måndag 29 juli 2013

Lilla Sparvel

Författare och illustratör: Barbro Lindgren
Förlag: En bok för alla
År: 1988 (original: 1976)
Sidor: 120
Serie: Första boken om Sparvel
Typ av bok: Hcf

Sparvel-böckerna får väl räknas som något av en klassiker i den mån att det helt klart är böcker som de flesta känner till och många har läst när de växte upp. Jag har dock inget minne av att jag har läst dem tidigare.

Lilla Sparvel är minnesbilder ur författarens egna barndom och handlar om när hon är typ fyra till fem år. Det är ingen tydlig handling i boken utan kapitlen är förhållandevis fristående. Hon går vilse, hon leker med barnfarbrorn, tänder eld på skogen och blir sjuk hemma hos morföräldrarna i Kalmar. Små och stora vardagsäventyr, med andra ord. Jag tycker språket är lite klurigt med många liknelser och liksom lite poetiskt så jag tror inte det är helt lätt att hänga med som barn men det hade varit kul att läsa några kapitel för "dagens barn" och se om det funkar.

Sedan är Barbro Lindgrens bilder ett kapitel för sig. Det är ju kul att hon har illustrerat många av sina böcker själv och kanske kan man här se det som att det är lilla Sparvel som ritar, men omslagen kunde de väl åtminstone piffat till lite? Senaste utgåvan är nog dessutom den allra fulaste.


Andras tankar om boken:
Bläddra! Bläddra!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails