onsdag 26 mars 2014

Svarta kängor med gul söm

När Markus ser de svarta kängorna med gula skosnören i skyltfönstret inser han att han bara måste ha sådana! Men de är dyra och mamma har inte råd att köpa kängor när Markus egentligen redan har ett par vinterskor. Det är hela två månader till hans födelsedag men kängorna är allt som står på önskelistan.

Och visst får han kängorna, men livet blir inte så där härligt som han hade hoppats på. Redan på väg till skolan säger bästisen Pernilla att de ser klumpiga ut och i skolan skriker Jonte att det är rasse-skor. Rasse? Vad är det? Markus vet inte, men han förstår att det inte är något bra och klumpen i magen blir bara större och större.

Jag läste boken för första gången för många år sedan (typ när den kom skulle jag tro) och gillade den redan då mycket, men den har inte blivit så utlånad och jag har lite glömt bort den. Men nu var det dags för gruppläsning med fyrorna och då passade den ju perfekt!

Jag tycker att det är en jättebra bok just för högläsning eller gruppsamtal då det finns mycket att prata om. Boken speglar dessutom en helt annan verklighet än de flesta av eleverna på denna skolans vardag och de ställde sig helt oförstående till varför Markus inte kunde få kängorna direkt eller köpa dem för egna pengar. Vad en rasist var visste de inte heller. De hade däremot betydligt bättre koll på Titanic, som nämns i boken. Det är detta som är så spännande med boksamtal. Jag får en större inblick i elevernas tankar och de får, förhoppningsvis, en större förståelse för boken.

Andras tankar om boken: Barnboksprat och SvDFörfattare: Mårten Melin
Illustratör: Emma Adbåge
År: 2006
Sidor: 76
Typ av bok: Hcg

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails