lördag 28 maj 2011

Snoppar och snippor: om skillnaden mellan pojkar och flickor

Författare: Michael Alonzo
Illustratör: Lena Forsman
Förlag: Frank
År: 2011
Sidor: 40

En bok om den fysiska skillnaden på tjejer och killar med fokus på våra könsorgans olikhet. Inget sex men stort fokus på kiss och bajs känns det som. Slutsatsen på alla uppslag är i princip att allt är normalt och att även det andra könet kan ha det: pojkar får hår på bröstet, vissa några hårstrån, andra lite mer och vissa blir jätteludna. Det finns även flickor som får lite hår på bröstet. Vissa män blir flintskalliga, vissa blir tunnhåriga och vissa får behålla allt hår. Även vissa kvinnor blir tunnhåriga och några enstaka blir flintskalliga, osv.

Några sidor på slutet behandlar även hur några djur tar hand om sina ungar: det skiljer sig åt om det är mamman eller pappan som har hand om barnen och/eller skaffar mat. Författaren konstaterar avslutningsvis att hos människan kan både mamman och pappan ta hand om barnen och jobba.

Bokens baksidetext lovar dessutom mer än den håller. Av fyra utlovade fakta får jag egentligen bara svar på en:

"Du får veta när det bestämdes att du skulle få snippa eller snopp."
Det står bara "Ett litet foster är varken pojke eller flicka." och på nästa sida "När bebisen växer i magen får den näsa, fingrar, tår och sånt. Snart måste den bestämma sig för om den ska bli pojke eller flicka. Den måste ju få en snopp eller snippa." Svaret är alltså: någon gång i fosterstadiet och dessutom låter det på formuleringen som det är fostrets egna val?!

"När får flickor bröst och varför får pojkar skägg?"
Det står bara att flickor får "kvinnobröst" (istället för hår på bröstet) och att de kan se olika ut (små, stora, uppåt- eller neråtpekande) men inte när. Anledningen till att pojkar får skägg är att de är pojkar och börjar bli män, typ.

"Och är det någon skillnad på ett flick- och pojkskelett?"
Det får man svar på och frågan är ja! Bäckenbenet har en öppning på flickskelettet så att barnet kan komma ut när det föds + att flickskelettet har en rosett på huvudet till skillnad från pojkskelettet.

Jag gillar illustrationerna av Lena Forsman, även om de ibland blir lite otydliga. Uppslaget med olika sorters snippor är t.ex. inte så tydligt. Kontentan är att jag inte är helt överförtjust i allt i boken. Kroppenböcker för de yngre behövs och jag gissar att det är knepigt att skriva en bok om kroppen utan att den blir alltför avancerad. Denna var dock lite för ytlig och bristfällig för min smak och fokuserade på lite fel saker. Synd.

Typ av bok: faktabok (uVg)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har du boken kvar? Att sälja? Jag är intresserad. Sandra.ander@hotmail.se

Sandra sa...

Nej tyvärr! Lånade den på biblioteket så jag har aldrig ägt den. Hoppas du hittar den!

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails