onsdag 14 mars 2012

Häxtävlingen

Författare: Eva Ibbotson
Illustratör: Annabel Large
Originalspråk: engelska
Översättare: Jadwiga P. Westrup
Förlag: En bok för alla
År: 2003
Sidor: 211
Typ av bok: Hcg

Den svarta trollkarlen Ariman börjar bli lite gammal och trött på att vara ondaste trollkarlen och han hoppas därför på en efterträdare. Ingen kommer därför traskande självmant och han inser därför att enda möjligheten att bli efterträdd är att gifta sig och få en arvinge. Mot sin vilja annordnar han därför en tävling för grannskapets häxor. Den som kan presentera det svartaste trolleriet ska få gifta sig med honom. Samtliga häxor är fula och hemska utom den underbart vacka Belladonna. Hon har dock ett fel som är ännu värre: hon är vit! Fast hon försöker trolla svart blir det mest blommor och fluffiga kaniner. Kan hon ändå komma på ett sätt att bli svart nog för att få vara den som gifter sig med Ariman?

En riktigt rolig och underhållande historia! Gillar den riktigt mycket! Har dock haft boksamtal med ett gäng femmor och för dem var den på gränsen till för svår. Det är otroligt många karaktärer att hålla reda på och det kräver sin läsare att hänga med på alla vändningar i berättelsen. Jag ser fram emot att läsa fler böcker av Ibbotson. Jag har bara läst Den stora spökräddningen tidigare. Ett stort plus att de kom i nytryck för några år sedan med nya snygga omslag. Synd dock att illustrationerna i boken har plockats bort.

1 kommentarer:

Eric Haraldsson sa...

Det där omslaget har jag sett. Vet inte om det var på egna biblioteket eller någon annanstans?

Vill man göra en mytologisk/religiös koppling är namnet Ariman förmodligen hämtat härifrån: http://www.ne.se/lang/ahriman - Typ en mellanösternvariant av djävulen?

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails