onsdag 29 oktober 2014

Den elaka vikarien

Det har allt varit lite ramaskri kring denna bok. Många vuxna i bloggar och forum har förfärat sig över innehållet och ansett att den definitivt inte passar för nybörjarläsare. När jag såg den på hyllan på stadsbiblioteket tog därför nyfikenheten över och den fick följa med hem. Jag tog ett djupt andetag, stålsatte mig och öppnade boken.

Boken är på rim och handlar om en ond vikarie som kommer och sätter skräck i hela klassen och när dagen är slut har rätt många elever dött och resten har förvandlats till zombielika monster. 

Jag är själv rätt kluven till boken. Jag har hela tiden elever i de yngre åldrarna (främst F-2) som ständigt tjatar som böcker om blod, krig och folk som dör. Denna är säkert helt i deras smak. Och jag har sedan innan Lidbecks bilderbok Kan man...? där det är hel del del blod och förlorade kroppsdelar. Kanske beror det på att historien är rimmad, men den får mig även att tänka på de eviga alla barnen-historierna som var populära när jag var liten. De var också hyfsat makabra. 

Sedan är jag å andra sidan inte speciellt förtjust i boken ändå. Jag tror boken hade vunnit på att inte rimma för en del av rimmen känns lite krystade. Kanske är rimmen dock till för att skoja till det? Nu får jag inte riktigt den kusliga stämning som bilderna förmedlar. Dessutom är en hel del begrepp föråldrade/vuxna så jag undrar om allt ändå går fram till tänkta(?) målgruppen. Vet en sjuåring vad "smaka läder" innebär? Jag inbillar mig att man i den åldern får en annan association men att sitta och knapra på en läderbit kanske är nog så otäckt. ;)

Kontenta: jag förstår varför boken har fått en och annan bibliotekarie att förfasas och jag tycker att den hade kunnat göras bättre. Jag är inte emot bokidén och jag gillar verkligen de kusliga illustrationerna men utan rim och med några utbytta rader hade den eventuellt köpts in.


Andras tankar om boken: Barnboksprat och Biblioteksbubbel


Den elaka vikarien
Författare: Anders Fager
Illustratör: Daniel Thollin
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
ISBN: 9789163876615
Sidor: 42
Typ av bok: Hcf?, Börja Läsa?, Sluka Lätt?

1 kommentarer:

Katarina sa...

Jag hade ungefär samma reaktion. Hos oss läser många elever lättläst upp i trean och läskiga böcker på den nivån är verkligen en bristvara, så boken behövdes. Men särskilt bra? Njaaaäää...

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails