fredag 2 maj 2014

Andnöd

Serien om Maya och havsfolket är riktigt populär på mitt skolbibliotek, framförallt bland ett gäng tjejer som går i fyran nu. De informerade mig om att denna fristående fortsättningsserie skulle komma långt innan jag själv hade koll på det och jag lovade dyrt och heligt att köpa in nästa del så fort den kom. Det som är spännande är att de flesta av dessa "fans" är storläsare och vanligtvis plöjer riktigt tjocka böcker. Lättlästa böcker brukar ju tyvärr ibland ha en rätt komprimerad handling och att Skåhlbergs böcker går hem hos dem är ju ett tecken på att de är fängslande och har så pass fylliga historier att de även tilltalar storläsarna.

Jag ska erkänna att jag faktiskt inte har läst någon av böckerna om Maya och det kan kännas att jag nog hade fått ut lite mer av Andnöd om jag hade gjort det. Jag insåg rätt snart att detta var en fortsättning och att jag hade missat hela förhistorien. Nu kastas jag in mitt i historien, men det gör inte så mycket då man snabbt sätts in i kontexten.

Snart tolvåriga Nollja bor med sina föräldrar vid havet, vilket kanske är lite dumt, med tanke på att Nollja är allergisk mot vatten. Men sin allergi till trots älskar hon vattnet och spenderar mycket tid på klipporna. Hon tål att dricka vatten, men hennes hud får underliga blåsor och huden börjar klia om de får vatten på sig. Men trots att hon är försiktig händer något märkligt vid hennes födelsedag. Hon vaknar av att hon inte kan andas och snart är förvandlingen i gång. Snart får hon veta att hon egentligen tillhör en helt annan värld, en värld som nu behöver henne. Spännande och med så pass öppet slut att man definitivt vill läsa fortsättningen.

Jag fick äran att få ett recensionsex av boken samt en kortlek. Boken hamnar nu på biblioteket och troligtvis kortleken också. Jag var faktiskt lite besviken på kortleken, men det var ju bra att den både kan användas som vanlig kortlek och till att hitta karaktärerna från samma bok.

Just idag är det många som bloggar om just denna bok. Det är första gången jag är med i en bloggstafett och det ska bli spännande att läsa vad de andra skriver.

10:00 Boktjuven
11:00 Prickiga Paula
12:00 Västmanländskan
13:00 Boktok
14:00 Jag!
15:00 Fantastiska berättelser
16:00 Bokform
17:00 Stories from the city
18:00 (inte så) anonyma biblioholister
19:00 FeministbiblioteketFörfattare: Anette Skåhlberg
Illustratör: Katarina Dahlquist
Förlag: Sagolika
År: 2013
Sidor: 70
Serie: Första boken om Nollja och Människofolket
Typ av bok: Sluka Lätt, Hcg

1 kommentarer:

Västmanländskan sa...

Jag har inte testat kortleken ännu, men den ser fin ut.

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails