torsdag 19 december 2013

Measle Stubbs och vredesmunken



Författare: Ian Ogilvy
Originalspråk: engelska
Översättare: Caroline Zielfelt
Förlag: BC
År: 2004
Sidor: 176
Serie: Första boken om Measle Stubbs
Typ av bok: Hcg



Measle har det förfärligt hos sin förmyndare Basil Tramplebones sedan hans föräldrar har dött efter ett möte med en giftorm. Han får bara skruttiga rester att äta och har inte badat på evigheter, vilket mest beror på de märkliga bruna vattnet med gröna klumpar i. Ingen av dem lämnar någonsin det spöklika huset.

Basil tar hand om Measles alla pengar och verkar lägga en ansenlig mängd av dem på sin mycket fina tågbana som han har på vinden. Ofta sitter han och kör med sina tåg samtidigt som han dricker läsk och proppar i sig munkar och Measle drömmer om att någon gång få smaka åtminstone en smula av munkarna och få köra tågen själv. Båda dessa drömmar är dock otänkbara.

En dag får dock Measle nog och lurar iväg Basil ur huset för att få en stund med tågbanan för sig själv. Innerst inne vet han nog att Basil så klart kommer att avslöja honom, men han kunde nog inte förutspå de fasansfulla följderna av Basils vrede...

Detta är ännu en bok som jag har gått och klappat på länge men inte tagit mig för att läsa. Dumt, för den är ju riktigt, riktigt bra! Både spännande och läskig och hade jag varit lärare på mellanstadiet hade jag definitivt haft den som högläsning. Ser fram emot att, så småningom, läsa de övriga två böckerna om Measle. Själv älskar jag omslaget, men har märkt att det tyvärr inte tilltalar eleverna. Får prata mig varm om den nu så den blir lite mer utlånad.

Nu har jag läst boken med två läsgrupper i trean och kan konstatera att det är en bok som man älskar eller hatar och som är i svåraste laget för treor om man inte läser den tillsammans, men det kunde jag ha listat ut innan vi började. ;) Några av dem lånade fortsättningen och det ska bli spännande att se om någon av dem klarar att ta sig igenom den på egen hand. Vi läste den inom temat skräck och det var flera som inte tyckte den var tillräckligt läskig. Brist på inlevelseförmåga, om ni frågar mig, som rös till flera gånger. 

Påminner om: Samma stämning som i Coraline.



Andras tankar om boken:
Bokmärkt
Boktjuven
Matildas läshörna

2 kommentarer:

Eric Haraldsson sa...

Jippie! Det händer saker på Läsloggen! Hurra! har saknat den :-)

Sandra sa...

Kommer, förhoppningsvis, hända en hel del i dagarna, men publicerar datum bak i tiden då de ju egentligen är lästa i oktober och november. Vet inte hur det blir om man har den i flöde, men kan vara värt att skrolla bak lite, med andra ord. :) Min stora förhoppning är att vara i fas innan det blir januari... Får se om jag lyckas.

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails