fredag 3 maj 2013

Elsa 12 och han som heter Eddie / Eddie 12 och hon som heter Elsa

Författare: Thomas Halling
Förlag: Alfabeta
År: 2013
Sidor: 69 + 59
Typ av bok: Hcg

Elsa är nyinflyttad och vantrivs redan från start. Första gången hon är på köpcentret blir hon rånad på sin mobil! Den nya klassen är dessutom stökig, speciellt den där Eddie.

Eddie gillar inte skolan och stör mycket på lektionerna, men kanske finns det en förklaring till det. Det börjar en ny tjej i klassen som vänder upp och ner på en hel del. Han har dock annat att tänka på egentligen: livet hemma och den kniviga situationen med Robin.

Boken är egentligen två. Beroende på vems perspektiv man vill läsa så börjar man från det ena eller andra hållet. Historien utspelar sig under samma tid och flätas samman. Jag älskar konceptet! Thomas Halling har ju en bok till, en bilderbok, som är upplagd på samma sätt, fast den bygger ju på att samma huvudperson gör olika val. Vänd och vrid-momentet är ju dock det samma.


Jag började läsa Elsas och är glad för det. På det sättet får man veta hennes syn på Eddie innan man får veta "sanningen" om honom. Jag tror att det kommer att vara riktigt många som kommer att gilla boken och om man ska prata om könsbunden litteratur så är detta helt klart en bok som passar både killar och tjejer.

En sak som jag stör mig på rejält är hur svårt det uppenbarligen är att göra en bok av denna typ rättvisa. På alla ställen jag har tittat är det Eddie som nämns först: på förlagets sida och på många bloggar, i e-boksversionen samt i bibliotekskatalogen. Likaså är det Eddie-sidans framsida som finns på förlaget. Klarar inte mallen att visa båda? Allt bygger uppenbarligen på att en bok bara kan ha en framsida. Trist.

Det hade, dessutom, varit häftigt om konceptet drogs ytterligare ett steg så det var lika många kapitel med samma tidsintervall så man dessutom kunde ha läst kapitel 1 från båda hållen och sedan 2 osv.

Andras tankar om boken:
Carolina läser
Drömbiblan

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails