lördag 28 maj 2011

Gudar och badkar - om dagarnas namn

Författare: Helen Rundgren
Illustratör: Gunilla Kvarnström
Förlag: Alfabeta
År: 2011
Sidor: 32

Om man undrar varför våra veckodagar heter som de gör så är detta en bra introduktion. Varje dag har minst ett uppslag där vi får veta vems dagen är och vem den guden var, för en resa tillbaka till asagudarna är det helt klart.

Jag vill trycka på ordet introduktion, för informationen är väldigt kortfattad och riktar sig helt klart till de yngsta. Kanske väcker den dock lusten att ta reda på mer? Vissa dagar är helt klart mer informativa än andra. På fredagen handlar mest hela texten om vems dagen inte är. Om Frigg står det ingenting mer än att hon är Odens fru. Ibland känns texten lite pratig och meningsbyggnaden är på sina ställen rätt märklig:

"Trots att de grillade och åt upp grisen varje kväll, Oden, hans son Tor och alla andra släktingar och krigare, så fanns grisen Särimner där igen nästa dag. Med sin knorr på svansen."

Jag tycker om Gunilla Kvarnströms illustrationer som passar bra ihop med texten. Tycker speciellt om sista bilden där solen lämnar över till månen på ett lite mer modernt sätt. Jag gillar boken över lag även om språket, som sagt, kunde ses över en extra gång.


Typ av bok: faktabilderbok (uCmi)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails