onsdag 21 november 2012

Försöksdjuret

Författare: Marianne Strand
Förlag: LL
År: 2011
Sidor: 135
Typ av bok: Sluka Lätt (uHc)
Lektionsunderlag
Provläs

Adina ska åka och bo hos sin mamma ett tag, men när hon kommer fram till flygplatsen är inte mamma där och väntar på henne. Istället kommer det fram en ung tjej som säger att hon jobbar med Adinas mamma och hon har blivit ombedd att hämta henne. Adina följer med.

Några minuter senare kommer Adinas mamma Lydia in på terminalen med andan i halsen, men då är Adina redan försvunnen! Hon har blivit kidnappad av djurättsaktivister som är emot att Lydia arbetar med djurförsök. Nu hotar de att behandla Adina så som hennes mamma behandlar djuren...

En riktigt spännande och läskig bok! Den är snabbläst och håller ett högt tempo. Jag tycker dock att den hade blivit ännu bättre om den hade varit lite mer nyanserad och låtit, till exempel, Lydia förklara sig och sitt arbete. Varför finns det djurförsök? Nu framstår det som att djurförsöken sker av ren slentrian och att de som jobbar där alls inte bryr sig om djuren.

Ämnet är otroligt viktigt, men jag är inte helt övertygad om att jag ska köpa in den till min F-6-skola. I så fall i fler ex och läsa den som gruppläsning där vi verkligen kan diskutera innehållet, för det är helt klart en bok som behöver diskuteras.


Andras tankar om boken:
Matildas bokhylla
Pricken

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails