måndag 15 augusti 2011

Uppdrag spöka

Författare: Mia Söderberg
Illustratör: Johan Egerkrans (Hemsida)
År: 2011
Sidor: 40
Serie: Spökena på Kråkinge slott 1

Det är hårt att vara ett övernaturligt väsen nu för tiden. Inte en människa tror ju längre på dem! På Kråkinge slott bor en skelettflickan Skeleton, den fåfänga vampyren Caspero, det genomskinliga spöket Bianca och halshuggna huvudet Ambrosius och de har ett stort problem. Spöksenaten kräver minst två skrämda människor i hyra. Annars måste de flytta och de har ingenstans att ta vägen.

Skeleton och Caspero bestämmer sig för att försöka skrämma den nyinflyttade familjen i den gamla prästgården. De ska börja med de två barnen, men märker snabbt att de får problem...

En rolig skräckhistoria som jag absolut tror kommer att gå hem hos målgruppen! Spökena är lagom klantiga och råkar ut för många lustigheter. Jag småfnissar åt att Skeleton är dödsnöjd med sitt utseende och funderar på hur vampyren Caspero ska kunna banta. Dricka mindre blod? Illustrationerna är dessutom väldigt bra och passande till historien.

Personligen tycker jag att det är lite trist att det är ännu en rolig spökserie. Det eleverna ofta efterfrågar är skräckböcker och det finns få för de lägre åren (F-3). Det är betydligt vanligare med denna typen av gastar som är klantiga och roliga och inte klarar av att skrämmas längre, alternativt böcker som börjar spännande och kusligt, men sedan visar det sig att det bara var ett lakan, en vit häst eller nåt liknande. Ur bibliotekssynpunkt är det dessutom lite trist med de mjuka pärmarna, som tyvärr slits rätt snabbt. Ett stort plus är dock att det är text på bokryggen, vilket ibland fattas på Bonnier Utbildnings böcker. Lättare att hitta i hyllan då!

Det har redan kommit fyra delar i serien och jag vill absolut fortsätta läsa! Jag misstänker att de två andra, Bianca och Ambrosius, kommer att presenteras mer i nästa del, i alla fall om man får tro omslaget.

Påminner om: Ibbotsons böcker fast för yngre.

Typ av bok: Hcf

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails