onsdag 5 februari 2014

I vampyrens våld

Som bibliotekarie är jag lite extra svag för böcker om böcker och är det dessutom böcker om bibliotek och bibliotekarier så är det extra kul. När jag var på loppis snubblade jag över detta fynd för en femma och baksidetexten fick mig att ta med den till kassan direkt, även om framsidan var föga lockande.

Glenbrooksskolan har precis fått en ny skolbibliotekarie. Tidigare har  mrs Connor huserat i biblioteket. Hon har varit omtyckt, men inte haft så stor reda i beståndet, vilket den nya miss Pryvam genast styr upp. Bara genom att spänna blicken i lärare och elever får hon dem att lämna tillbaka bortglömda böcker och hon verkar på något mystiskt vis känna till varenda oförrätt mot beståndet sedan urminnes tider. Hon har dessutom många åsikter om vad som kan anses vara bra och dålig litteratur och stora delar av beståndet avfärdas som skräp. På något mystiskt sätt kan hon dessutom namnen på alla redan första dagen! Det är nästan som om hon kan läsa tankar...

När miss Pryvam kastar ut Bens basketbilder genom fönstret får han och hans kompisar nog. Så får bara en inte en bibliotekarie bete sig och det är dags att hon får avskedas från skolan! När det dessutom visar sig att hon kör runt i en likbil och ett mystiskt mord sker i grannskapet blir barnen ännu mer ivriga i sitt försök att bli av med henne, men hur ska det gå till? Miss Pryvam verkar dessutom hela tiden ligga steget före i deras försök att sätta dit henne.

Som skräckbok var den väl föga skräckinjagande (fast lite spännande på slutet var den minsann) och hur allt låg till var rätt uppenbart redan från början men den var lättläst och underhållande och det är alltid kul att läsa om skräckinjagande kollegor. Barnen var dessutom lite väl frustrerat korkade. Lite snabbare slutledningsförmåga hos dem hade helt klart piggat upp och det känns som om någon i gänget hade kunnat börja kasta om bokstäver i bibliotekariens namn på ett rätt tidigt stadium...

Då handlingen är rätt uppenbar tar jag mig friheten att citera några rader som är rätt sent i boken, som jag kanske borde sätta upp som skräckexempel på väggen här i biblioteket:

"- Då var det alltså ni som mördade mr Pitt och Annabel Thomson, sa Tom.
- Det var inte mord, sa miss Pryvam. De hade biblioteksböcker som hade gått ut för längesedan. För mycket längesedan. De måste bestraffas." (s. 131)

Undrar om det hade hjälpt även här med genomträngande blickar, svarta kläder och lite ren ondska?

Vill man läsa om fler kusliga bibliotekarier rekommenderas Legenden om potatishäxan av Eoin Colfer och Vampyren av Ewa Christina Johansson.


Författare: Margaret Clark och Lee Striker
Originalspråk: engelska (Revenge of the Vampire Librarian)
Översättare: Mats Fierras
Förlag: B. Wahlströms
År: 1998 (eng. 1993)
Sidor: 157
Serie: Skräckens sigill
Typ av bok: Hcg, skräck

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails