onsdag 29 april 2015

Döden i ett nötskal

Detta är en återberättad skotsk saga. Första gången jag hörde den var muntligt berättad, vilket den passar ypperligt till. Illustrationerna i boken är dock så ljuvliga att det är svårt att låta bli att visa dem för eleverna.

Berättelsen handlar om Jack som bor vid havet tillsammans med sin mamma. Mamman blir sjuk och när Jack möter Döden på stranden och han frågar efter närmsta hus förstår Jack att Döden är där för att hämta hans mamma. Han blir så arg att han börjar slåss mot Döden och trycker in honom i ett nötskal som han sedan kastar ut i vågorna.

Han kommer hem till en frisk mamma, men plötsligt kan ingenting dö. Hur är ett liv utan död?

Fängslande berättelse för alla åldrar och mycket att diskutera, som i de flesta gamla sagor. Med ettorna och tvåorna har jag övat att sortera bilderna i rätt ordning. Rätt klurigt, då flera illustrationer påminner om varandra, men de har klarat det fint!


Döden i ett nötskal
Författare: Eric Maddern
Illustratör: Paul Hess
Förlag: Hjulet
Typ av bok: bilderbok


måndag 27 april 2015

Rött hjärta blå fjäril


Allt börjar med att Alva ger Love ett rött hjärta på Alla hjärtans dag, mest för att hennes kompis Filippa ska ge ett till Loves kompis Danne. Det går liksom av bara farten och sen blir allt rätt pinsamt när Love förstår att det är från henne hjärtat är. Men Love visar sig vara väldigt kul att vara med, men kan de fortsätta vara ihop när Filippa inte längre vill vara ihop med Danne?

Åh, vad jag tyckte om denna! Jag gillar att det både är ur Loves och Alvas perspektiv och man lever sig verkligen in i deras känslor. Bra bok om första kärleken. Hade nog passat bättre på Hcf egentligen. Jag har nu läst den med ett gäng treor som älskade den! Nästan alla ville läsa fortsättningen!



Författare: Annika Thor
Illustratör: Cecilia Torudd
Förlag: Bonnier Carlsen
År: 2002
Sidor: 128
Serie: Första (tjocka) boken om Alva och Love
Typ av bok: Hcg, kärlek
Min läslogg


torsdag 23 april 2015

Apstjärnan


Jonna är uppvuxen på barnhemmet Renfanan där Gerd ser till att det alltid är ordning i leden och barnen får städa mest hela dagarna. Gerd är inte speciellt förtjust i Jonna som alltid glömmer att tvätta händerna och är lite allmänt hopplös.

Så en dag sladdar en gammal volvo in på den nykrattade grusgången till barnhemmet och ut stiger en gigantisk gorilla som är klädd i pantalonger. Hon är här för att adoptera ett barn och hastigt och lustigt bestäms det att det är Jonna som ska följa med. Jonna är helt säker på att hon ska bli gorillamat, men är det verkligen det gorillan ska ha henne till?

En rolig och charmig berättelse av favoriten Frida Nilsson. Jag gillar karaktärerna i boken och det finns flera fina bokcitat då det visar sig att gorillan är en flitig läsare och älskar sina böcker. Vet definitivt minst en lärare som kommer att gilla denna som högläsning till hösten.

Är riktigt nyfiken på att spana in den nya utgåvan med nya illustrationer.

Påminner om: Frida Nilssons andra böcker och då främst Jag, Dante och miljonerna.



Författare: Frida Nilsson
Illustratör: Per Dybvig
Förlag: Natur och Kultur
År: 2005
Sidor: 159
Typ av bok: Hcf

onsdag 22 april 2015

Flora & Ulysses illuminerade äventyr

Floras grannar köper en dag en förfärligt bra dammsugare som suger upp allt både inne och utomhus - inklusive en levande ekorre! Ekorren visar sig vara levande, om än lite tilltufsad, när den dras ut ur dammsugaren igen, men något är förändrat med den. Den tänker tankar den aldrig tidigare tänkt och visar sig dessutom vara en baddare på att skriva dikter! Allt detta hade ekorren kanske aldrig upptäckt om det inte var just Flora som räddade den och om inte hennes mamma var just författare och skrivmaskinen därför fanns nära till hands.

Mamman är dock långt ifrån lika förtjust i det nytillkomna husdjuret som Flora är. Hon anser att Flora redan är ett lite speciellt barn och inte blir direkt mer populär av att hon går och pratar med en ekorre på axeln som troligtvis har skabb. Hon kräver därför att hennes föredetta man, tillika Floras pappa, ska döda och begrava ekorren, men Floras pappa är nog inte rätt man för att lyckas ta död på en ekorre med superkrafter.

När jag sammanfattar boken så här låter den precis så galen och rolig som jag hoppades att den skulle vara. Nu stannade den vid att vara okej för mig och knappt okej för den tänkta målgruppen. Det är ett väldigt avancerat språk och rätt rörig historia. Kanske att den fungerar som en högläsningsbok och kopplingen till poesi och hur man skriver dikter är ju bra och rolig att jobba vidare med i skolan.



Flora & Ulysses : illuminerade äventyr
Författare: Kate DiCamillo
Förlag: Kabusa (2014)
Sidor: 240
Typ av bok: Hcg


Related Posts with Thumbnails