onsdag 8 januari 2014

Amatka


På den sista bokcirkeln för 2013 var det Erics tur att välja bok och han presenterade denna som en bok som skulle innehålla en stor mängd med innehållsförteckningar och andra typer av listor och att vi antagligen skulle älska eller hata den. Lät minst sagt spännande och det var en bok jag inte ens hade hört talas om eller sett innan.

Boken bestod inte till så stor del av uppräkningar och listor som befarat. Brilars Vanja Essre Två åker till Amatka i tjänsten. Hon har i uppgift att undersöka samhällets hygienvanor för att se om det finns någon möjlighet för Essre att slå sig in på marknaden och kontinuerligt skicka rapporter hem till Essre om vad hon har kommit fram till.

På tågstationen möts hon upp av Nina i vars hem hon ska bo. Där bor även Ivan, som Nina har barn tillsammans med och den äldre kvinnan Ulla. Vanja inser snart att livet i Amatka skiljer sig en del från livet i Essre och trots det kalla och ogästvänliga klimatet väljer hon att stanna längre än hon behöver. Snart inser hon att det finns många outtalade hemligheter och börjar undersöka hur allt ligger till.

Dystopier brukar tilltala mig, men av någon anledning fastnade jag inte riktigt för denna. Kanske var det på grund av det rätt avskalade språket och karaktärerna som man aldrig riktigt kom in på livet. Det fanns en hel del detaljer jag gillade och den var lättläst, men det blev inget höjdarbetyg för mig, tyvärr.

Handlingen var rätt klassisk när det kommer till äldre dystopier och hade en hel del likheter med, bland annat Farenheit 451 och Kallocain.

Några andras tankar om boken: BoktimmenDagens bokEmma Kreü på LitteraturmagazinetFiktiviteterGlasögonormHenrik Elstad på LitteraturMagazinetPaula och böckernaSwedish Zombie

Författare: Karin Tidbeck
Förlag: Mix förlag
År: 2012
Sidor: 168
Typ av bok: Hc, vuxenbok, e-bok

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails