lördag 22 mars 2014

Sanning eller konsekvens

Då och då när jag ska blogga om en bok blir jag mäkta förvånad över att jag inte redan har skrivit om den då det känns som om jag har läst den åtskilliga gånger de senaste åren. Sanning eller konsekvens är en sådan bok. Den har jag haft samtalsgrupper med flera gånger de senaste åren, så jag vet inte varför den inte har bloggats om. Jag som trodde att jag faktiskt skrev om ALLA böcker jag läser, men uppenbarligen missar jag en och annan då och då.

Hur som. Sanning eller konsekvens handlar om Nora. Hon har varit bortrest i princip hela sommarlovet innan sexan och lyckas dessutom vara sjuk de allra första dagarna i skolan. När hon kommer tillbaka inser hon att bästisen Sabina har börjat vara med Fanny istället och plötsligt är hon över. Sabina har dessutom förändrats och är betydligt tuffare och kaxigare än hon var i våras. Karin är den som alltid har varit lite utstött och retad i klassen och hon ser nu sin chans till att få en ny vän, men Nora är inte det minsta intresserad av att bli kompis med Karin som alla ser ner på. Hon vill ju få Sabina tillbaka, men hur?

Då och då mellan kapitlen i boken är det kursiva stycken som får läsaren att förstå att något hemskt har hänt. Sabina och Fanny kommer att göra något hemskt mot Karin på en fest och Nora kunde ha stoppat det, men lät bli. Som läsare blir man redan från första sidan nyfiken på vad det är som kommer att hända och varför Sabina och Fanny ska göra något hemskt mot just Karin. I boken får man följa vad det är som leder till händelsen på festen.

Jag tycker boken är en riktigt bra bok att samtala kring vad gäller vänskap, mobbing och rollerna i en klass. Denna gång läste jag boken med två grupper fyror och några av dem var eventuellt för unga för att helt ta till sig handlingen och några hakade upp sig på att den var snuskig då det är rätt stort fokus på bröst i första halvan av boken. Boken ledde ändå till bra samtal och båda grupperna var väldigt peppade på att se filmen. Det är jag med, för även om jag, som sagt, har läst boken så har jag ännu inte sett filmen. En annan sak som är riktigt bra är att boken precis har kommit i nytryck med nytt omslag. Gissar att det kan locka nya läsare för det är definitivt en bok som ingen väljer spontant med det gamla omslaget, tyvärr.


Författare: Annika Thor
Förlag: Bonnier Carlsen
År: 1997
Sidor: 147
Typ av bok: Hcg1 kommentarer:

Funderskan sa...

Ååååh! En av mina favoritfilmer från när jag var "liten"! :D Läste boken då någon gång, men tyckte filmen var så mycket bättre. Nu skulle jag vill läsa om boken! Men det nya omslaget var ju inte såååå fint det heller.

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails