tisdag 20 maj 2014

Krossat glas

Suresh och hans lillebror Sandeep hade, till en början, ett bra liv. Deras pappa jobbade vid järnvägen vilket gjorde att båda bröderna kunde gå i skolan, vilket inte alla barn i Indien har råd att göra. De åkte ibland taxi in till stan med sin mamma för att handla och titta på alla affärerna.

Men så drabbar två motgångar familjen. Farmor dör och strax efter blir pappan av med jobbet och börjar dricka och låter sin sorg och vrede över det förlorade arbetet gå ut över familjen. Situationen blir bara värre och till slut bestämmer sig Suresh för att ta med sig sin lillebror och rymma i hopp om att pappan då ska bli snällare mot mamman när han inte har lika många att försörja. Suresh tycker att han är gammal nog för att själv kunna hitta ett arbete och på så sätt få ihop pengar och låta sin yngre bror gå klart skolan.
Lästes senast april 2013

De tar sig till en främmande stad en bra bit bort men märker nästan genast att det inte är det lättaste att hitta ett jobb när man inte är äldre och livet på gatan är betydligt hårdare än de kunde föreställa sig. Att Sandeep gnäller en hel del och längtar hem igen gör inte saken bättre.

Alex Dogboy var ju en klar favorit för mig och denna historia har samma tema. Jag läste någon blogg som tyckte det var märkligt att Alex var Hcg-klassad och denna uHce-klassad och jag håller med. Denna känns lite snällare och är mindre brutal än Alex, även om historierna i mångt och mycket påminner om varandra. Eventuellt är dock språket snäppet svårare i denna.

Denna termin har jag haft boksamtal med grupper i både fyran och femman om boken. Det var en bra bok att samtala om och passade bra att dela in på både två eller tre gånger. Kommer definitivt bli en bok som jag återkommer till och har som gruppläsning fler gånger. Material till boken kommer du att finna på min wiki.

Påminner om: Alex Dogboy och Box 101

Andras tankar om boken:
BoksnackCollaget och Ge mig boken!


Författare: Sally Grindley
Förlag: Berghs
År: 2008
Sidor: 231
Typ av bok: uHce

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails