torsdag 14 oktober 2010

Saknad: Jennie 3 år

Författare: Caroline B. Cooney
Originalspråk: engelska (USA)
Översättare: Kersti Wittbom
År: 1990
Sidor: 192
Serie: Första boken av tre om Jennie.

Janie får en chock när hon ser efterlysningen på ett mjölkpaket under lunchen i skolan. Det är ju hon! Fast för över tio år sedan. En liten flicka i prickig klänning hade kidnappats från ett köpcentrum. Mängder med frågor väcks inom henne: Kan det verkligen vara hon? Är hennes föräldrar i så fall kidnappare? Och ska hon ringa numret som står i efterlysningen eller ej? Och är det inte märkligt att hon inte minns något om hon var tre år när det hände?

Det var inte så länge sedan jag läste Hemligheten och man märker tydligt att Sophie McKenzie nog har sneglat en hel del på den här boken. Väldigt mycket är lika: en tonårstjej som misstänker att hon är kidnappad och börjar rota i sitt förflutna med hjälp av sin killkompis/pojkvän. Hemligheten är lite mer fartfylld och Jennie är lite mer velig och fundersam. Vilken som är bäst beror helt enkelt på hur man är som person. Dessutom är ju Hemligheten en bok och serien om Jennie är tre och första slutar med en ordentlig cliffhanger...

Boken har några år på nacken vilket märks på en del ordval, att hon sätter igång sin kassettbandspelare osv. Den är dock väldigt populär och har nyligen kommit i en ny upplaga som är åtminstone den tredje. Som laktosintolerant retade jag mig dessutom lite på det inslaget i boken. Janie tål inte laktos, vilket upprepande omnämns som en allergi och dessutom fokuserar hon hela tiden på att hon inte tål mjölk och glass men häver i sig pizza till middag typ varje dag. 

Påminner om: Hemligheten

Typ av bok: uHce

2 kommentarer:

Helena / Barnboksprat sa...

Åh, vad roligt, den här läste jag någon gång på 90-talet... minns att jag tyckte att den var väldigt spännande! Fast jag läste aldrig någon fortsättning, vilken miss!

Sandra sa...

Helena - Du får passa på att läsa fortsättningen nu då när den finns att få tag på både som pocket och inbunden. =) Är lite kul med en nostalgitripp ibland.

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails