torsdag 22 maj 2014

Eldens hemlighet

Eldens hemlighet har funnits som klassuppsättning på skolan sedan jag började här och några gånger har klasslärarna läst den i klassen utan min inblandning. Det har dock aldrig blivit av att jag har tagit tag i att läsa den, men klappat lite på den då och då.

Nu var det dock dags att resa utomlands med både fyror och femmor och då tog jag tillfället i akt att läsa den tillsammans med en grupp femmor och det funkade jättebra. Dessutom ville majoriteten av dem genast läsa tvåan och det tyder ju på att de engagerade sig tillräckligt mycket i boken för att var nyfikna på hur det skulle gå för Sofia.

Sofia är bokens huvudperson och boken utspelar sig i Moçambique. I början av boken får hon fly tillsammans med sin mamma och syskonen Maria och Alfredo då banditer anfaller deras by och dödar deras pappa. De kommer så småningom till en form av flyktingläger som kommer att bli familjens nya hem.

Sofia och Maria är nära systrar och dessutom så lika att många tar dem för tvillingar. De är otroligt viktiga för varandra och gör allt tillsammans. De får tidigt lära sig att hålla sig på stigarna då det kan finnas landminor begravda på oväntade ställen. En dag glömmer Sofia bort det och leker en farlig lek där man ska springa på stigen och blunda. Det är en lek som kommer att få ödesdigra konsekvenser både för henne själv men främst för hennes kära Maria.

Detta är en bra och bitvis väldigt hemsk bok. Boken är baserad på ett verkligt människoöde vilket både är bra och dåligt. Ibland känner jag att det blir lite referatmässigt, vilket säkert är en bieffekt av att vissa delar måste vara med för att förstå senare händelser. Hade boken varit mer påhittad hade ju inte författaren varit styrd på samma sätt.

Jag kommer definitivt att börja använda denna bok mer flitigt i gruppläsningssammanhang och får nog köpa in några extra exemplar av del två och tre så reservationskön inte blir lika lång nästa omgång.


Författare: Henning Mankell
Förlag: R&S
År: 1995
Sidor: 161
Serie: Första delen av tre om Sofia
Typ av bok: Hcg

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails