torsdag 15 juli 2010

Tvillingarna Thornthwaites testamente

Författare: Gareth P. Jones
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Carla Wiberg
År: 2010
Sidor: 336

Tvillingarna Lorelli och Ovid bor i ett jättestort hus tillsammans med sina tjänare. Deras föräldrar dog för många år sedan och sedan dess har tiden liksom stannat i den stora herrgården. Trots att de är tretton år har tvillingarna aldrig sett på TV, åkt buss eller haft en dator, eller ens en telefon. Och de har aldrig varit nere i byn.

För att få tiden att gå ägnar sig tvillingarna åt en ganska ovanlig hobby - de försöker nämligen ta livet av varandra genom noga genomtänkta fällor och listiga planer. Än har de inte lyckats och på sin trettonde födelsedag bestämmer de sig för att ha vapenvila. För att undvika att någon bryter vapenvilan bestämmer de sig för att ändra sitt testamente - om någon av de dör före sin sextonde födelsedag, då deras föräldrars arv ska tillfalla dem, så ska inte den andre få ärva. Hela förmögenheten ska istället ges till tjänarna.

Det märkliga är dock att mordförsöken på Lorelli och Ovid inte upphör efter vapenvilan. Och kanske dog inte föräldrarna på det sätt de trott. Frågan är vem man kan lita på och vem som bär på mörka hemligheter...

Jag gillade den här boken! Lite annorlunda med en bok som behandlar döden så "lättsamt". Den var snabbläst på grund av sina korta kapitel och spännande handling. Slutet var dock lite väl rörigt och det gäller verkligen att hålla reda på vem som är vem för att förstå hur allt egentligen hänger ihop i slutet. Läser man dock sakta och tänker efter lite så är även slutet helt bra!

Jag hoppas dock lite på att det inte kommer någon fortsättning. Det känns som om alla böcker nu för tiden är en del i en serie och det är rätt skönt med bokvärldar som bara består av en enda bok mellan varven.

Lyssna till början av boken på Bokpuffen.

Påminner om: Lemony Snickets serie om syskonen Baudelaire eller Riddells böcker om Ottolina eller Fjärran äventyr-serien av Paul Stewart. En typisk lite underfundig engelsk bok, helt enkelt.

Typ av bok: typ deckare men ändå inte riktigt. (Hcg)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails