tisdag 20 augusti 2013

Klassresan

Författare: Moni Nilsson-Brännström
Förlag: NoK
År: 2001
Sidor: 157
Serie: Första boken om Malin och hennes klass
Typ av bok: Hcg

Det är vårterminen i sexan och i sjuan ska klassen byta skola och dessutom splittras. De ska därför åka på klassresa till en kursgård ihop i några dagar, vilket vissa ser fram emot betydligt mer än andra.

Det blir en ganska klassisk skolresa, med spirande kärlek, brustna hjärtan och avslöjade hemligheter.

Perspektivet skiftar mellan olika personer i klassen. De kapitel som utmärker sig är Malins, som är skrivna i jag-form och dagboksaktigt. Boken börjar även med att Malin hittar sin gamla dagbok och minns tillbaka till resan. Hon bjuder också på en rafflande epilog som verkligen väcker lusten att läsa fortsättningen. Fram till de sista meningarna var jag inte så sugen på att läsa mer, men nu känns detta snarast som en förhistoria till något väldigt dramatiskt. Spännande! Andra boken känns betydligt mer rafflande än denna.

Här berättar författaren lite om bakgrunden till boken:Jag tyckte boken var helt okej och den hade klarat sig bra, med tanke på att den är över tio år gammal. Det är inte överdrivet många tidsmarkörer i boken, vilket brukar vara det som gör att boken känns gammal. Jag tyckte dock att det var lite rörigt att hålla redan på hela klassen. De presenteras förvisso helt kort i några få meningar var precis i början, men man vill ju inte hålla på att bläddra fram och tillbaka hela tiden. Alla dessa perspektiv leder dock till att vissa kapitel är rätt fristående och jag tror den kan funka rätt bra som läsning i en mindre boksamtalsgrupp eller kanske som högläsning om det är en högläsare som klarar av lite sexfunderingar hos bokens karaktärer... Det är en hel del i boken som gör att det känns som eleverna är betydligt äldre än tolv, eller är det bara jag som har en naiv syn på sexors liv och levene alternativt jobbar i ett lugnt område...

Kul att böckerna har kommit i nytryckt pocket och med snygga framsidor dessutom.
0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails