tisdag 14 september 2010

Det ska jag bli! - Testa ditt önskejobb!

Författare och illustratör: Johan Unenge
Förlag: R&S
År: 2010
Sidor: 45

Vad vill du bli när du blir stor? Om du vill bli astronaut, fotbollsproffs, kändis, arkeolog, brevbärare, detektiv och polis, delfinskötare eller läkare så ger den här boken lite smarta tips på hur man kan börja öva redan nu för att se om man passar för jobbet. Dessutom ges lite småtips på blivande miljonärer, frisörer, lärare, vetrinärer och kockar.

Boken tipsar om sätt att se om man passar för ett visst yrke. Som astronaut är det till exempel bra att klara trånga utrymmen (testa att stänga in dig i ett skåp i köket) och kunna en och annan stjärnbild. Och som läkare måste du förstå alla knepiga läkarord som fraktur, hematom och efelider.* Till varje yrke finns dessutom en look - kläder som man brukar ha när man jobbar som det yrket. Som delfinskötare är det bra att bland annat ha cyklop, badkläder med glitter och en rockring.

Boken är rolig och lättsam. Många av "övningarna" är smarta och underfundiga. Det blir lätt lite fördomsfullt när det kommer till yrkesbeskrivningar men jag tycker att denna bok klarade sig galant ur den fällan. Genusfällan undviks också bra genom att det både är tjejer och killar på alla yrken. Och illustrationerna är roliga, som alltid när Unenge håller i pennan. Jag gillar även hans slutkläm - att inte ta det här med yrke på för stort allvar för man ändrar sig då och då.

Smakprov ur boken.

Typ av bok: faktabok (uOha)
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Barnboksbloggen

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails