måndag 25 november 2013

Kompisprovet

Författare: Carolina Lundgren
Illustratör: Therese Björkqvist
Förlag: Libris
År: 2005
Sidor: 111
Typ av bok: kapitelbok Hcf


Karin och Anna går i trean och har varit bästisar för evigt. Men så kommer Jennifer som ny till klassen och vänder upp på både det ena och det andra. Karin kan inte låta bli att imponeras av Jennifers kläder och orädda sätt. Att umgås med Jennifer innebär att livet blir betydligt mer spännande, men kanske inte alltid på ett bra sätt och Karin hamnar i en hel del svåra situationer. Jennifer lyckas byta till sig en fin sak som Karin har fått av Anna, hon ser till att de går vilse med flit så föräldrarna blir oroliga och hon får Karin att bryta sitt godislöfte. Sakta men säkert går det upp för Karin att man inte alltid kan lita på vad Jennifer säger och gör.

En riktigt bra bok om vänskap där kapitlen dessutom är relativt fristående. Det finns mängder att diskutera kring. Vems fel är det att det blir som det blir? Hade någon kunnat göra på ett annat sätt? Hur är man en bra kompis och hur beter man sig i olika situationer? Storgillar!

Ibland tar det inte lång tid mellan omläsningarna. Denna var så bra att den blev ett självklart val när vi skulle ha tema vänskap i vår gruppläsning i trean. Precis som jag hade förutspått blev det många diskussioner och även killarna hade en hel del att säga även om alla karaktärerna är tjejer i boken och en del av problemen kanske lite mer tjejiga. Vi kunde enas om att det var synd att omslaget ser ut som det gör, för det lockade inte direkt någon och alla trodde mest det skulle vara en bok om klänningar, vilket är helt fel. 

Jag kommer inom kort att lägga ut min läslogg med frågor till boken på min wiki.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails