måndag 7 april 2014

Kensukes rike

Läst första gången i juni 2011.
Författare: Michael Morpurgo
Originalspråk: engelska
Översättare: Ylva Kempe 
Förlag: Richters
År: 2001
Sidor: 147
Typ av bok: Hcg

"Jag försvann natten innan jag skulle fylla tolv år. Den 28 juli 1988. Men det är inte förrän nu som jag till slut kan berätta hela den märkvärdiga historien, precis sådan som den var. Kensuke fick mig att lova att inte avslöja sanningen förrän det hade gått åtminstone tio år." 

Så inleds den spännande historien om Michaels äventyr. När hans föräldrar blir arbetslösa föreslår pappan att de ska lämna England och segla jorden runt. Efter att ha lämnat Australiens östra kust hamnar segelbåten i ett rejält oväder och Michael och hans hund ramlar över bord. De vaknar upp på en liten ö och märker ganska snabbt att de inte är ensamma där. En man, som visar sig heta Kensuke, bor på ön men Michael vet inte om han är vän eller fiende. Michaels största fråga är dock om han någonsin ska kunna ta sig tillbaka till civilisationen igen för ingen vet vart han är och troligtvis tror hans föräldrar att han är död.

Jag gillade denna berättelse! Det var hela tiden ett driv i texten som fick mig att vilja läsa vidare. Det tog dock längre tid för Michael att hamna på ön än vad jag trodde. En tredjedel av boken handlar om seglingen. Texten var ganska luftig och det var gott om illustrationer. Boken håller absolut än även om den nu börjar bli till åren kommen. Det är dock inget man märker varken till språk eller till innehåll. Jag gillar att det var med kartor så man kunde följa segelbåtens resa. Jag har läst om boken för att ha boksamtal om den med två grupper i femman. De tyckte mycket om den och, precis som jag förutspådde när jag läste boken första gången, finns det väldigt mycket att prata om: resan, överlevnad, robinsonader och relationen mellan Michael och Kensuke.

Påminner om: Gillar du denna kommer du säkert även att gilla Yxan av Gary Paulsen.

Andras tankar om boken:
Annas bokblogg

2 kommentarer:

BokMamma sa...

Kenuskes rike har jag tänkt läsa så många gånger då vi har den som gruppuppsättning på skolan men det blir aldrig av. Kanske får ta tag i den denna månaden.

Sandra sa...

Det tycker jag absolut att du ska BokMamma! Och inom kort kommer det finnas material kring boken här: https://ojabybibliotek.wikispaces.com/Tematisk+gruppl%C3%A4sning

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails