fredag 31 december 2010

Rymdresan

Författare: Christer Fuglesang
Illustratör: Alvaro Tapia
Förlag: Fri tanke
År: 2010
Sidor: 109
Bokens hemsida

Astronauten Fuglesang har skrivit en barnbok som, enligt förordet, bygger på historier han har berättat för sina barn och tanken är att det ska vara en spännande historia samtidigt som man lär sig ett och annat om rymden och fysik.

Boken handlar om syskonen Markus och Mariana som har den knasiga fabror Albert som granne. Han uppfinner och experimenterar mest hela dagarna och barnens föräldrar är måttligt förtjusta, med tanke på att Albert inte är sen att dra in barnen i sina galna upptåg. Nu har Albert byggt en rymdraket och barnen råkar hamna ute i rymden. Det visar sig dock lättare att komma ut i rymden än att lyckas komma tillbaka, speciellt i tid till maten.

Jag känner mig lite kluven till boken. Så fort Albert pratar om relativ tid, svarta hål eller något annat rymdrelaterat finns det en asterisk i texten som hänvisar till ett kapitel längst bak i boken där allt förklaras mer vetenskapligt. Jag gillar rymden, men känner nog att denna boken är en dålig mix för mig: antingen en vetenskaplig bok om två barn som är i rymden (men skippa besök hos dinosaurier osv) eller ett påhittat äventyr utan så mycket vetenskaplig grund. Nu känns det mest som att det vetenskapliga är det viktiga och historien i sig är rätt torftig och mest en upprepning av olika termer och händelser för att få förklara vad de innebär. Dessutom känns historien och illustrationerna lite för barnsliga i jämförelse med de ganska avancerat skrivna faktatexterna. För vilken ålder är boken tänkt? Kortfattat passar nog boken bäst för ett helt rymdgalet barn som redan är lite påläst på relativitetsteorin och antiprotoner.



Typ av bok: Hcg

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails