måndag 19 september 2011

Konstiga djur

Författare: Lotta Olsson
Illustratör: Maria Nilsson Thore
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 106
Provläs

Jättemyrsloken får alltid höra hur konstig han ser ut. Speciellt är det hasselmusen som tycker att han har på tok för stor näsa. Jättemyrsloken vänder dock ledsamheten till något bra: han ska ordna en tävling där det konstigaste djuret vinner en mumsig kaka och det priset misstänker han att han kommer att ro hem med lätthet! Hasselmusen är tänkt domare och snart börjar tävlingsbidragen ramla in via (spindel)nätet. Vilka knasiga djur det finns, inser de båda! Djur som äter sitt egna bajs, har mer än en mage, bara lever en enda dag eller har tänder på sin tunga! Jättemyrsloken blir mer och mer tveksam om det verkligen är han själv som kommer att vinna...

Boken har hyllats av både DN och SvD och jag personligen tycker att den var småkul på sina ställen. Jag hade dock tyckt att det var spännande att höra vad den tänkta målgruppen tycker då språket känns ganska vuxet och mycket av humorn berör vuxensfären så som vad man egentligen gör på en konferens och korsspindeln som är support när man är "ånn lajn". Men kanske är det som med Disneyfilmer som roar alla åldrar men på olika sätt? Även de har ju humor som går förbi barnen. Kanske är det det som gör det till en bra och rolig högläsningsbok som även underhåller den vuxne läsaren? Själv är jag dock lite tveksam. Och dessutom är jättemyrsloken och hasselmusen rätt tröttsamma i sin upprepande dialog med hasselmusen som lägger till "i synnerhet" i varje mening och dessutom avslutar med ett ja eller nej. "Ja, lite konstig är du allt. I synnerhet den där långa näsan du har. Ja, i synnerhet den. Den är verkligen jättekonstig."

Illustrationerna är hur som ljuvliga och jag gillar grundhistorien och blandningen av fakta och skönlitteratur. Det är kul och intressant att läsa de olika djurens ansökningar.

Typ av bok: Hcf


Andras tankar om boken:
DN
SvD

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails