måndag 29 oktober 2012

Blink blink med stjärnan

Författare: Ingrid Olsson
Förlag: Gilla
År: 2012
Sidor: 128
Typ av bok: novellsamling (Hcg)
Provläs

Noveller för låg- och mellanstadiet är knappast något det finns för mycket av - snarare tvärt om. När man ska boksamtala om kortare texter får man leta med ljus och lykta för att finna passande texter, men nu har i alla fall denna lilla stjärna kommit!

Boken består av åtta korta noveller som nog passar bäst för mellanstadieåldern. Alla har det gemensamt att stjärnor nämns samt att huvudpersonen är namnlös och bara omnämns som "flickan" eller "pojken". Som så ofta i noveller finns det mycket att utläsa mellan raderna och jag tror att många elever bara kommer att säga "Jaha?" efter att ha läst en del av dem. Utan samtal och reflektion är de ganska actionlösa.

Vi får möta flickan som lever två helt olika liv hos pappa och mamma, pojken som skäms över mammas hemmastickade tröja han måste ha i skolan, den mörkrädda flickan och pojken som har råkat ha sönder en värdefull sak. Det är bara ett stycke per sida vilket gör att boken är betydligt tjockare än den hade behövt vara, men det gör texten lättläst. Jag börjar dessutom genast fundera på en övning med att ge eleverna de olika sidorna för att sedan kunna sortera dem i rätt ordning.



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails