelho, vilket jag delvis kan förstå. Båda handlar om en mystisk främling som kommer till en liten by och vänder upp och ner på folks invanda tankar.

Betyg:
S3 E4 P4 K4 R4 (om jag minns rätt)


Andras tankar om boken:
Boktimmen
Bokvalen
En bok om dagen
Erikas bokprat

De tre små vargarna och den stora stygga grisen

Författare: Eugene Trivizas
Illustratör: Helen Oxenbury
Originalspråk: engelska
Översättare: Emeli André
Förlag: Karneval
År: 2012
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok

Dags för gris och varg att byta roller! I denna bok är det de tre små grisarna som är rädda för den stora stygga grisen som bara vill riva deras hus. Till skillnad från originalhistorien är dock redan det första huset mer stabilt än halm. Första byggs med tegel, det andra med betong och till det tredje huset används både taggtråd och pansarplåtar. Grisen nöjer dig dock inte bara med att blåsa utan använder både slägga och tryckluftsborr och dynamit. Historien får dock en ny twist efter det att tredje huset sprängs bort.

Vi håller på med sagotema i ettan och vi har insett att kunskapen om de klassiska sagorna är lite sådär, speciellt om inte Disney har filmat dem... Böcker som vänder på historien kräver att man känner till grundhistorien, men just De tre små grisarna hade de flesta av ettorna här koll på. Det har dock ännu inte blivit någon läsning av denna version för dem då det finns flera andra som gick före. Denna utgåva har färgglada och detaljrika illustrationer men blev ingen favorit för mig.

Påminner om: De tre små grisarna, så klart.



Andras tankar om boken:
Aftonbladet
Sourze

Related Posts with Thumbnails