torsdag 25 augusti 2011

Beastly, ett odjur

Författare: Alex Flinn
Originalspråk: engelska
Översättare: Helena Stedman
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 299

Kyle är en kille som har allt: utseendet, pengarna och den kända pappan. Han är populär på skolan; killarna vill bli kompis med honom och tjejerna vill bli tillsammans med honom. Han är van att få som han vill och är därför elak och egoistisk och ser ner på de allra flesta. Han förstår inte hur fula människor kan stå ut med sig själva.

Men så vänder det. På skolbalen spelar han en, enligt honom, ful tjej ett spratt, vilket resulterar i att han blir förvandlad! Han ser ut som ett fruktansvärt monster och har två år på sig att falla för en tjej som älskar honom tillbaka, trots hans hemska utseende. En kyss från henne är det enda som kan rädda Kyle. Misslyckas han kommer han att förbli monster hela sitt liv.

Han kända pappa fruktar att det ska komma ut i medierna att han har ett odjur till son och isolerar därför Kyle i ett hus tillsammans med en hushållerska och en blind lärare. Inte det optimala utgångsläget för att hitta en flicka, med andra ord...

Detta är, så klart, en modern version av den klassiska sagan om Skönheten och odjuret, men den berättas ut odjurets perspektiv istället för skönhetens och utspelar sig i dagens New York. Den var lättläst och kändes luftig även om den ibland byter stilgrepp med kapitel från chattar osv. Att boken inleds med det kan säkert vara lite förvirrande för vissa. Jag tyckte den var underhållande, även om jag misstänker att jag hade tyckt den var mer spännande om jag inte kände till originalhistorien då den följer den rätt väl. I och för sig fick jag ju ut en hel del annat av berättelsen just på grund av det, då jag visste vad som är det klassiska och vad författaren har snitsat till och moderniserat.

Boken kommer snart som film, men då ser odjuret helt annorlunda ut (betydligt mindre luden) och likaså skönheten (vart har allt rött hår tagit vägen?!). Ska bli spännande att se hur väl den följer handlingen eller om det är mer än utseendet som har förändrats.


Typ av bok: uHce


Andras tankar om boken:
Bokvarg
Ge oss boken!
Världens bästa bok

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails